10 feluri în care îți sabotezi singur rezultatele

10 feluri în care îți sabotezi singur rezultatele

Întreaga idee din spatele antrenamentelor pe care le faci zilnic este aceea de a progresa către atingerea obiectivului pe care ți l-ai propus. Prin urmare, dacă mergi la sală și nu reușești să ai fizicul pe care ți l-ai dorit, sunt mari șanse ca tu să te afli într-o situație în care te învârți în loc, sau, mai rău, în care ajungi chiar să regresezi. Din fericire pentru tine, este destul de ușor să te poți întoarce pe drumul cel bun oricând iei această decizie, dar, după cum se spune, primul pas în această direcție este acela de a recunoaște că ai o problemă. Elimină chiar acum toate greșelile pe care le faci și continuă să progresezi către culmi mai înalte!

1. Nu te antrenezi suficient de puternic

Un mușchi supus unui efort susținut în doze mici se adaptează la noua sa rutină și crește mare, puternic și rapid. De aceea, trebuie ca, întotdeauna, să experimentezi cu diverse tehnici și exerciții menite să crească intensitatea antrenamentelor pe care le faci. Spre exemplu, dacă săptămâna aceasta ai făcut 10 repetări de flexii cu gantere de 18 kilograme, săptămâna care vine încearcă să crești numărul la 11-12 sau mărește greutatea la 20 de kilograme.

2. Nu mănânci suficient de bine

Este foarte important să ții cont de aportul de alimente pe care le consumi. O porție de carne fără grăsimi de mărimea unei palme conține 25 de grame de proteine, mâncărurile cu amidon pot ajunge la un total de 40 de grame de carbohidrați, iar grăsimile, la 15-20 grame. Cel mai simplu mod prin care poți crește numărul de calorii consumate zilnic este prin adăugarea a două-trei shakeuri. Combină o porție dublă de proteină din zer cu două linguri de ulei de măsline și lapte de migdale și, uite așa, s-au făcut, dintr-un foc, 500 de calorii!

3. Nu te odihnești cum trebuie

Hormonul de creștere, care ajută la dezvoltarea musculaturii, este foarte activ în timpul somnului. Dacă ai probleme la acest capitol, evită să mai consumi cafeină și/sau alcool înainte de culcare cu minimum 6 ore. Astfel, calitatea somnului tău se va îmbunătăți. De asemenea, odihnește-te cel puțin 8 ore pe noapte. În caz că te-ai trezit obosit, deși crezi că ai dormit suficient de mult, se poate să suferi de alergii sau apnee, care te împiedică să ai un somn normal. Sfatul meu este să consulți un medic.

4. Îți concepi/scrii singur planul de antrenament

În general, antrenamentele la sală nu sunt lucruri extrem de complicate. Nu intră la aceeași categorie cu trimisul de rachete pe lună, dar, totuși, ele se bazează pe știință. Crezi că ești într-atât de priceput încât să-ți concepi propriul plan de antrenament? Mai gândește-te o dată! Într-adevăr, cunoști destul de multe despre acest subiect, dar asta nu înseamnă că ești și un mare expert în domeniu. Se prea poate ca, la un moment dat, să faci anumite greșeli care te vor trage înapoi sau care îți vor cauza accidentări. Iată de ce este important să ai un plan de antrenament foarte bine pus la punct. Acesta îți poate fi oferit de un antrenor personal (dacă ai unul în prezent), sau îl poți lua chiar de pe internet, de pe multele siteuri de profil care există. Oricum, indiferent ce plan alegi, încearcă să te ții de el pentru măcar 4 săptămâni.

5. Faci prea multe exerciții

Nu este indicat să tot sari de la un exercițiu la altul doar de dragul de a te lăuda că ai făcut 100 de mișcări diferite într-o singură zi, deoarece nu vei avea suficient timp să le testezi mai în detaliu pe fiecare. Alege, de exemplu, o listă de câteva tipuri de exerciții care chiar funcționează: genuflexiunile, presele, îndreptările, ramatul etc. Mușchiul crește și devine puternic atunci când în celulele lui se produc mici rupturi care îl forțează pe acesta să se refacă și să fie mai puternic.

6. Ești inconsecvent

Majoritatea bărbaților își lucrează grupele de mușchi preferate, după care trec și la restul corpului. Și asta doar dacă mai au timp sau chef să continue cu antrenamentul. Pentru un fizic cât mai arătos, trebuie să-ți antrenezi în permanență tot corpul. Dacă îți neglijezi picioarele, înseamnă că ignori una dintre cele mai mari și mai puternice grupe de mușchi. Când faci îndreptări sau genuflexiuni, stimulezi producerea de hormoni anabolic, care ajută întregul organism să câștige masă musculară.

7. Nu-ți faci încălzirea

O încălzire corectă îți crește temperatura corpului și îți relaxează țesuturile, ceea ce face ca mușchii, tendoanele și ligamentele să fie mai flexibile. Prin urmare, este important să nu ignori acest pas înainte de a te apuca de antrenamentul propriu zis.

8. Sari peste antrenamente când te dor mușchii

Durerea prezentă într-un mușchi nu semnalează neapărat faptul că acesta nu s-a recuperat. De fapt, activitățile în forță, scurte, precum sunt sprinturile metabolice, pot reduce durerile și pot mări rezistența, prin creșterea fluxului sanguin, a nivelului oxigenului și a nutrienților către mușchi. Fă 3 seturi a câte 10 secunde de sprinturi pe bicicletă, lucrând la o intensitate scăzută pentru două minute între acestea.

9. Te "destrăbălezi" în weekend

Nu este o idee rea să mai iei, din când în când, o pauză de la rutina zilnică. Chiar dacă obiectivul tău principal este acela de a avea un corp de invidiat și de a duce o viață cât mai sănătoasă, nu înseamnă că nu mai poți să mai și "trișezi" uneori. Nu trebuie să fii chiar atât de strict cu tine. Pe de altă parte, însă, nu este recomandat deloc să o dai în cealaltă extremă. Totul trebuie să aibă o limită, un echilibru!

10. Nu ți-ai stabilit un obiectiv

Un obiectiv nu este cu adevărat obiectiv până când nu are și un termen limită. De aceea, trebuie să știi exact ce anume dorești să obții de pe urma unui antrenament. Nu este suficient să spui că vrei să arăți bine sau că vrei să te menții în formă. Acestea sunt obiective vagi, generale. Nu te ajută prea mult pe termen lung. Mult mai bine ar fi să-ți propui să slăbești 10 kilograme sau să-ți mai mărești brațele cu 3 centimetri. Odată ce știi care este obiectivul spre care te îndrepți, atunci poți stabili și durata de timp în care crezi că-l poți atinge.