Ce ingrediente nesănătoase se ascund în batoanele energizante

Ce ingrediente nesănătoase se ascund în batoanele energizante

Batoanele energizante sau cele proteice pot fi o soluție la îndemână pentru a-ți potoli foamea atunci când ești pe fugă. Dar te-ai gândit cât de sănătoase sunt acestea cu adevărat? Un grup de nutriționiști americani a analizat cu atenție etichetele unora dintre cele mai cunoscute și consumate batoane energizante și au fost șocați de ceea ce au descoperit. Ca și consumator nu îți poți da seama de însemnătatea cuvintelor înșiruite pe etichetă, pe care abia reușești să le citești, însă nutriționiștii arată că aceste batoane energizante sunt pline de emulsificatori și substanțe de umplutură care pot cauza dereglări ale nivelului de zahăr din sânge, probleme stomacale și chiar creștere în greutate. Cu alte cuvinte, aceste batoane energizante sau proteice pe care te bazezi fac exact lucrurile pe care încerci să le eviți consumându-le. Așadar, înainte să mai cumperi astfel de produse, este bine să te familiarizezi cu ingredientele acestora și semnificația lor.

1. Izolat proteic din soia

În timp ce unele persoane (în general producători) susțin că acest produs este o proteină de calitate ridicată ce conține un aminoacid similar cu cel din carne, lucrurile nu stau neapărat așa, sau nu întotdeauna. Nu toate produsele din soia sunt fabricate la fel, iar acesta nu este unul despre care poți spune că e de calitate. Procesul de izolare a proteinei din soia poate lăsa urme de neurotoxine de hexan și aluminiu și poate cauza chiar probleme digestive, din cauza inhibitorilor de tripsină care obstrucționează digestia proteinelor din plante. Mai mult decât atât, 90% din soia folosită la fabricarea a astfel de produse, și nu numai, este modificată genetic.

2. Inulină

Inulina, un tip de fibră solubilă ce se găsește în sparanghel, ceapă sau anghinare, funcționează ca un prebiotic, îmbunătățind digestia prin dezvoltarea bacteriilor bune din organism. Inulina prezentă în batoane energizante sau proteice este extrasă din rădăcină de cicoare și crește considerabil conținutul de fibre al produsului. Cu toate acestea, consumată în exces, inulina poate cauza probleme stomacale, diaree, gaze, balonare ori constipație.

3. Sirop de porumb bogat în fructoză (HFCS)

Ce ingrediente nesănătoase se ascund în batoanele energizante Obținut prin adăugarea de enzime în siropul obișnuit de porumb pentru a converti glucoza din acesta în fructoză, siropul de porumb bogat în fructoză (HFCS) este un îndulcitor obținut prin procedee chimice și pe care studiile din domeniu îl leagă de creșterea în greutate, grăsimea abdominală în exces și rezistența la insulină. În ciuda procedeului complicat de procesare, siropul de porumb bogat în fructoza este mai ieftin de folosit decât zaharul, ajungând astfel în majoritatea produselor procesate: băuturi răcoritoare, pâine din cereale integrale, cereale, ketchup, biscuiți, batoane energizante, iaurt aromatizat, murături, sosuri pentru salate, înghețată, sirop de tuse și multe altele.

4. Sirop de agave

Nu confunda siropul de agave cu un îndulcitor natural, chiar dacă este promovat ca atare. Nu numai că este unul dintre cele mai rafinate zaharuri de pe piață, dar conține chiar și mai multă fructoză decât siropul de porumb bogat în fructoză. Astfel, excesul de fructoză nu doar că îți cauzează probleme de sănătate, dar îți poate deregla și nivelurile de leptină din organism, hormon care controlează senzația de foame și sațietate.

5. Lecitină din soia

Lecitina din soia este un aditiv alimentar procesat folosit pentru a închega toate ingredientele unui produs laolaltă (vezi batoanele energizante ori cele cu cereale). Chiar dacă lecitina nu are în general efecte dăunătoare sănătății, este să bine să eviți produsele obținute din soia modificată genetic și să optezi pentru cele organice.

6. Sirop de orez brun

Ce ingrediente nesănătoase se ascund în batoanele energizante Chiar dacă este mai puțin nociv decât siropul de porumb bogat în fructoză, de exemplu, tot nu ar trebui să îl confunzi cu un produs sănătos, mai ales dacă îl întâlnești în capul listei de ingrediente (ceea ce înseamnă o cantitate mare). Consumul regulat de alimente care conțin sirop de orez brun drept ingredient principal te poate expune la o concentraţie mult prea mare de arsenic, crescând riscul de cancer şi boli de inimă, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Dartmouth. Cercetătorii au studiat nivelul de arsenic din batoanele de cereale energizante şi din laptele praf organic care conţineau o cantitate importantă de sirop de orez brun, descoperind că aceste produse conţineau cantităţi mai mari de arsenic decât produsele din aceeaşi categorie, care nu aveau ca ingredient acest tip de sirop.

7. Arome naturale

În baza de date oficială a celor peste 80.000 de produse alimentare comercializate la nivel mondial, aromele naturale sunt al patrulea cel mai frecvent ingredient înscris pe etichetele alimentelor. Primele trei cele mai comune sunt sarea, apa și zaharul. Surpriză sau nu, află că aromele naturale din batoanele energizante nu sunt tocmai naturale. Chiar dacă provin din surse naturale, nu-ți închipui că acestea sunt puse ca atare în produs. Acestea sunt extrase într-un laborator, distilate și tratate chimic și abia apoi introduse în procesul de producție. În final, diferența dintre aromele naturale și cele artificiale rămâne doar proveniența lor, gustul și structura fiind practic aceleași.