4 obiceiuri despre care nu știi că provoacă probleme articulare

4 obiceiuri despre care nu știi că provoacă probleme articulare

Anumite acțiuni pe care le faci periodic îți pot cauza probleme articulare fără ca tu să îți dai seama de asta. Astfel vei ajunge să mergi și să te vaiți precum un bătrân chiar dacă ești abia în floarea vârstei. Până nu demult credeam că aceste probleme articulare sunt caracteristice persoanelor ajunse la o vârstă înaintată, probleme pe care de altfel nu prea ai cum să le previi sau să le tratezi; trebuie să te obișnuiești cu ele ca parte a bătrâneților tale. Se pare însă că lucrurile nu stau tocmai așa. Din ce în ce mai multe persoane tinere, abia trecute de 30 de ani, se plâng de dureri articulare și se văd nevoite să trăiască cu această problemă sâcâitoare. Dar lucrurile nu trebuie să rămână însă așa. Trebuie să știi că poți să faci anumite schimbări în viața ta și în rutina de antrenament astfel încât să îți protejezi articulațiile și să duci astfel o viață activă pentru mai mult timp. Iată deci care sunt cele patru lucruri care îți cauzează probleme articulare și ce poți schimba pentru a nu ajunge în acest punct:

1. Te concentrezi doar pe alergat

Evident, alergatul - indiferent că este practicat afară în aer liber sau în sală pe banda de alergat - este o soluție foarte bună și chiar indicată atunci când vrei să îți menții sănătatea cardiovasculară, însă atunci când vine vorba despre sănătatea articulațiilor lucrurile nu mai sunt chiar atât de sigure. Faptul că te concentrezi doar pe alergat și nu ai în vedere și executarea unor exerciții care să îți întărească musculatura duce în timp la nesuferitele probleme articulare. Pentru a evita asta încearcă să faci o pauză de la alergat timp de o zi sau două pe săptămână, timp în care să te concentrezi pe întărirea altor grupe de mușchi, pe care nu le folosești în timpul alergării. Astfel vei avea o musculatură egal dezvoltată, un corp armonios și o sănătate articulară de invidiat.

2. Ai scăpat greutatea de sub control

Nu mai reprezintă un secret pentru nimeni faptul că o greutate corporală mare pune o presiune extremă asupra articulațiilor genunchilor. Cu toate acestea nu multe persoane sunt dispuse să admită că problemele lor cu articulațiile genunchilor sunt cauzate de acest aspect. Dacă vrei totuși să ajungi la o vârstă venerabilă fără să folosești bastonul sau cadrul pentru deplasare, fii sincer cu tine și încearcă să mai reduci din greutatea corporală. Până la urmă acest lucru va avea efecte pozitive nu doar asupra sănătății articulațiilor, ci a întregului organism.

3. Nu faci exerciții de stretching

Mai ales dacă obișnuiești să alergi sau să practici vreun sport, nu ar trebui să începi sesiunea de antrenament fără a executa exercițiile de stretching de rigoare. O bună sănătate a articulațiilor, trebuie să știi, constă în obținerea unui echilibru între putere și flexibilitate. De asemenea, pe măsură ce înaintezi în vârstă trebuie să te concentrezi mai mult pe flexibilitate decât pe puterea musculară - spun specialiștii - dacă vrei să nu te confrunți cu diferite probleme articulare. Care este explicația? Odată cu trecerea anilor mușchii își pierd din flexibilitate, fapt care afectează și mobilitatea articulațiilor. Așadar, mușchi flexibili = articulații sănătoase!

4. Exagerezi cu greutățile

Este normal ca atunci când ai de gând să îți construiești o masă musculară de invidiat să vrei să lucrezi cu greutăți din ce în ce mai mari. Trebuie să știi însă când e momentul să crești greutatea cu care lucrezi. Dacă corpul tău nu este pregătit, suficient antrenat, nu vei face altceva decât să te accidentezi și să îți pui în pericol integritatea articulațiilor. Oricât de tentant ar fi să îți măsori puterile cu ceilalți colegi de antrenament, nu o face! Lucrează doar cu acele greutăți cu care te simți confortabil, antrenează-te constant și crește gradual numărul de kilograme ale ganterelor sau barei cu care execuți exercițiile preferate. În acest fel vei ajunge să obții masa musculară la care ai visat, dar fără să îți sacrifici articulațiile. În concluzie, antrenează-te inteligent, nu te grăbi să sari peste anumite etape și te vei bucura de articulații sănătoase mult timp de acum înainte!