Dieta Dukan (Dieta Protal)

Dieta Dukan (Dieta Protal)

Dieta se numește Dieta Protal, însă acest nume dat inițial dietei se pare că a fost abandonat în timp în favoarea numelui Dieta Dukan, după numele doctorului francez care a descoperit-o și perfecționat-o, Dr. Pierre Dukan.

Dieta Dukan de Pierre Dukan (Dieta Protal) Digestia proteinelor este cea mai lungă și mai complexă dintre digestiile tuturor categoriilor de alimente. Acest proces este unul obositor pentru organism și s-a calculat că organismul, pentru a extrage 100 kcal dintr-un aliment 100% proteic, are nevoie de 30 kcal. Deci, alimentându-ne cu alimente cât mai bogate în proteine, pe lângă faptul că reducem aportul caloric în organism, vom consuma și mai multă energie, acest lucru fiind unul extrem de benefic persoanelor care vor să slăbească. În plus, fiind un proces de durată, va crește senzația de plin și sațietate, următoarea masă fiind cerută de organism la un interval mai mare de timp. Pe acest principiu și-a pus bazele dieta Dukan, una din cele mai apreciate diete din lume!

O persoană supraponderală care dorește să slăbească are nevoie de un regim care să înceapă din prima cu rezultate bune, pentru a menține și chiar a întări motivația celui care dorește să slăbească. Proteinele alternative, baza acestei diete, sunt reprezentate de o alternare între două regimuri, în care regimul proteinelor pure este un regim excelent pentru pierderea din greutate, iar regimul alternant, cel al asocierii proteinelor pure cu legume, duce la stabilizarea câștigurilor obținute în faza anterioară. Pierderea inițială în greutate este suficient de puternică și rapidă pentru startul regimului și pentru întărirea durabilă a motivației.

Dieta Dukan (Dieta Protal) este o dietă care acționează și asupra psihicului: nu te obligă să cântărești de n-spe ori pe zi alimentele consumate, nici să stai tot timpul cu listuța în față să vezi ce va conține următoarea masă. Nu te înfometează și nu te frustrează. El este format din 4 faze succesive:

  • 1. Regimul proteinelor pure, o fază de atac care permite un start fulgerător și oferă cele mai spectaculoase rezultate din toată dieta.
  • 2. Regimul proteinelor alternative, care presupune alternarea regimului proteinelor pure cu regimul proteinelor pure amestecate cu legume; această fază a dietei se va urma până la atingerea greutății propuse.
  • 3. Regimul de consolidare a greutății atinse, destinat să prevină recidiva îngrășării; durata lui exactă este stabilită la 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut.
  • 4. Regimul de stabilizare definitivă este un regim ce va continua toată viață și presupune o singură zi pe săptămâna (joi) în care se va urma faza 1, adică regimul proteinelor pure.

1. Regimul proteinelor pure (faza 1 din dieta Dukan)

În această perioadă de început a dietei, cel care vrea să slăbească este foarte motivat, s-a săturat să-i fie scârbă să se uite în oglindă, să se dezbrace în public sau să audă lumea cum șușotește pe la colțuri și cum se amuză pe seama greutății lui. Caută cu disperare să slăbească și este în stare să încerce orice. Însă, pentru a continua un regim, trebuie să vadă și rezultate rapide.

De multe ori am fost sunat și rugat de către diferite persoane să le dau ceva miraculos, ceva care să-i facă să slăbească mult și repede, dar dacă se poate fără să sufere deloc. Fără puțin efort și puțină suferință nu se poate face nimic, altfel ar dispărea celebra vorbă „No pain, No gain!”. Însă această dietă dă rezultate extraordinare din primele trei zile, oferind astfel motivația necesară continuării regimului.

Regimul proteinelor pure este un regim care selecționează un anumit număr de alimente a căror compoziție este cât mai apropiată de proteinele pure. De ce zic cât mai apropiată? Pentru că din toate alimentele existente, unul singur îl putem încadra la proteine pure, acesta fiind albușul de ou. Și cum nu putem trăi numai cu albuș de ou, trebuie să ne mulțumim să fim cât mai aproape de această țintă, care este proteina pură.

În cursul acestei perioade, care ține între una și zece zile, în funcție de numărul de kilograme pe care dorești să le dai jos, ai voie să mănânci ORICÂT, ORICÂND și la ORICE ORĂ din zi sau noapte, ORICE aliment care se regăsește în următoarele 8 categorii de alimente. Trebuie însă să reții că, pe cât de permisivă este această listă, pe atât de restrictivă este. ORICE, ABSOLUT ORICE aliment care nu se regăsește în următoarele 8 categorii este CU DESĂVÂRȘIRE INTERZIS, chiar și cea mai mică abatere de la această regulă având efectul unui balon înțepat cu un ac: toată dieta este compromisă și trebuie să o iei de la capăt!

Carnea slabă

  • Carne de vită: sunt permise toate părțile care se pot frige la tigaie sau grătar, în special pulpa, file-ul, rosbif-ul, bucățile de la măcelărie, evitând antricotul și coasta, care sunt prea grase.
  • Carne de vițel: mușchiulețul și părțile de friptură sunt părțile recomandate; este recomandată și coasta, atât timp cât îi îndepărtezi stratul de grăsime ce o înconjoară.
  • Carne de cal: toate părțile sunt recomandate, în afară de fleică, fiindcă este o carne sănătoasă, tonică și foarte slabă.
  • Carnea de porc și miel nu sunt permise în timpul acestui regim.
  • La prepararea cărnurilor nu se vor folosi grăsimi, unt, ulei sau smântână; se recomandă a se găti la grătar, dar pot fi preparate și fierte, sau la tigaie sau rotisor, în hârtie de gătit.

Organele

  • Sunt permise doar ficatul de vițel, vită sau pasăre și limba de vițel și miel; din limba de vițel se va consuma doar jumătatea anterioară (vârful).

Peștele

  • În această categorie nu există absolut nicio restricție: poți consuma orice pește, atât timp cât este preparat fără adaos de materii grase; poate fi însă stropit cu lămâie și condimentat, gătit la cuptor, umplut cu verdețuri sau lămâie, însă recomandarea este a se găti fiert la abur sau în hârtie de gătit.

Fructele de mare

  • Aici se reunesc toate crustaceele și scoicile, cum ar fi: creveții gri și roșii, crabii, melcii, homarii, langustele, stridiile, scoicile, moluștele și scoicile Saint-Jacques.

Carnea de pasare

  • Este permisă carnea oricărei păsări, în afară de carnea păsărilor cu ciocul lat (rață și gâsca), însă carnea este obligatoriu a fi consumată fără piele. Cel mai des consumată este carnea de pui, de la care sunt permise toate părțile în afară de partea exterioară a aripii, care este prea grasă și care nu poate fi separată de piele. Carnea de curcan, vânatul, chiar și carnea de rață sălbatică este permisă fără nicio limitare. Carnea de iepure este slabă și poate fi consumată la cuptor sau fiartă, cu muștar și brânză albă slabă.

Șunca degresată

  • Se găsesc multe sortimente de șuncă cu un conținut mic de grăsimi (între 2 și 4%), iar aceasta chiar este recomandat a fi consumată datorită faptului că este foarte ușor de găsit, și datorită modului facil de întrebuințare.

Ouăle

  • Se pot consuma fie fierte tari, fie omletă, fie prajite într-o tigaie de tip Tefal, adică fără adaosuri de unt sau ulei.

Lactatele fără grăsimi

  • Toate lactatele care nu conțin deloc grăsimi (0% grăsimi) pot fi consumate fără restricție. Totuși, când vorbim de lactatele îndulcite artificial (iaurturi cu fructe sau cu aspartam), este bine să le consumi moderat, de maxim 2 ori pe zi.

Un litru si jumătate de lichide pe zi

  • Este singura categorie obligatorie. Este permisă orice fel de apă, chiar și băuturile light cu o calorie pe pahar.

Dieta Dukan (Dieta Protal) Poți consuma lapte condensat pentru adaosul în cafea, precum și oțet, ierburi aromatice, verdețuri, cimbrișor, usturoi, pătrunjel, ceapă, salota, arpagic, toate condimentele. Castraveciorii murați sunt permiși în cantități mici, lămâia poate fi folosită doar pentru a stropi peștele (deci fără limonadă sau lămâie stoarsă). Sărea și muștarul sunt permise în cantități moderate. În schimb, toate tipurile de ulei, zahărul și ketchup-ul obișnuit sunt interzise!

Durata regimului de atac este de 5 zile, în această peroada raportându-se și cele mai mari pierderi în greutate, cuprinse de obicei între 10 și 20 kg. Dacă ai de slăbit mai puțin de 10 zile, poți urma regimul de atac doar 3 zile. Dacă ai de slăbit mai puțin de 5 kg, regimul de atac va dura o singură zi. Dacă însă ai de slăbit peste 20 kg, regimul de atac poate ține 7 sau 10 zile, însă numai cu recomandarea medicului.

2. Regimul proteinelor alternative (faza 2 din dieta Dukan)

Această etapă se constituie din două regimuri care se vor lega unul de celălalt, alternând: regimul proteinelor pure + legume și regimul proteinelor pure și așa mai departe, până la obținerea greutății dorite. Tot ce era permis în regimul proteinelor pure este în continuare permis, cu aceeași libertate privind cantitățile, orele și combinațiile.

În plus față de alimentele proteice îți sunt permise toate legumele crude sau gătite, fără nicio restricție în ceea ce privește cantitățile, orele sau combinațiile. Prin urmare, sunt permise: roșii, castraveți, ridichi, spanac, sparanghel, praz, fasole verde, varză, ciuperci, țelină, fenicul, toate tipurile de salate inclusiv andivele, sfeclă, vinete, dovlecei, ardei iuți, chiar și morcovii și sfecla de zahăr cu condiția de a nu le consuma la fiecare masă. Sunt interzise legumele considerate făinoase, precum: cartofii orezul, porumbul, mazărea, năutul, bobul, lintea și fasolea. Anghinarea și păstârnacul trebuie, la rândul lor suprimate. Nu trebuie să preparați legumele sau cruditățile cu vreun sos care să conțină ulei alimentar.

Cantitățile de legume nu sunt limitate, însă se recomandă a nu se depăși limitele bunului simț. Nu este o regulă fixă în alternarea acestor două regimuri, însă cel mai eficient model este ritmul de 5 zile cu legume, urmate de 5 zile de proteine pure, fără legume. O altă variantă este cadența de o zi proteine pure și o zi proteine pure cu legume, această cadență de 1/1 potrivindu-se cel mai bine persoanelor care au de slăbit mai puțin de 10kg, dar și persoanelor cu o voință slabă. În varianta în care ai foarte puține kilograme de dat jos, poți merge și pe cadența 2/7 sau 2/10, adică 2 zile de proteine pure, urmate de 7, respectiv 10 zile de proteine pure și legume.

În general, în prima jumătate a regimului se slăbește peste 1 kg/săptămână, ceea ce va duce la o pierdere medie de 10 kg în maxim 2 luni. După trecerea acestor prime două luni, curba ponderală coboară progresiv din cauza unui proces metabolic de apărare. Curba stagnează o vreme în jurul valorii de 1kg/săptămâna, apoi scade sub bariera psihologică de 1kg, având câteva perioade de stagnare în momentele de abandon sau în perioada premenstruala la femei.

3. Regimul de consolidare a greutății pierdute (faza 3 din dieta Dukan)

Durata acestui regim se calculează în funcție de greutatea pierdută, pe baza a 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut. Deci, dacă ai slăbit 10kg, acest regim va dura 100 zile. Dacă ai slăbit 15kg, acest regim va dura 150 zile și așa mai departe.

În cadrul acestui regim vei putea consuma după bunul plac toate alimentele din primele 2 regimuri, adică proteinele pure și legume, la care se adaugă următoarele:

  • O porție de fructe pe zi - Toate fructele sunt permise, cu excepția bananelor, strugurilor, cireșelor și fructelor uscate (nuci, alune, arahide, migdale, fistic sau caju). O porție înseamnă un măr, o pară, o portocală, un grapefruit etc iar, pentru fructele mici precum căpșunele sau zmeura, o porție înseamnă o căniță. În cazul fructelor de dimensiuni intermediare, precum mango, caise sau kiwi, o porție se referă la 2 fructe. Poți mânca toate aceste fructe, în limitele la o porție pe zi!
  • Două felii de pâine integrală pe zi
  • O porție de brânză pe zi - Pentru moment, singurul tip permis de brânză este cașcavalul, în limita a 40g/zi, dar aceste 40g trebuiesc consumate odată, deci nu le poți împărți la 2 sau 3 mese pe parcursul unei zile.
  • Două porții de amidonoase pe săptămână - Dintre produsele amidonoase, încearcă să consumi aceste produse în ordinea în care sunt trecute aici. Cu cât produsul este mai la urmă, cu atât mai puțin indicat este să îl consumi în cadrul acestui regim. Nu este interzis însă, dacă te poți abține, îți sugerez să o faci. Produse amidonoase permise:
  • pastele – o portie de 200g, dar gătite fără adaosuri de grăsimi;
  • grișul, mămăliga, bulgurul, germenii de grâu – o porție de 200g de două ori pe săptămană;
  • lintea – portie maxima de 150g;
  • orezul și cartofii – porție de 125g; cartofii trebuie preparați copți în coajă sau în hârtie de gătit, fără adaos de grăsimi;
  • Noi sortimente de carne
  • pulpă de miel, însă evită prima bucată (primul strat), deoarece mai are urme de grăsime;
  • friptură de porc, cu condiția de a se consuma doar fileul, nu și spata;
  • șuncă presată.

În afară de alimentele mai sus menționate, mai ai voie la 2 mese de gală pe săptămână. La masa de gală poți consuma absolut orice aliment dorești, indiferent dacă este sau nu inclus într-unul din regimurile de până acum. Deci poți mânca absolut orice, în special preparatele care ți-au lipsit poate atât de mult în timpul acestei diete. Există însă 2 condiții foarte importante: să nu te servești de 2 ori din același preparat și să nu iei 2 mese de gala succesive.

Totuși, nu se poate consolida greutatea atinsă fără o restricție, în special din cauza acestor 2 mese de gală. Deci, în fiecare săptămână vei avea o zi de regim de proteine pure și doar atât! Acea zi trebuie neapărat să fie joi, deoarece joi este ziua X. Deci în cadrul acestui regim de consolidare poți mânca orice din primele două regimuri, plus mâncărurile amintite mai devreme. Mai mult, ai voie la 2 mese de gală pe săptămână, mese la care poți mânca absolut orice dorești. Însă joi este neapărat ziua X, în care respecți regimul de atac și mănânci doar proteine pure. Orice abatere de la această regulă este pedepsită drastic de cântar!

4. Stabilizarea definitivă în practică (faza 4 din dieta Dukan)

Acest regim este un regim care va dura toată viața! Este simplu și ușor și constă în 2 reguli 100% obligatorii și extrem de importante: în fiecare zi de joi trebuie să mănânci doar proteine pure, iar a doua regulă este că trebuie să consumi în absolut fiecare zi 3 linguri de tărâțe de ovăz.

Sunt 2 reguli simple care reprezintă un lucru foarte puțin dureros în schimbul unei greutăți normale.

Concluzie: dieta Dukan (dieta Protal) este o dietă controversată, greu de ținut, însă cu rezultate uimitoare. Este una din cele mai noi diete, fiind publicată în 2010, și face parte din categoria dietelor proteice. A fost urmată cu succes de persoane celebre precum Jennifer Lopez și Gisele Bundchen. Dacă ar fi să ne luăm după spusele multora, este dieta perfectă. Cum însă organismele noastre sunt diferite, și rezultatele vor varia de la individ la individ.