4 ponturi pentru a înlătura rutina de la sală
Dacă ți se pare că monotonia și-a făcut deja apariția în orele petrecute la sală, atunci nu ar trebui să te miri dacă nici rezultatele tale nu mai sunt la fel de satisfăcătoare ca la început. Dacă nu știi ce s-a întâmplat de ai ajuns în această situație, află că mușchii tăi s-au plictisit! Da, da, nu râde, nu este o glumă! Citește mai departe câteva ponturi despre cum să eviți rutina de la sală și cum să-ți dezvolți mai repede masa musculară. Pentru că nu ai mai schimbat de mult timp rutina antrenamentului, de la sală sau de acasă, corpul tău s-a obișnuit cu efortul depus și nu a mai fost nevoit să aloce atât de multă energie pentru această activitate. Încearcă să schimbi mereu câte ceva în programul de antrenament, pentru ca mușchii să fie suficient de solicitați. Astfel, îți vei crește mult mai repede și mai eficient masa musculară și forța fizică. Iată patru sfaturi concrete pentru un plan de antrenament bine structurat, care să lucreze in avantajul tău și să alunge rutina de la sală.
1. Pauzele
Execută câteva reprize din exercițiul dorit, fă o pauză de câteva secunde, apoi fă mai multe repetări din același set. Schimbarea modului în care execuți anumite mișcări și exerciții poate fi calea către un antrenament eficient.
2. Tensiunea continuă
Evită să faci pauză în timp ce execuți o mișcare. Astfel, vei detensiona mușchii și vei transfera greutatea asupra încheieturilor. De exemplu, atunci când faci genuflexiuni (cu sau fără greutăți) și te oprești pe porțiunea de ridicare, nu faci altceva decât să detensionezi cvadricepșii, fapt care pune mare presiune pe genunchi atunci când faci ridicarea completă. O genuflexiune corectă se execută continuu, cu mușchii în permanentă tensiune, fără pauză la ridicare și cu o coborâre rapidă. Mărește perioada în care îți ții mușchii încordați, prin aplicarea următoarei tehnici: fă acțiunea de coborâre timp de 4 secunde și apoi, fără pauză, execută acțiunea de ridicare timp de 2 secunde, de asemenea, fără să faci pauză când ajungi sus.
3. Repetările parțiale
Execută același număr de repetări, însă ai grijă să nu faci mișcarea până la capăt. Această tehnică, folosită de majoritatea celor care lucrează cu greutăți, te va ajuta să îți mărești forța musculară.
4. Super-seturile
Execută câteva tipuri de exerciții, unul după altul, fără pauză între ele. Această tehnică are, la rândul ei, două componente: super-seturile care vizează două tipuri diferite de exerciții - pentru spate și piept, de exemplu- și cele care lucrează aceeași grupă de mușchi. Indiferent ce tehnică alegi, important este să nu faci pauză între exerciții.
Concluzii
După ce ai ajuns să stăpânești aceste tehnici care te vor ajuta să elimini rutina de la sală, poți să acționezi și pe termen mai lung, ținând cont de aceste practici generale. - Fă-ți un plan de antrenament pe o lună, de exemplu. Uită de exercițiile în care ridici greutăți foarte mari pentru a-ți crește forța și optează pentru exercițile cu propria greutate sau cu niște haltere ușoare. Este o metodă bună de a-ți “șoca” mușchii și a-i face să lucreze iarăși la capacitate maximă. - Chiar și atunci când ți se pare că ai găsit antrenamentul potrivit, ai grijă să nu îl practici o perioadă mare de timp. Pentru rezultate mult mai bune, ai grijă să spargi rutina de la sală prin câteva exerciții și activități noi. De exemplu, poți să ieși un pic din sală sau din casă și să alergi, să mergi pe bicicletă sau să joci tenis. Orice crezi că ți-ar face plăcere și care te ajută să îți lucrezi mușchii! O astfel de practică te va ajuta să te menții în formă, să îți îmbunătățești stabilitatea, rezistența și forța fizică. Un exemplu bun în acest sens sunt gimnaștii. Aceștia folosesc din plin antrenamentele în care sunt incluse exerciții cu propria greutate corporală, fapt care îi ajută să capete o forță și o rezistență de invidiat. - De asemenea, pentru a-ți lucra eficient mușchii, poți opta pentru un program care pune mai mult accent pe rezistență. Schimbă frecvent tipurile de exerciții pe care le practici, numărul seturilor și al repetărilor, precum și perioada de odihnă dintre ele și poți fi sigur că îți vei lucra eficient mușchii corpului.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
10 minute de antrenament intens pentru abdomen
Antrenamentul german pentru volum (metoda celor 10 seturi)
Tehnica HIT - High Intensity Training Routine