Principalele cauze ale scăderii nivelului de testosteron

Principalele cauze ale scăderii nivelului de testosteron

Din păcate din ce în ce mai mulți bărbați se confruntă cu astfel de scăderi ale nivelului de testosteron, o problemă devenită un fel de ”trend” al lumii moderne. Chiar dacă cuvântul testosteron stârnește tot felul de reacții negative în rândul celor din jur – majoritatea gândindu-se la substanțe interzise, culturiști prea masivi, cu o agresivitate ieșită din comun – scăderea producției acestui hormon în organism poate avea efecte destul de neplăcute asupra ta. Testosteronul este cel mai important hormon pe care îl produce organismul unui bărbat. Este hormonul care îi face pe bărbați ceea ce sunt: bărbați, sexul puternic. O scădere continuă a producției hormonului respectiv de-a lungul timpului nu face altceva decât să îi facă pe bărbați mai puțin bărbați cu fiecare decadă. Și cum testosteronul este cel care te ”îndeamnă” să fii mai productiv, să realizezi cât mai multe atât pe plan personal cât și profesional, e cel care îți dă forța de a fi ”bătăios” în viața de zi cu zi, este ușor de înțeles de ce această problemă trebuie luată foarte în serios. Chiar dacă acest subiect este destul de controversat și noi cercetări și studii apar în fiecare zi pentru a da de cap problemei scăderii nivelului de testosteron, unele aspecte sunt deja destul de clare. Iată, deci, care ar fi principalele cauze care duc la scăderea nivelului de testosteron din organism:

1. Mănânci prea mult junk-food

Chiar dacă nu ți se pare o problemă prea mare, un astfel de comportament are efecte devastatoare asupra stării tale de sănătate și nu doar asupra nivelului acestui hormon. S-a dovedit deja că substanțele sintetice conținute de alimentele procesate au un impact negativ asupra sănătății, așa că nu voi mai intra în detalii privind acest aspect. O altă latură a acestui obicei alimentar este îngrășarea. Odată ce acumulezi grăsime scazi capacitatea organismului de a produce testosteron, așa că ar fi indicat să eviți cât de mult poți consumul a astfel de „alimente”, dar și să:

  • eviți consumul de carbohidrați rafinați;
  • limitezi consumul de alcool;
  • consumi alimente bogate în fibre;
  • consumi carne roșie (grăsimile saturate ajută la producerea de testosteron).

2. Nu ridici greutăți suficient de mari

Principalele cauze ale scăderii producției de testosteron Antrenamentele cu greutăți considerabile reprezintă una dintre cele mai bune soluții pentru a stimula producerea de testosteron. Dacă nu ești adeptul acestui tip de exerciții, ar trebui totuși să încerci, să le dai o șansă. Atunci când ridici greutăți mari, îți forțezi mușchii să se adapteze mișcării crescând mai mari și mai puternici. Trebuie de asemenea să consumi proteine și carbohidrați pentru refacerea fibrelor musculare, însă testosteronul joacă un rol uriaș în refacerea organismului și creșterea masei musculare. În concluzie, pentru a se reface după efortul intens, organismul va produce mai mult testosteron. Dacă nu mergi deja la sală, ar trebui să o faci de acum înainte. Nu ai nevoie de echipament costisitor sau de o sală în ultimele tendințe. Este suficient să mergi undeva unde te poți antrena în liniște și unde poți găsi pe cineva să te îndrume la început. De asemenea, trebuie să ai în vedere că nu este cazul să te apuci imediat de ridicat bara cu zeci de kilograme, dacă nu ai mai făcut asta până acum. Începe ușor, încălzește-te cu ajutorul unei biciclete de fitness și fă exerciții ușoare până ce vei căpăta o oarecare formă fizică. Apoi începe să lucrezi cu greutăți din ce în ce mai mari, pe măsură ce devii mai experimentat.

3. Apelezi la substanțe (creme, pastile, injecții) cu testosteron

Majoritatea bărbaților interesați de restabilirea unui nivel normal de testosteron în organism apelează la terapii de înlocuire a acestuia cu testosteron sintetic, crezând că astfel vor rezolva rapid problema. Numai că, din păcate, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Organismul uman are un mecanism de feedback foarte bine pus la punct, iar atunci când tu crești în mod artificial nivelul de testosteron, acesta consideră inutil să îl mai producă în mod natural. Așa că oprește ”termostatul” care reglează nivelul testosteronului din corp și producerea de hormoni androgeni în testicule. Principalele cauze ale scăderii producției de testosteron În plus, în afară de această dereglare, sau ca o consecință a ei, bărbații care iau doze prea mari de testosteron pentru un timp mult prea îndelungat riscă să se confrunte cu o serie de efecte adverse nu tocmai plăcute și, în mod paradoxal, deloc bărbătești. Iată care ar fi cele mai grave dintre ele:

Micșorarea testiculelor

Dacă te îndoiai de veridicitatea unei asemenea afirmații atunci când vine vorba de suplimentarea nechibzuită a testosteronului din organism, iată că ea este cât se poate de adevărată, spun medicii. Atunci când un bărbat ia testosteron pentru a crește nivelul acestui hormon din corp nu face altceva decât să diminueze capacitatea organismului de a produce în mod natural testosteron. Rezultatul? Testicule mai mici! De asemenea, un alt mit care circulă pe această temă este că dimensiunea testiculelor va reveni la normal odată cu stoparea consumului de testosteron. Din păcate, afirmația este cât se poate de falsă! În funcție de cât de mare a fost doza luată și perioada de timp cât a fost administrată, este posibil să dureze chiar doi ani până când organismul va putea crește din nou, în mod natural, nivelul de testosteron, afirmă specialiștii. În unele cazuri mai grave bărbații pot rămâne cu disfuncții erectile și probleme de fertilitate pentru toată viața, ca urmare a consumului exagerat de testosteron.

Disfuncție erectilă

Cea mai mare parte dintre bărbații care apelează la substanțe anabolizante pe bază de testosteron pentru a-și atinge obiectivele în sala de forță nu întâmpină probleme erectile în timpul acestui comportament, ci mai degrabă după stoparea lui. În general, așa cum spuneam și mai sus, utilizarea de testosteron sintetic pentru o perioadă foarte lungă rezultă în disfuncții erectile și alte probleme de natură sexuală (scăderea libidoului, de exemplu), odată cu înteruperea dozelor uzuale. În acel moment organismul se confruntă cu un nivel extrem de scăzut de testosteron, fapt care duce la astfel de afecțiuni neplăcute.

Creșterea sânilor

Organismul bărbaților transformă în mod natural o parte din testosteron în estrogen, hormon sexual feminin. Însă atunci când un bărbat apelează la o doză mult prea mare din acest hormon, organismul va transforma o cantitate din el în estrogen, încercând să mențină echilibrul dintre cei doi hormoni. Așadar, cu cât mai mult testosteron iei, cu atât cresc șansele să te confrunți cu transformări fizice nu prea… bărbătești. Care ar fi soluția la aceste probleme? Creșterea nivelului de testosteron în mod natural. Află cum, de aici.

Whoops, looks like something went wrong.

1/1 ErrorException in Response.php line 1161: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0)

  1. in Response.php line 1161
  2. at HandleExceptions->handleError('8', 'ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0)', '/home/machomen/public_html/vendor/symfony/http-foundation/Response.php', '1161', array('targetLevel' => '0', 'flush' => true, 'status' => array(array('name' => 'zlib output compression', 'type' => '0', 'flags' => '112', 'level' => '0', 'chunk_size' => '16384', 'buffer_size' => '20480', 'buffer_used' => '0'), array('name' => 'default output handler', 'type' => '0', 'flags' => '112', 'level' => '1', 'chunk_size' => '0', 'buffer_size' => '32768', 'buffer_used' => '30948')), 'level' => '0', 'flags' => '96', 's' => array('name' => 'zlib output compression', 'type' => '0', 'flags' => '112', 'level' => '0', 'chunk_size' => '16384', 'buffer_size' => '20480', 'buffer_used' => '0')))
  3. at ob_end_flush() in Response.php line 1161
  4. at Response::closeOutputBuffers('0', true) in Response.php line 379
  5. at Response->send() in index.php line 56