10 alimente exotice care îți îmbunătățesc starea de sănătate
Dacă nu ești genul care să dea fuga la medic sau farmacie la primul semn de boală, poți încerca să introduci în dieta zilnică aceste alimente exotice ale căror proprietăți aduc numeroase beneficii stării tale de sănătate. Bineînțeles, pentru a potența efectele acestora asupra organismului, este bine să nu uiți și de sport. Câteva minute pe zi de mișcare în aer liber sau pe bicicleta de fitness contribuie din plin la menținerea unui tonus bun și te feresc de răcelile sezoniere sau alte afecțiuni nedorite.
1. Alimente exotice - Kaki
Sau Sharon ori Persimmon, așa cum mai este cunoscut în unele țări, este cu adevărat un fruct-minune. Sărac în calorii și bogat în fibre, fructul Kaki conține doze importante de vitamine (în special vitamina C), minerale (potasiu, mangan, seleniu, fosfor) și multe alte substanțe benefice organismului uman. De asemenea, datorită conținutului mare de antioxidanți și flavonoizi, acest fruct luptă cu succes cu efectele înaintării în vârstă și are numeroase proprietăți anticancerigene. Astfel, nu e de mirare că i se mai spune și fructul zeilor.
2. Cupuacu
Nu ai mai auzit până acum de acest fruct? Nici nu e de mirare, devreme ce abia se pregătește să ia cu asalt piața fructelor exotice. Însă faptul că încă nu este foarte cunoscut nu îi știrbește deloc din beneficii, ci dimpotrivă. Din câte se pare acesta e pe cale să devină noul fruct minune, noua modă în materie de fructe sănătoase cu efecte miraculoase asupra sănătății. Dar ce anume este Cupuacu? Cunoscut sub numele de "flori mari de cacao" (Theobruma grandiflorum), Cupuacu provine din padurile tropicale de langa bazinul Amazonului. Este o sursă bogată de vitamina B1, B2, B3, acizi graşi şi cel puţin nouă antioxidanţi, plus vitamina A şi C.
3. Lapte de cocos
Tot mai popular în ultima vreme, laptele de cocos este bogat în fibre și face minuni pentru problemele legate de prostată (la bărbați), dar și pentru sănătatea pielii și a oaselor. Îl poți folosi în loc de apă atunci când vrei să prepari un orez mai special sau, și mai bine, poți înlocui cu el laptele de vacă din shake-urile proteice.
4. Șofran
Cel mai scump condiment din lume, așa cum mai este cunoscut, șofranul îmbunătățește fertilitatea, te scapă de anxietate și îmbunătățește vederea. Așadar, chiar dacă este scump, poți investi un pic și în sănătatea ta. În plus, o cantitate mică din acest condiment îți va ajunge o perioadă destul de lungă, datorită aromei și coloritului intens.
5. Nuci braziliene
Bogate în magneziu și seleniu, nucile braziliene sunt o sursă completă de proteine. Consumă-le înainte de antrenament, ca atare sau alături de alte tipuri de alune și semințe, pentru un boost de energie.
6. Alimente exotice - Harissa
O pastă de ardei iute ce se prepară în special în Tunisia și care merge foarte bine cu diferite tipuri de carne. În afară de gustul delicios pe care îl dă mâncării, pasta harissa este și foarte bogată în vitamina C. În plus, ajută la arderea grăsimilor, combate inflamația din organism și ajută la scăderea tensiunii arteriale.
7. Tahini
O altă pastă minune, de această dată din susan prăjit, originară din gastronomia Africii de Nord. Folosită în special la aromatizarea humusului, pasta tahini crește circulația sângelui în artere și crește libidoul.
8. Papaya
Acest fruct deja cunoscut din categoria alimente exotice este o sursă importantă de fibre, bogat în vitaminele A, C și E, dar și în antioxidanți. Fructul se poate consuma ca atare sau în sosuri și salate, în funcție de preferințele fiecăruia.
9. Durian
Consumat inițial în țările subdezvoltate din Asia dintr-o nevoie acută de hrană, durianul a ajuns în ultimii ani celebru în întreaga lume. Însă în timp ce oamenii din partea locului îl consideră un fruct minune, pentru noi acesta este unul dintre cele mai intrigante alimente exotice. De ce spun asta? Dacă ai văzut vreodată un astfel de fruct atunci știi cu siguranță că mirosul nu este cel mai bun atu al său. Însă dacă treci peste duhoarea teribilă, te poți bucura de numeroasele beneficii pe care le aduce organismului tău. Bogat în fibre, fier, magneziu și carbohidrați (mai ales semințele), durianul este și un bun afrodisiac.
10. Turmeric
Acest condiment are proprietăți anti-inflamatorii, ajută la detoxifierea ficatului, previne cancerul și ajută în lupta contra obezității. În afară de aceste atuu-uri nemaipomenite, turmericul dă și savoare și culoare mâncărurilor tale, precum curry, diverse sosuri sau marinate pentru cărnuri. Ia-ți inima-n dinți și introdu cât de curând în alimentație aceste fructe și alimente exotice pentru a beneficia de toate proprietățile lor miraculoase.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Dieta Dukan (Dieta Protal)
Rețetă pentru vreme rece - supă de paste cu fasole
Dieta ”Suplu Toată Viaţa” – cum, cât şi când să mănânci