3 tipuri de grăsimi care te ajută să slăbești (și nu numai)

3 tipuri de grăsimi care te ajută să slăbești (și nu numai)

Nu toate grăsimile sunt rele, dar probabil știi asta deja dacă ești pasionat de fitness ori culturism. Însă de această dată vom discuta despre cele mai importante trei dintre acestea, grăsimi bune care nu doar te ajuta să menții buna funcționare a organismului, ci și să slăbești.

1. Acid linoleic conjugat (CLA)

  • este o formă îmbunătățită a acidului linoleic, în sensul să aduce mai multe beneficii pentru sănătate față de acesta;
  • este un acid gras bogat în Omega 6;
  • se găsește în produsele lactate, carne roșie, păsări de curte, ouă, ulei de porumb, de cocos, nuci de macadamia, etc.;
  • CLA nu poate fi produs de organismul uman;
  • necesarul organismului este de circa 3 grame de acid linoleic conjugat/zi;
  • din cauza modificărilor din industria alimentară și agricolă este din ce în ce mai dificil de găsit o sursă bogată într-un astfel de acid;
  • pentru a acoperi necesarul zilnic fără a crește aportul de calorii se recomandă suplimentarea.

Beneficii

  • crește rata metabolismului și ajută, deci, în procesul de slăbire;
  • ajută la reducerea lipogenezei (producerea de grăsime);
  • ajută la creșterea și menținerea masei musculare, indiferent de tipul de antrenament pe care îl faci (cu greutati fitness, aparate, propria greutate corporală, etc);
  • are un efect anti-catabolic, datorită proprietăților antioxidante puternice;
  • scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge;
  • reduce semnificativ alergiile la unele produse alimentare;
  • fortifică sistemul imunitar;
  • reduce nivelul de proteină C reactivă - un marker al inflamației din organism.

2. EPA și DHA

  • sunt acizi grași Omega 3 sau grăsimi polinesaturate;
  • cei mai cunoscuți acizi din această categorie sunt EPA (acid eiscosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic);
  • organismul uman nu poate produce aceste substanțe, deci trebuie să îți iei necesarul din alimentație;
  • alimentelor bogate în acizi Omega 3 (și deci EPA și DHA) sunt: peștele, fructele de mare, semințele și uleiul de in, semințe de cânepă, nugi, alge, tofu, soia, ulei de rapiță, etc.;
  • pentru că acești acizi se distrug ușor în timpul preparării termice a alimentelor, de cele mai multe ori se recomandă suplimentarea;
  • doza zilnică medie pentru un adult este situată în jurul valorii de 0,5 g.

Beneficii

  • previn apariția maladiei Alzheimer, a tulburării bipolare și a altor afecțiuni psihice;
  • contribuie la scăderea tensiunii arteriale;
  • au capacitatea de diminua colesterolul rău (LDL) din organism și, în același timp, de a crește colesterolul bun (HDL) cu aproximativ 10%;
  • reduce tendința de coagulare a sângelui;
  • ajută în procesul de slăbire și al creșterii masei musculare.

3. Trigliceride cu lanț mediu (MCT)

  • se găsesc în mod natural în nuca de cocos și uleiul de palmier;
  • cea mai bună sursă de MCT (Medium Chain Triglycerides) este uleiul de cocos;
  • spre deosebire de trigliceridele cu lanț lung (LCT), alcătuite din 14 și 18 carboni, MCT au lanțuri de 5-12 carboni, asta făcându-le mai ușor de absorbit;
  • uleiul MCT este un supliment des întîlnit în dieta ketogenică.

Beneficii

  • stimulează arderea grăsimilor;
  • îmbunătățesc funcția cognitivă;
  • reduc apetitul și accelerează metabolismul;
  • au proprietăți antioxidante și antimicrobiene.