4 greșeli comune în exercițiile cardio

4 greșeli comune în exercițiile cardio

Îmi și imaginez următorul scenariu: ai petrecut ore întregi planificându-ți programul de antrenament cu greutăți, ai căutat cele mai noi informații legate de diverse exerciții fizice și, când ai ajuns la sală, te-ai pus pe treabă și ai început să-ți lucrezi fiecare mușchi din corp din toate unghiurile posibile. Dar când vine vorba de exercițiile cardio? Cu ele ce faci? Probabil îți spui că nu sunt decât un alt fel de exerciții, un rău necesar de care trebuie să te descotorosești la finalul fiecărui antrenament, varietatea acestora necontând prea mult pentru tine. Nu-i așa că, ceea ce contează, de fapt, este ce emisiune urmărești la TV în timp ce faci acele exerciții? Nu m-ar mira să răspunzi că da! Din păcate, exact acest tip de mentalitate îi face pe foarte mulți să eșueze. Nu doar că exercițiile pe care le faci, în această situație, nu sunt eficiente, dar riști și să te accidentezi sau să nu-ți poți crește masa musculară după cum ți-ai propus, dacă nu ești dispus să lucrezi așa cum trebuie. Pentru a putea vedea niște rezultate cât mai bune, schimbă-ți gândirea și concentrează-te mai mult pe cantitatea și calitatea exercițiilor fizice pe care le faci, această schimbare putând fi cea care face diferența între succes și eșec. Care ar fi cele 4 greșeli des întâlnite pe care le comit cei care merg la sală și cum le poți evita, întrebi? Nimic mai simplu, citește cu atenție rândurile următoare și vei descoperi toate informațiile de care ai nevoie!

1. Nu te gândești niciodată la varietate

Când ajungem să discutăm despre exercițiile cardio, fiecare persoană tinde să aibă tehnica, exercițiul sau aparatul ei preferat sau mai puțin preferat. Poate tu ești un alergător și-ți place să lucrezi la banda de alergare, sau poate că îți displace acest exercițiu și preferi, în locul lui, să te antrenezi la biciclete fitness, la aparate eliptice sau pe steppere. Oricum ar fi și orice ai alege, cu siguranță vei păstra această rutină de antrenament pentru multă vreme. Această strategie poate fi de folos dacă te pregătești pentru Concursul Anual de Urcat Scări (presupunând că ar exista unul), însă, nu este deloc potrivită dacă vrei să-ți îmbunătățești starea de bine sau să slăbești. În acest caz, ar fi bine să combini exercițiile între ele. Pe măsură ce corpul tău se obișnuiește cu mișcările pe care le face și cu efortul la care este supus, ele vor deveni parte din rutina ta zilnică de antrenament. Acest lucru înseamnă că ele nu vor mai avea aceleași rezultate în timp, de aceea este nevoie să adaugi un pic de varietate la antrenamentele pe care le faci. Nu-i așa că, dacă ar fi să ridici greutăți mai multe luni la rând, nu ți-ar plăcea să ai aceeași rutină, nu? Mai mult ca sigur! Procedează la fel și în cazul exercițiilor cardio!

2. Faci exerciții de tip interval pe stomacul gol

Tocmai a sunat alarma, te-ai ridicat din pat, te-ai spălat, te-ai îmbrăcat și ești pregătit să te apuci de antrenament, neglijând micul dejun. Stai, stai, unde te grăbești? Ai auzit, cred, că exercițiile cardio făcute de dimineața, pe stomacul gol, sunt foarte bune pentru slăbit, iar antrenamentele de tip interval sunt mult mai bune ca exercițiile cardio de o intensitate mai scăzută. Deci, cel puțin teoretic, dacă punem cele două tipuri de antrenament cap la cap, avem cel mai tare program de exerciții cardio inventat vreodată, nu-i așa? Mmm, nu, nu tocmai, nu așa stau lucrurile. Majoritatea dintre noi avem nevoie de glucoză în organism pentru a putea avea energie atunci când facem niște exerciții care au o intensitate ridicată. Dacă te încadrezi în această categorie, a face exerciții de acest fel pe stomacul gol reprezintă rețeta perfectă pentru dezastru. Performanțele tale vor avea de suferit și vei pierde și din masa musculară pe care te-ai chinuit să ți-o dezvolți. Da, există și unele excepții de la regulă, dar, în general, pentru noi, restul, care nu suntem niște atleți de performanță, este mai bine să nu ne abatem de la nici o regulă.

3. Te bazezi prea mult pe exercițiile cardio pentru a crea un deficit de calorii

Pentru unii dintre cei care vor citi acest articol, nu cred că este cazul să mai menționez că exercițiile cardio nu sunt de ajuns. Eh, tocmai am făcut-o, dar m-am adresat strict celor care nu știau acest lucru până acum. Mulți indivizi cred că, din moment ce exercițiile cardio sunt dificile și îi fac să transpire la greu, ele sunt ceea ce au nevoie pentru a reuși să creeze un deficit de calorii pentru a slăbi. Urmând această logică, ei se apucă să facă din ce în mai multe exerciții cardio, crezând că fiecare minut petrecut la sală îi va scuti de la a fi atenți ce mănâncă. Această strategie greșită de antrenament este una dintre cele mai bune metode de a te epuiza. Corpul tău nu poate face un efort fizic mult prea intens pentru o perioadă lungă timp. El mai are și nevoie de odihnă pentru a se recupera. Dacă nu i se acordă odihna necesară, va suferi de oboseală și de accidentări.

4. Folosirea greutăților ușoare în timpul exercițiilor cardio

Să te întreb ceva: de câte ori nu ți s-a întâmplat să vezi pe cineva la sala de forță făcând exerciții cardio cu niște greutăți aproape minuscule în mâini? Bănuiesc că ai văzut asta de mai multe ori. Acele persoane sunt cele care fac flexii pentru bicepși sau ridicări laterale, în timp ce aleargă, sar sau fac orice alte tipuri de mișcări. Nu lua exemplul lor! Tu meriți ceva mai bun de-atât! Mișcările pe care acei indivizi le fac nu ajută foarte mult la întărirea mușchilor pe care ei încearcă să-i lucreze, iar caloriile pe care le ard sunt mult prea puține și nu merită să-ți pierzi timpul cu ele. Dar sunt și dăunătoare? N-aș zice, dar sunt lipsite de intensitate. Așadar, după cum am mai spus deja, nu merită să-ți irosești timpul cu asemenea mișcări.