4 moduri prin care poți preveni cancerul

4 moduri prin care poți preveni cancerul

Fie că suferi tu însuți de o astfel de boală, fie că știi pe cineva apropiat care se luptă cu ea, sau fie că vrei, pur și simplu, să previi apariția ei, este important să înțelegi și să afli cât mai multe informații despre diversele forme de cancer și cum să le eviți. De aceea, acest articol își propune să îți prezinte un număr de 4 tipuri de cancer de care poate fi afectată o persoană și modalitățile prin care poți încerca să te ferești de apariția lor în propriul tău corp.

1. Cancerul la sân

Dacă ești bărbat și citești aceste rânduri, probabil te întrebi de ce Dumnezeu am început să vorbesc chiar despre această formă de cancer. Pe tine nu te privește și nu prea te interesează, deoarece, evident, nu ești femeie. Ei bine, adu-ți aminte ce-am scris ceva mai sus: poate știi pe cineva care suferă de o astfel de boală sau poate vrei să ajuți acea persoană cu mai multe informații despre prevenție. Bun, acum că am lămurit acest lucru, să trecem mai departe! Sunt unele vești bune pentru persoanele care erau îngrijorate de cancerul la sân: studiile recente au arătat că nu există nici o legătură concretă între consumul de băuturi cofeinizate și decofeinizate (precum cafeaua și ceaiul) și apariția cancerului la sân la femeile aflate în premenopauză. Așa că, ele pot consuma liniște în continuare câte o ceașcă de cafea în fiecare dimineață, fără a-și mai face griji legate de cancerul la sân care ar putea fi cauzat de o astfel de băutură. O a doua veste bună este aceea că legumele crucifere (broccoli, varza, conopida, napii, varza de Bruxelles sau varza bok choy) pot ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de apariție a cancerului la sân, de aceea se recomandă consumarea lor cât mai frecventă. Motivul pentru care aceste legume sunt bune pentru prevenire, este acela că ele, odată ce sunt incluse în alimentația unei persoane, tind să inhibe dezvoltarea celulelor canceroase din corp. Alte alimente care pot, de asemenea, ajuta la acest capitol, sunt și peștele (somonul, herringul, macroul și păstrăvul), semințele de in, nucile, semințele de dovleac și soia, care conțin mulți acizi grași Omega-3. Trebuie să se țină cont de un lucru important aici: deși consumul moderat de alcool nu ar trebui să ducă la apariția cancerului de sân, nu este niciodată recomandat să se facă abuz!

2. Cancerul de colon

Când vine vorba despre cancerul de colon, s-a remarcat faptul că două substanțe (suplimente) specifice sunt benefice în prevenirea lui. Acestea sunt licopenul și acidul eicosapentenoic, care, luate împreună, ajută la reducerea proliferării acestei forme de cancer. Așadar, dacă te gândești să previi, mai degrabă decât să tratezi, atunci ar trebui să te concentrezi pe consumul acestor două suplimente, care se pot găsi în pește și roșii. Dacă urmezi orice fel de dietă de tip Mediteranean, atunci acesta este un lucru bun, deoarece o astfel de alimentație ajută, la rândul ei, la reducerea riscului de apariție a cancerului de colon. Dieta Mediteraneană pune accentul pe consumul de legume, cereale integrale, fructe, pește și ulei de măsline. În general, se evită alimentele din carnea cu un nivel ridicat de grăsimi și mâncărurile procesate. Printr-un consum ridicat de fibre, reușești să-ți menții colonul sănătos, ceea ce arată încă o dată importanța fructelor și legumelor ce ar trebui incluse în alimentația ta. Un ultim sfat pe care ar trebui să-l urmezi aici este acela de a lua și suplimente cu seleniu. Acesta reduce incidența cazurilor de cancer de colon cu până la 25%.

3. Cancerul de prostată

Un alt tip de cancer, care îi îngrijorează în special pe bărbați, este cel de prostată. Deși, când vine vorba de această formă de cancer, există mai mulți factori care pot influența apariția sa (vârsta, rasa, istoricul familiei) și care sunt mai greu de control, unul singur dintre aceștia poate fi ținut sub o atentă observație: alimentația. Una dintre primele recomandări pentru tine, dacă te temi de cancerul de prostată, este aceea de a crește consumul de licopen (pe care l-am menționat mai devreme). El se poate găsi în roșii, pepeni, grepfruit, papaya și în guava. Este un antioxidant despre care s-a demonstrat că protejează corpul de apariția și dezvoltarea cancerului de prostată. Cum roșiile sunt legumele cele mai bogate în acest nutrient, ar trebui să încerci să consumi, de cel puțin două ori pe săptămână, câte o porție de sos de tomate. După aceea, mai poți consuma, de asemenea, și mai multe legume crucifere, deoarece acestea conțin un compus numit sulforafan, care ajută la eliminarea substanțelor cauzatoare de cancer din corpul tău.

4. Cancerul de vezică urinară

În final, ultima formă de cancer pe care ar trebui s-o iei în calcul în strategia ta de prevenire pe bază de alimentație și suplimente, este cancerul de vezică urinară. Din nou, voi pune accent pe consumul crescut de legume crucifere, deoarece ele sunt bune inclusiv pentru reducerea incidenței cazurilor de cancer de vezică. O mențiune specială pe care aș dori să o fac, este aceea că legumele ar trebui, pe cât posibil, să fie consumate și crude, deoarece studiile au arătat că ele își fac cel mai bine efectul în această stare. De asemenea, al doilea lucru pe care ar trebui să-l faci este să crești și consumul de seleniu, fie prin administrarea unor suplimente, fie prin includerea în alimentația ta a nucilor braziliene, altor tipuri de nuci (mixul de nuci) sau a peștelui. Și suplimentele cu vitaminele E, C, A, B6 și Zinc pot ajuta la prevenirea apariției acestei boli, la fel cum o poate face și usturoiul. În încheiere, nu uita și de lichide, deoarece și ele sunt importante în lupta cu cancerul de vezică, în special apa, care ajută atât la curățarea corpului, cât și a vezicii urinare.