3 cauze ale durerilor de genunchi

3 cauze ale durerilor de genunchi

Una dintre cele mai întâlnite cauze ale durerii de genunchi este, de multe ori, artrita. Ea apare cel mai des la persoanele care au vârsta de 65 de ani (sau care sunt chiar mai bătrâne de-atât). Dar dacă nu te afli în această situație și totuși genunchii tind să te supere din când în când, atunci s-ar putea ca problema ta să fie cu totul alta. În continuare îți voi prezenta 3 posibile scenarii în care genunchii tăi pot fi afectați de dureri. Oare te încadrezi și tu într-una din aceste categorii? Rămâne de văzut!

Cauze ale durerilor de genunchi

1. Este posibil să suferi de artrită

Nu întâmplător am început discuția despre durerile de genunchi cu artrita. Așa după cum menționam și mai sus, aceasta este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale genunchilor, care se manifestă la persoanele trecute de prima tinerețe. Durerea cauzată de artrită este una nu foarte puternică, mai degrabă surdă de cele mai multe ori. Se poate asemăna cu cea de dinți în anumite cazuri. Ea se intensifică atunci când efectuezi unele mișcări bruște, intensitatea acesteia putând crește destul de mult. Durerea se localizează, adesea, în zona în care se întâlnesc femurul și tibia, în partea din față a genunchiului. Pot apărea și umflături moderate sau severe. Durerea devine și mai mare atunci când te ridici de pe un scaun, ieși din mașină sau dacă mergi ori stai în picioare pentru o perioadă de timp îndelungată. Aceasta se diminuează dacă te odihnești, pui ceva cald (sau chiar rece) peste genunchi sau dacă iei calmante.

2. Este posibil să fi suferit o ruptură minoră a unui cartilaj

Durerea de genunchi poate fi cauzată și de o ruptură a unui cartilaj, nu doar de artrită, acumularea unui lichid sau apariția unui chist. În general, dacă ruptura survenită este una minoră, ea se poate trata și fără nevoia unei intervenții chirurgicale și se va vindeca în funcție de cât timp permiteți zonei afectate să se refacă, prin odihnă și evitarea unor activități care pot agrava situația.

3. Este posibil să îți fi apărut un chist

Chistul Baker este unul dintre cele mai întâlnite tipuri de chisturi care afectează genunchiul. El este unul benign și poate apărea pe lângă alte afecțiuni, precum artrita sau rupturile de menisc. Se prezintă ca o umflătură în partea din spate a genunchiului, plină cu un lichid. Diagnosticarea lui se face printr-o examinare vizuală și prin palparea zonei afectate. Durerea provocată de acest chist este una severă, mai ales atunci când mergi sau stai în picioare o perioadă lungă de timp. Pentru ameliorarea, ei se poate apela la odihnă (ținerea piciorului afectat într-o poziție ridicată), la un tratament medicamentos sau, în cazul în care durerea este mult prea insuportabilă, la o intervenție chirurgicală.

Remedii posibile

Mulți oameni sunt de acord că, atunci când vine vorba de durerile de genunchi, cel mai bun plan este acela de control al durerii, evitare a activităților ce pot agrava situația și reabilitare a zonei afectate.

Crioterapia

Una din metodele de control al durerii pe care o poți folosi în cazul în care suferi o afecțiune a genunchiului, este crioterapia (sau, mai pe înțelesul oricui, punerea unei comprese cu gheață peste zona afectată timp de 5 minute, pentru diminuarea durerii). Este recomandat să nu depășești această perioadă dacă simți o senzație ca de arsură.

Căldură

De asemenea, genunchiul afectat poate fi tratat și cu o sursă de căldură, cum ar fi o pernă sau pătură electrică. Folosește această metodă pentru 10-20 de minute, setând intensitatea căldurii emanată de pătura electrică la un nivel scăzut. Dacă nu dispui de un astfel de dispozitiv, încearcă un tratament cu o cremă specială.

Evitarea activităților ce pot agrava situația

Dacă vrei să diminuezi cât mai mult orice durere de genunchi sau dacă nu vrei să o agravezi și mai mult, atunci cel mai logic lucru de făcut este să eviți orice activitate care te poate pune într-o astfel de situație. Ar fi bine să întocmești o listă cu lucrurile pe care ai voie să le faci (sau pe care le poți face) și cu cele pe care nu îți este recomandat să le faci.

Reabilitarea zonei afectate

Când vine vorba despre reabilitarea genunchiului suferind, trebuie să discuți cu un doctor competent. El îți va da sfaturile necesare și va concepe un plan de tratament pe care să îl urmezi. Îți va spune ce anume mișcări sau exerciții este nevoie să faci și cu ce te pot ajuta acestea în procesul de reabilitare. Este foarte important ca tu să urmezi întocmai sfaturile primite, pentru a evita orice alte neplăceri pe viitor!