Avantajele înotului

Avantajele înotului

Înotul este un sport complex și complet, potrivit și recomandat atât femeilor și bărbaților, cât și copiilor sub 10 ani. Este unul din sporturile nobile, care-ți oferă nenumărate beneficii și, per total, te ajută să te simți și să arăți mai tânăr. Cum spuneam, avantajele înotului sunt multe, așa că le voi prezența succint pe cele mai importante 11.

Avantajele înotului - faci mai mult cu mai puțin

Înotul oferă ceva ce nici un alt exercițiu aerobic din lume nu poate oferi: să-ți antrenezi musculatura cu un impact minim asupra scheletului osos. Când te scufunzi în apă, corpul devine mai ușor. Dacă ești în apă până la brâu, corpul suportă doar 50% din greutatea lui; dacă te scufunzi până la piept, vei suporta doar 25 - 30% din greutatea ta, iar dacă ești scufundat în apă până la gât, vei suporta doar 10% din greutatea totală, celelalte 90 procente fiind preluate de apă. Asta înseamnă că piscina este locul ideal pentru a antrena mușchii înțepeniți sau articulațiile dureroase, în special dacă suferi de artrită.

Oamenilor care suferă de artrită li se recomandă 3 tipuri de exerciții: care întind mușchii, care întăresc mușchii și cele care provoacă un efect aerobic. Înotul cuprinde toate aceste 3 tipuri de exerciții.

Avantajele înotului - crește tonusul și forța musculară

Înotul este perfect pentru a tonifia și fortifica mușchii, și principalul motiv este că apa are o densitate de 12 ori mai mare decât aerul, ceea ce face înotul o activitate de 12 ori mai dificilă decât jogging-ul. Înotul devine astfel un exercițiu de rezistență, și se știe că exercițiile de rezistență sunt cele care măresc forța musculară și dau definirea mușchilor. Mai mult, s-a demonstrat că înotul mărește rezistența oaselor, protejând în același timp încheieturile.

Înotul dezvoltă frumos și armonios toată musculatura corpului, cu accente masive în zona umerilor, a spatelui și a pieptului, oferindu-ți posibilitatea de a-ți dezvolta un corp solid și impunător. Un înotător poate fi depistat foarte ușor într-o mulțime, în special după spatele și umerii lați, dar și după pieptul proeminent.

Avantajele înotului - flexibilitate mărită

Spre deosebire de antrenamentele cu greutăți, unde fiecare antrenament se concentrează pe anumite grupe musculare, generând astfel mișcări limitate, înotul generează mișcări complete, care ajută articulațiile să rămână flexibile. Brațele fac mișcări circulare complete, bazinul este într-o permanentă mișcare din cauza picioarelor care dezvoltă mișcarea de foarfecă, în timp ce capul și coloana se răsucesc mereu dintr-o parte în alta. În plus, fiecare mișcare de înaintare prin apă forțează o lungire a corpului, făcându-l astfel un exercițiu perfect de stretching.

Avantajele înotului - inimă mai sănătoasă

Pe lângă o tonifiere accentuată a mușchilor pieptului, tricepsilor și cvadricepsilor, înotul mai stimulează și cel mai important mușchi din organism, care este cel al inimii. Înotul este un exercițiu aerobic, adică organismul are nevoie de oxigen și, pentru asta, inima trebuie să bată mai tare pentru a pompa mai repede sângele și a furniza astfel celulelor oxigenul necesar. Asta întărește inima, ajutând-o să devină mai mare și să pompeze sângele mai eficient, reducând riscul apariției bolilor cardio vasculare și ajutând totodată la reducerea tensiunii arteriale.

Avantajele înotului - te poate salva din situații extreme

Nu cred că este persoană care să nu se fi plimbat măcar o dată cu barca, sau cu hidrobicicleta, sau cu orice altă ambarcațiune. Aproape tot timpul ai ajuns cu bine la destinație, însă câteodată mai apar și ghinioanele: o furtună pe mare, un accident șamd, și în aceste situații sunt șanse foarte mari ca înotul să fie singura ta șansă de supraviețuire. Vorba aia: "Hope for the best, but be prepared for the worst!", adică "Speră că totul va fi ok, însă fii pregătit și pentru cel mai rău scenariu!". Chiar dacă acum poate te gândești că ție nu ți se va întâmpla niciodată ca viață ta să depindă de abilitățile tale de înotător, adevărul este că nu se știe niciodată, iar cea mai sigură variantă este să fii pregătit pentru orice. În plus, cunoștințele medii de înot te pot ajuta să salvezi pe alții care au nevoie!

Avantajele înotului - controlul greutății

Mult timp s-a stat cu impresia că înotul nu ajută la slăbit, deoarece temperatura apei este de regulă mai mică decât temperatura organismului, neproducandu-se astfel efectul de termogeneză. Însă, ca multe alte idei depășite, și aceasta a fost infirmată. Mai mult, înotul este una din activitățile cu cel mai mare consum de calorii. Sigur, numărul de calorii arse depinde de intensitatea antrenamentului, precum și de stilul de înot folosit. General vorbind însă, o ședință de 10 minute de înot pe spate arde până la 80 calorii, înotul liber arde până la 100 calorii, iar stilul fluture arde până la 150 calorii în doar 10 minute!

Avantajele înotului - diminuează simptomele astmului

Faptul că este un sport de rezistență înseamnă că înotul are nevoie de plămâni puternici, care să furnizeze organismului cantitatea necesară de oxigen. Plămâni mai puternici înseamnă o respirație mai bună, deci și reducerea simptomelor de astm. Alte exerciții fizice au loc fie la sală, într-un mediu cu aer uscat, fie în aer liber, unde suntem influențați de alergii sezonale sau de aerul rece, însă înotul are loc într-un mediu umed, fapt care reduce simptomele astmului cauzat de exercițiile fizice.

Avantajele inotului

Avantajele înotului - îmbunătățește colesterolul

Pentru o funcționare optimă a organismului, trebuie să avem niveluri mai ridicate de colesterol "bun" (HDL) decât colesterol "rău" (LDL). Înotul aduce o balanță pozitivă a acestor 2 tipuri de colesterol și s-a dovedit faptul că înotul ajută la mărirea nivelurilor de colesterol bun (HDL). Și, pentru fiecare creștere de 1 procent a HDL, scade riscul de a muri din cauza bolilor de inimă cu 3,5% (sursa).

Avantajele înotului - reduce riscul apariției diabetului

Exercițiile aerobice, și în special înotul, sunt foarte bune pentru a reduce riscul apariției diabetului de tip 2. Fiecare 500 calorii arse printr-un exercițiu aerobic reduce riscul apariției diabetului de tip 2 cu 6%. Dacă înoți de 3 ori pe săptămână, câte 30 minute de fiecare dată, vei arde, în medie, cam 900 calorii, și reduci astfel riscul apariției diabetului cu 10%. Dacă ai deja diabet de tip 1, înotul oricum te ajută, deoarece mărește sensibilitatea organismului la insulină.

Avantajele înotului - ești mai fericit și mai relaxat

Înotul, ca orice activitate fizică, generează endorfine, care sunt răspunzătoare pentru starea de bine. Înotul aduce însă și relaxarea pe care o găsim în Yoga, datorită mișcărilor de întindere a mușchilor, precum și a respirației regulate. Înotul este și un exercițiu meditativ, deoarece vei auzi în permananta 2 sunete: cel produs de apă, și cel al respirației tale regulate.

Avantajele înotului - trăiești mai mult

Dacă aspectele arătate până acum nu te-au convins de avantajele înotului, poate că asta o va face: vei trăi mai mult! Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Sud au făcut un studiu desfășurat pe o perioadă de 32 ani, pe 40547 bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 90 ani și au descoperit că cei care au practicat înotul ca o activitate regulată au avut o rată a mortalității cu 50% mai mică față de cei care au făcut jogging, care s-au plimbat sau care nu au practicat nici un sport. Concluziile studiului au fost că aceste beneficii se aplică în aceeași măsură și femeilor, nu doar bărbaților.

Concluzii

Înotul mi se pare un sport elegant și frumos, potrivit oricărui sex sau vârste. Însă, ce mi se pare cel mai interesant lucru este nu numai că poate fi practicat și de copii, ci chiar este recomandat! Oricine vrea tot ce este mai bun pentru copiii săi, iar lecțiile de înot, urmate de antrenamentele regulate în bazin, reprezintă cea mai bună modalitate de a-i asigura copilului tău un trai sanatatos, precum și un aspect fizic frumos și bine proporționat. Recomand tuturor să începe să practice acest sport, mai ales că în ultimii ani au apărut multe piscine private în mai toate orașele țării. Nu știi să înoți? Nu e bai, trebuie doar să iei câteva lecții de înot de la un instructor profesionist și după asta te descurci singur! Ideea este ca, în primă fază, să practici înotul ca un hobby, ca o evadare de la stresul de zi cu zi și, dacă ajungi să îl iubești cu adevărat, poți face adevărate antrenamente de rezistență!