Beneficiile glutaminei

Beneficiile glutaminei

Glutamina este unul dintre cei mai întâlniți aminoacizi care se găsesc în mușchii din corpul uman. Ea este prezentă în proporție de 61% în musculatura scheletică. Aceasta are în compoziția sa 19% azot, ceea ce o face a fi principala cale prin care azotul este transportat către celulele musculare. În timpul antrenamentelor intense, nivelul de glutamină din organism scade mult, ceea ce duce la diminuarea forței, a rezistenței și a capacității de recuperare. Pentru a se reface, nivelul de glutamină are nevoie de 6 zile. Ea are un rol important și în procesul de sinteză al proteinei. Studiile au arătat că suplimentele cu L-glutamină pot minimiza epuizarea mușchilor și, de asemenea, pot îmbunătăți metabolismul proteinelor.

Ce poate face pudra de l-glutamină pentru tine?

Glutamina este importantă pentru metabolismul proteinelor, pentru celule și este și anti-catabolică. Ea ajută și la îmbunătățirea abilității de secretare a hormonului de creștere, care este util în metabolizarea grăsimii din corp și la dezvoltarea masei musculare. Proprietățile anti-catabolice ale glutaminei previn epuizarea mușchilor. Acest lucru este apreciat mai ales de persoanele care doresc să slăbească pe timp de vară fără a pierde din masa musculară pe care o au. Organismul tău are nevoie de glutamină pentru a putea funcționa la parametri optimi. De asemenea, și intestinul subțire, dar și sistemul imunitar trebuie să beneficieze de efectele pozitive pe care le are consumul de glutamină, altfel, dacă nivelul acesteia scade prea mult în timpul antrenamentelor, culturiștii sunt mai expuși riscului de a se îmbolnăvi. Suplimentele cu l-glutamină susțin un echilibru pozitiv al azotului și previn pierderea masei musculare. Cercetătorii au demonstrat că 2 grame de l-glutamină pot mări nivelul hormonului de creștere cu 400%.

Câtă glutamină ar trebui să iei?

Dacă ești culturist (indiferent de nivelul de pregătire), se recomandă să iei 10-15 grame de l-glutamină pe zi, împărțite în 2-3 porții a câte 5 grame fiecare. Nu uita, însă, că și alte suplimente sau dieta pe care o urmezi îți pot furniza și ele glutamina de care ai nevoie. Multe dintre suplimentele cu proteine de pe piață conțin o anumită cantitate de l-glutamină, așa că, cel mai bine ar fi să citești cu atenție etichetele acelor produse, pentru a fi cât mai informat în această privință. Glutamina ar trebui luată dimineața, după antrenament și seara, înainte de culcare.

Consumul de glutamină are efecte secundare?

Ar trebui să-ți faci griji pentru eventualele efecte secundare ale consumului de glutamină? Pe scurt, nu. Nu ar trebui să-ți faci nici un fel de grijă, deoarece, conform studiilor efectuate, acestea nu există. Ținând cont de faptul că glutamina este prezentă în organismul uman și în mod natural, ea nu prezintă riscuri pentru sănătate. Totuși, la fel ca în cazul oricărui supliment pe care îl iei, nu trebuie să faci exces. Dacă iei prea multă glutamină, te poți deranja la stomac, de aceea este recomandat să respecți dozele pe care ți le-am dat mai sus.

Beneficiile glutaminei

În prezent, iei vreun supliment cu glutamină? Dacă nu iei, atunci ar trebui s-o faci, mai ales după ce vei citi care sunt beneficiile acesteia pentru organismul tău. Glutamina este un donator de carbon și azot, care ajută la refacerea glicogenului și a nivelului de energie din corp. Ea este și o componentă importantă a proteinei musculare, utilă în procesul de reparare și dezvoltare a musculaturii. a) Glutamina este strâns asociată cu sinteza proteinelor. Previne catabolizarea mușchilor care, la rândul lor, oferă glutamină mai departe, celorlalte celule din organism; b) Glutamina ajută la menținerea volumului celulelor și a hidratării, accelerând procesul de vindecare al rănilor și al arsurilor; c) Luarea unui supliment cu glutamină în timpul antrenamentelor intense te ajută să-ți refaci rezerva de glutamină consumată; d) Studiile științifice au demonstrat că glutamina poate fi de ajutor și la producerea hormonului de creștere în organism. 2 grame de glutamină (așa după cum aminteam deja) pot mări nivelul acestuia cu 400%; e) Sistemul imunitar are de câștigat și el de pe urma consumului de glutamină. Culturiștii, în special, ar trebui să profite de glutamină și să-și refacă, după fiecare antrenament intens, rezerva din organism. Nivelul glutaminei scade mult în timpul unor antrenamente intense. Aceasta este și principala sursă de energie pentru sistemul tău imunitar; f) Glutamina este un important nutrient pentru intestine. Ea are abilitatea de a le reface prin menținerea integrității structurale a acestora; g) Și ceva care, probabil, nu aflaseși până acum: glutamina poate vindeca ulcerul! Cercetătorii au arătat că administrarea a 1,6 grame de glutamină pe zi are o rată de succes de 92% în 4 săptămâni!