3 legume recomandate pe care ar trebui să le consumi

3 legume recomandate pe care ar trebui să le consumi

Legumele reprezintă coloana vertebrală nutrițională a unei diete, de aceea nu ar trebui să le dai la o parte din farfuria ta. Dacă vrei să ai o stare de sănătate mai bună și performanțe mai mari, a sosit vreme să te împrietenești cu raionul de legume și fructe de la supermarket! Undeva pe la începutul anului, în America, jucătorul de fotbal american Colin Kaepernick a postat o poză pe siteul Instagram. În acea poză apăreau o friptură, niște ouă și o salată de fructe pe care starul le consumase cu ceva vreme în urmă. Mesajul care însoțea poza respectivă era că legumele nu sunt bune și nu reprezintă niște alimente adevărate, făcându-te slab. În opinia lui Kaepernick, mâncarea adevărată era reprezentată de alimentele pe care el le fotografiase și a căror poză o pusese pe Instagram. Acum, problema care a apărut după postarea acestui mesaj, a fost că a devenit chiar mai greu pentru părinții americani să-și convingă copii să consume legume. Întrebarea care se pune (și care ți-o pun și eu ție acum) este următoarea: crezi că legumele sunt bune pentru sănătatea ta? Crezi că te ajută cu ceva? Haide să răspundem la această întrebare. Pe scurt, putem spune că da, legumele joacă și ele un rol important în alimentația noastră. Mulți alți atleți și sportivi de performanță, printre care îi putem aminti pe Martina Navratilova (jucătoare de tenis) și pe Dave Scott (campion Ironman), au consumat sau încă mai consumă legume și în prezent. Pentru ei, acestea sunt o parte foarte importantă a dietei lor. Eu nu spun că trebuie să devii subit vegetarian și să te apuci să mănânci numai ierburi. Nu. Nici așa nu este bine. Însă ți-aș recomanda să nu mai ignori, dacă se poate, de acum înainte, să incluzi în alimentația ta și ceva verdețuri. Nu strică, să știi! Legumele sunt pline de vitamine și minerale care sunt extrem de importante pentru sănătatea corpului tău și pentru creștere. Nu cred că există vreo multivitamină pe această planetă care să se poată compara, din punct de vedere nutrițional, cu cele pe care le poți lua direct din legume. Vitamina B se găsește în legumele verzi, iar rolul ei este acela de a transforma mâncare pe care noi o consumăm în energie. Alte vitamine pe care noi le ingerăm au și ele, la rândul lor, anumite roluri de îndeplinit. Acestea ajută la multitudinea de reacții chimice care au loc în corpul tău. De asemenea, antioxidanții, despre care cred că ai auzit deja, ajută la scăderea numărului de radicali liberi. Poate că te întrebi dacă nu ar fi mai bine să iei niște suplimente cu antioxidanți, scăpând astfel de chinul de a merge la magazin și a cumpăra legume. Dă-mi voie să-ți spun de ce ai avea mai mult de câștigat să îți iei acești antioxidanți dintr-o sursă naturală, mai degrabă decât dintr-un supliment. În primul rând, oamenii de știință nu au descoperit încă toate acțiunile pe care le au antioxidanții în corp, în timp ce alți antioxidanți nici măcar nu au fost încă identificați. Un antioxidant pe care îl găsești într-o băutură proteică, într-un supliment, într-un baton etc., nu se va compara niciodată cu unul pe care îl găsești în legume. Se poate spune că oamenii de știință încă nu au o idee clară de ce legumele sunt bune pentru sănătatea ta, dar un lucru este sigur: ele își fac treaba mult mai bine decât orice alt supliment creat de om. Populațiile care au o dietă bazată pe verdețuri nu au așa mari probleme cu greutatea, au o speranță de viață mai ridicată și prezintă un risc mai scăzut de a suferi de boli cronice.

3 legume recomandate pe care ar trebui să le consumi

Când cineva îți spune să mănânci mai multe legume, să știi că nu te sfătuiește greșit. Însă ceea ce nu îți zice exact acea persoană, este ce legume să consumi mai concret. Aici am decis să intervin puțin eu. Am să-ți prezint, în continuarea acestui articol, 3 legume pe care ar trebui să le mănânci începând de azi!

1. Napul

Napul este o adevărată bombă nutrițională (într-un sens bun), fiind plin de fibre și cupru, unul dintre nutrienții care se găsește mai greu într-o dietă normală. Pe lângă acestea, mai conține și mangan, fier, vitaminele C, A și K și foarte mulți fitonutrienți. În caz că nu știi cum să prepari exact această legumă, atunci dă-mi voie să-ți fac o recomandare. O poți găti la aburi, ca pe spanac, sau o poți face sote. Sau o poți folosi la o salată. Dacă dorești o idee și mai exotică, prepară niște chipsuri din nap. Foarte mulți atleți obișnuiesc să înlocuiască chipsurile de cartofi și tortilla, cu cele din napi, deoarece au mai puține calorii. Trebuie să clarificăm un lucru atunci când discutăm despre legumele verzi. Nu toate sunt create egal. Pentru a beneficia de mai mulți nutrienți și fibre, încearcă să alegi mereu acele legume care sunt de un verde mai închis. Acestea conțin acid folic, care este foarte util pentru îmbunătățirea funcțiilor vasculare și a fluxului sanguin. Nu trebuie să uităm nici de antioxidantul luteină, care se găsește, de regulă, în retina umană și care ajută ochiul să se ajusteze la lumina puternică, filtrând, în același timp, și razele de lumină albastre care sunt dăunătoare ochiului. Poți alege dintr-o gamă largă de legume de culoare verde închis: rucola, salata verde sau spanacul. Ele pot fi folosite în salate, dar și în alte feluri de mâncare. Dacă vrei să faci sandvișurile mai crocante un pic, adaugă puțină salată verde.

2. Cartofii

La câteva secunde după ce Usain Bolt a reușit să doboare recordul de viteză pe 100 de metri la Olimpiada de la Beijing, din 2008, tatăl său, Wellesley, a dezvăluit publicului secretul performanței sale: cartofii de Trelawny. Aparent, cel mai rapid om din lume are o singură preferință atunci când vine vorba despre cartofi, fiind fanul celor cultivați în orașul său natal din Jamaica. Din fericire pentru tine, tu ai mai multe opțiuni de unde alege. Deci, nu mai este nevoie să te duci până în Jamaica pentru câțiva cartofi. Cartofii sunt și ei de diverse tipuri și culori. Sunt o sursă excelentă de vitamina C, mangan, fibre și vitamina B6, printre altele. Ei mai conțin și potasiu, bun pentru menținerea tensiunii în limite normale și pentru prevenirea crampelor musculare. Și, din ceea ce știe prea bine și Usain Bolt, cartofii sunt și o sursă de carbohidrați complecși, care oferă energie. Deși toate aceste tipuri de cartofi nu sunt întocmai identice, nu este nici o tragedie dacă ai cumpărat cartofi dulci, în loc de cartofi roșii. Și cartofii dulci sunt foarte buni, deoarece conțin, la rândul lor, carbohidrați complecși, vitamina A, B5 și mulți alți nutrienți, la fel ca și ceilalți cartofi.

3. Sfecla de zahăr

Nu mai este nici un secret: sportivii din toată lumea au început să consume suc din rădăcină de sfeclă de zahăr, iar extractul de sfeclă își face apariția din ce în ce mai des în suplimentele de dinainte de antrenament. Și să nu crezi că acesta este doar un alt trend de moment, care va dispărea curând. Mai mulți oameni de știință au subliniat și susțin potențialele beneficii ale sfeclei bogate în nitrați. În interiorul corpului tău, nitrații sunt transformați în nitriți. Aceștia generează oxid nitric, care este un gaz cu durată de viață scurtă. El este folosit de către organism la mărirea vaselor de sânge pentru o mai bună circulație a sângelui. Când sângele circulă mai bine, mușchii primesc mai mult oxigen și nutrienți. Există un dezavantaj: dacă mănânci sfeclă de zahăr, nu poți folosi apa de gură sau antibiotice, pentru că toate bacteriile necesare pentru convertirea nitraților în nitrați ar fi distruse de către acestea. Dacă nu dorești să consumi suc de sfeclă, acesta nefiind tocmai pe placul tău, poți încerca să introduci sfecla treptat în alimentația ta, pentru a beneficia de nitrații pe care aceasta îi conține. Sfecla este dulce și dă un aspect aparte mâncării în care o pui. Ea mai este și o sursă de acid folic și betaină, amândouă ajutând la scăderea inflamațiilor din corp. Pune bucăți de sfeclă în salată sau prăjește-le pe grătar pentru a scoate la suprafață dulceața din ele. Sfecla se poate cumpăra și fără frunze, însă ți-aș recomanda să nu le omiți deloc pe acestea. Le poți folosi la prepararea diverselor mâncăruri și, chiar dacă se mai ofilesc în timp, pot fi, totuși, readuse la viață prin scufundarea în apă rece timp de 30 de minute. Așadar, nu le arunca!