10 sfaturi pentru novicii din sala de forță

10 sfaturi pentru novicii din sala de forță

Cu atâtea săli de forță care se deschid la tot pasul, în ziua de azi, ar trebui să fie floare la ureche să te apuci să faci mișcare și să slăbești. Dar este mai uşor de zis decât de făcut. Este foarte important să îți alegi un antrenor bine pregătit, să optezi pentru hainele potrivite pentru efort, să știi ce antrenamente să faci etc. În continuare, îți voi prezenta câteva sfaturi care te vor ajuta să nu te faci de râs la primele antrenamente.

  • Alege corect. Fațada unei săli nu este suficientă. Degeaba arată foarte bine de afară, dacă înăuntru are doar două benzi de alergare și o bancă multifuncțională. Asigură-te că ai aparatele de bază necesare unui antrenament riguros (bănci de împins la piept orizontal, înclinat, declinat, presă picioare, minim două seturi complete de gantere etc.).
  • Fii atent la igienă. Chair dacă te duci acolo să transpiri și să slăbești, asta nu înseamnă că ai voie să mergi mirosind. Igiena personală este foarte importantă. Am fost de față când recepționera unei săli de fitness din București a dat afară un client fidel pentru că mirosea urât și ne strica tuturor seara. Îți imaginezi că de a doua zi, omul respectiv nu a mai revenit.
  • Vino pregătit. Adu-ți cu tine haine de schimb, prosop și o sticlă cu apă. Deși sunt multe săli în care vei găsi prosoape curate și apă, haine de schimb nu îți poate da nimeni.
  • Încălzește-te bine înainte de antrenament. O sesiune de încălzire este absolut necesară înainte de a intra să lucrezi la aparate. Sunt mari șanse să te accidentezi fără să ai mușchii și ligamentele pregătite.
  • Împarte aparatele cu ceilalți. Nu mai ești la grădiniță să spui “stop al meu”. În pauza seturilor tale, lasă-i și pe alții să folosească greutățile tale. Astfel, vei ajunge să îți faci amici și chiar parteneri de antrenament.
  • Îmbracă-te în haine confortabile. Un tricou și un șort sunt arhisuficiente. Haine prea mulate și va râde toată sala de tine. Prea largi – amintește-ți că anii 90 au trecut de mult.
  • Găsește-ți un partener de antrenament. Fie că ai un amic profesionist sau mergi la sală cu prietena, studiile au arătat că atunci când ai cu cine să te antrenezi, te ambiționezi și reușești să performezi mai bine.
  • Verifică-ți sănătatea înainte de a te apuca de sală. Efortul susținut nu este un lucru ușor de suportat de corpul uman. În special dacă nu ești obișnuit cu așa ceva, ar fi bine să îți faci niște analize generale, să vezi dacă organismul tău poate susține o viață sportivă.
  • Nu te holba. Indiferent cât de gras este cel care lucrează lângă tine sau cât de bombat este fundul fetei care face fandări, nu te holba la ei. Da, știu că e greu să îți iei ochii de la ea, dar ar fi bine să o faci. Altfel vei ajunge ciudatul sălii.
  • Evită să vorbești la telefon. În special atunci când ții aparatele ocupate. Cu toții urâm oamenii care stau minute în șir pe banca de abdomene și vorbesc la telefon. Dacă trebuie să o faci, măcar nu sta pe aparate. Gândește-te că nu ești singur în sală.

Dacă ții cont de aceste sfaturi, te vei integra foarte repede în mediul specific unui gym și îți va fii foarte ușor să evoluezi în antrenamentele tale.