10 sfaturi pentru siguranța în trafic în ciclism

10 sfaturi pentru siguranța în trafic în ciclism

Ciclismul este privit ca unul dintre cele mai eficiente moduri de transport, fiind potrivit pentru deplasările pe distanțe scurte sau moderat de lungi. Față de vehiculele cu motor, bicicletele prezintă numeroase beneficii, dintre acestea făcând parte și menținerea condiției fizice a individului care pedalează (prin depunerea unui efort constant, necesar pentru punerea în mișcare a acesteia), o poluarea a aerului foarte scăzută (și chiar inexistentă, deoarece bicicleta nu consumă nici un fel de combustibil fosil), lipsa ambuteiajelor în trafic, parcarea/depozitarea mai simplă a mijlocului de transport și costuri de operare reduse. Știu la ce te gândești: dacă bicicleta este un mijloc de transport atât de bun, de ce nu renunțăm cu toții la mașini? Și așa, acestea poluează mult, fac zgomot, aglomerează străzile și ne costă mult mai mult să le întreținem decât ne-ar costa o bicicletă. După cum spuneam la începutul articolului, bicicletele sunt ideale pentru deplasarea pe distanțe relativ scurte. Ca de exemplu, de acasă la școală sau la serviciu. Într-o astfel de situație, da, reprezintă o alternativă potrivită la autovehicule. În general, însă, treaba stă cu totul altfel. Ciclismul are și dezavantaje. În primul rând, spre deosebire de o mașină, bicicleta este instabilă și nici nu ne protejează deloc în cazul unei coliziuni, mai ales dacă în aceasta este implicat un vehicul. Apoi, dacă am dori să ne deplasăm pe distanțe lungi, ne-ar lua foarte mult timp să ajungem acolo. Pe lângă acestea, ca dezavantaje, mai putem menționa și vulnerabilitatea la condițiile meteo de drum (suntem cât se poate de expuși la capriciile vremii pe bicicletă), dificultatea de a transporta pasageri (nu este deloc comod să duci încă o persoană cu tine pe aceeași bicicletă) sau necesitatea de a te afla într-o formă fizică bună pentru a putea pedala fără prea mari eforturi. Și pentru că tot am amintit de siguranța pe bicicletă, aș dori ca, în continuare, să-ți ofer 12 sfaturi legate de aceasta. Vei afla ce anume trebuie să faci și ce nu trebuie să faci pentru a te putea deplasa fără incidente neplăcute în trafic. Ține cont de faptul că pe șosele vor exista întotdeauna și conducători auto nepăsători sau neatenți care uită că pe străzi mai circulă și alte categorii de participanți la trafic, cum ar fi bicicliștii. Încearcă să te ferești tu de ei dacă nu dorești să ajungi să faci parte din statisticile anuale privitoare la numărul de accidente soldate cu rănirea sau decesul bicicliștilor.

1. Fii cât mai vizibil

Când ieși cu bicicleta pe stradă, chiar și ziua, dacă aceasta este dotată cu lumini de drum, nu ezita să le folosești. Luminile sunt extrem de utile mai ales pe timp de noapte, dar se pot dovedi a fi bune și ziua, în special dacă vreme este rea și vizibilitatea scăzută. În afara luminilor de drum, pe bicicletă trebuie să porți și haine deschise la culoare sau accesorii reflectorizante, cu ajutorul cărora să fii mai ușor de observat de către șoferi. Când schimbi direcția de mers, fii atent la trafic și respectă regulile de circulație. Semnalizează din timp cu brațul, pentru a le arăta conducătorilor auto ce dorești să faci mai departe și pentru a le permite acestora să te și vadă din timp.

2. Încetinește sau oprește

Întotdeauna este nu numai bine, ci și recomandat să încetinești sau să oprești în anumite situații. Spre exemplu, când ajungi într-o intersecție sau la o trecere de pietoni, trebuie să te oprești și să te asiguri că nu se apropie mașini din nici o direcție și de-abia apoi să mergi mai departe. De asemenea, dacă te deplasezi pe un trotuar și în fața ta apare un obstacol, încetinește din timp, pentru a-l putea evita.

3. Semnalizează înainte de orice viraj

Bicicletele nu au semnalizări, la fel ca mașinile, așa că, atunci când schimbi direcția, va trebui indici acest lucru celorlalți participanți la trafic cu brațul. Nu sări, pur și simplu, în fața mașinilor, altfel, acestea nu vor avea timp să te evite.

4. Fii cu ochii în patru

Nu merge niciodată pe bicicletă ținând capul în jos. Uită-te mereu în față și fii atent la tot ce se întâmplă în jurul tău. Când traversezi strada pe trecerea de pietoni sau când te afli într-o intersecție, asigură-te că drumul este liber înainte de a face vreun pas înainte. Străzile sunt un loc periculos, mai ales pentru un biciclist și orice clipă de neatenție, oricât de mică, te poate costa scump!

5. Nu forța culoarea roșie a semaforului

Acesta este un sfat care li se dă, de regulă, șoferilor, însă este cât se poate de valabil și pentru bicicliști. Dacă te apropii de un semafor a cărui culoare urmează să se schimbe în roșu, nu încerca sub nici o formă să faci pe viteazul și să intri în viteză în intersecție, deoarece riști să fii implicat într-un accident destul de urât. Nu uita, bicicleta nu oferă protecție în cazul unor coliziuni cu autovehiculele!

6. Ai grijă la trafic

Fii atent la toate vehiculele care trec sau merg pe lângă tine, fie că acestea se deplasează pe șosea, fie că se deplasează pe trotuar (alte biciclete). Uită-te mereu în dreapta, în stânga, în fața și în spatele tău, pentru a putea vedea exact cine sau ce se află acolo.

7. Nu depăși niciodată pe stânga!

Dacă ai o mașină în fața ta care merge încet, mergi și tu încet. Urmărește fiecare mișcare a șoferului. În caz că acesta nu accelerează sau nu oprește, cu intenția de a vira, atunci poți să-l depășești pe dreapta. Deplasează-te mereu în spatele unui vehicul și încearcă să nu te afli într-o poziție în care ai putea intra în unghiul mort al șoferului, altfel acesta nu te va vedea și te va lovi. De asemenea, lasă suficient spațiu între tine și mașină pentru a putea frâna din timp în caz că aceasta se oprește sau își schimbă direcția de mers.

8. Încearcă să nu te deplasezi pe trotuar

Foarte mulți bicicliști merg pe trotuar, însă acest lucru nu înseamnă neapărat că sunt în siguranță. Din contră, adesea, ei reprezintă un pericol pentru pietoni, iar șoferii nu-i pot observa la fel de bine dacă merg pe trotuar și se pot trezi cu ei ieșindu-le brusc în față, inclusiv pe trecerile de pietoni.

9. Uită-te în spate înainte de a te pune în mișcare

Indiferent de direcția în care te deplasezi (înainte, dreapta sau stângă), aruncă o privire în spate pentru a te asigura că nu vine nici un alt vehicul din acea direcție. Pentru a-ți fi și mai ușor, cumpără-ți niște oglinzi retrovizoare și montează-le pe bicicletă.

10. Alege cu atenție drumul pe care te deplasezi

Pe cât posibil, acolo unde sunt disponibile, ar trebui să te deplasezi numai pe pistele pentru bicicliști. Dacă acestea nu există, mergi pe drumuri mai largi sau pe benzile unde traficul este mai încet (cu cât un șofer merge mai încet cu mașina, cu atât mai repede te poate observa).