5 moduri în care rețelele sociale îți afectează viața

5 moduri în care rețelele sociale îți afectează viața
Faptul că petreci ore în șir din zi pe rețelele sociale nu poate aduce nimic bun în viața ta. Dimpotrivă, pierderea timpului fără niciun rost îți afectează grav atât viața personală cât și pe cea profesională. Potrivit psihologilor, oamenii care petrec prea mult timp în fața calculatorului, fie la jocuri sau pe rețelele de socializare, sunt mult mai predispuși să divorțeze sau să se despartă de persoana iubită. Și asta nu e tot. Iată ce ți se mai poate întâmpla:

1. Rețelele sociale te fac mai zgârcit

Poate suna ciudat și probabil te gândești că nu există nicio legătură logică între Facebook, de exemplu, și zgârcenie. Dar iată că există și psihologii au găsit-o. Faptul că apreciezi printr-un ”like” paginile anumitor organizații caritabile sau unele postări menite să sensibilizeze opinia publică și să adune bani pentru vreun caz nefericit, scade șansele să te implici cu adevărat într-o cauză umanitară. Cu alte cuvinte, dacă ai dat un ”like” ai impresia că ai ajutat, când defapt nu ai făcut mare lucru. Dacă chiar vrei să ajuți, renunță la Like și Share și încearcă să te alături unei organizații umanitare de la tine din oraș. Donează o sumă de bani sau oferă-te voluntar să faci anumite lucruri. Te vei simți mult mai bine și vei fi cu adevărat util.

2. Rețelele sociale te deprimă

Chiar dacă timpul petrecut pe Facebook sau Instagram ar trebui să te relaxeze și să te binedispună, rezultatul final e unul complet diferit. Nu doar că nu te simți mai bine după vreo 2 ore de holbat la profilurile unor oameni cunoscuți sau nu, ci ajungi să te simți complet demoralizat. De ce? Păi, fie pentru că realizezi că ai pierdut două ore din viață fără niciun folos, fie pentru că ajungi să invidiezi viața ”perfectă” a unora.

3. Rețelele sociale te îngrașă

Statul cu orele în fața unui calculator (în afară de orele petrecute la birou, exact în același mod) nu fac altceva decât să îți distrugă sănătatea. În plus, te vei trezi și cu câteva kilogame în plus fără să îți dai seama. Pentru a înlătura efectele nocive ale statului prelungit pe scaun și în fața unui computer este esențial să faci mișcare. Dacă ai început deja un program de antrenament este bine să te ții de el; dacă nu, poți opta pentru mișcarea în aer liber. Mergi cu bicicleta, cu trotineta, cu rolele sau cu orice te face fericit. Dacă nu ai loc în portbagaj pentru toate, poți opta pentru versatilitatea unei biciclete pliabile. Orice ai decide, e bine. Important este să faci mișcare și să mai scoți nasul din calculator.

4. Rețelele sociale te prostesc

Potrivit unor cercetători de la Universitatea Wisconsin-Madison, subiecților participanți la un studiu le-a fost mult mai greu să răspundă la o întrebare simplă din matematică după ce au fost puși să se uite la profilul de Facebook timp de 5 minute. Asta deoarece, spun specialiștii, ego-ul nostru este umflat de ceea ce vedem acolo (mai mult sau mai puțin adevărat, fie vorba între noi) și creierul nu mai este motivat să lucreze, să facă analogii și să performeze la capacitate ridicată.

5. Rețelele sociale te fac să te simți singur

Deși paradoxal, e adevărat. Urmărind profilurile prietenilor tăi și văzând pozele postate de ei din vacanțe ori de la petreceri, poți ajunge să te simți exclus, privind cumva lucrurile din afară. Soluția la toate aceste probleme? Nimic mai simplu. Scoate nasul din calculator, ieși afară și trăiește-ți viața. Întâlnește-te cu prietenii, ajută-ți semenii și fii alături de persoana iubită și de familie.