5 aditivi alimentari pe care trebuie să-i eviți
Ai văzut vreodată genul acela de persoane în magazin? Știi la ce mă refer: acea persoană care se uită cu atenție la fiecare produs pe care îl pune în coșul de cumpărături, care își trece degetele peste tabelul cu informațiile nutriționale, comparând produsele de la 5 branduri similare și pentru care totul se rezumă la proteine, carbohidrați și grăsimi. Ei bine, unii dintre noi ne încadrăm foarte bine la această categorie. Poți să numești cum vrei o astfel de persoană, poți să-i spui excentrică sau chiar obsedată ori ciudată, dar, după părerea mea, nu cred că este nimic greșit în a cerceta cu atenție ce anume aduci acasă de la magazin și ce anume urmează să mănânci. Dacă stai să te gândești un pic, fiecare aliment care are nevoie să fie etichetat a fost alterat într-un fel față de starea lui naturală. Cu alte cuvinte, a fost procesat. Uitându-te pe eticheta acestuia, vei vedea foarte mulți aditivi cu nume dificil de pronunțat sau arome și coloranți artificiali. S-ar putea chiar să te întrebi ce sunt acești aditivi ciudați și, mai important de atât, dacă se pot consuma în siguranță, fără a-ți afecta starea de sănătate. Din păcate, doar pentru că autoritățile spun că unele dintre ele sunt ok, nu înseamnă că acestea promovează, în vreun fel, o stare de sănătate optimă. Protejează-ți corpul și mintea prin evitarea următorilor aditivi alimentari din lista de mai jos!
1. Aspartamul/Acesulfamul K
Tuturor ne place gustul dulce pe care îl au anumite produse, dar adevărul este că acea dulceață nu provine din zahăr! Anumite produse etichetate ca fiind fără zahăr pot conține, în realitate, aspartam sau acesulfam K, așadar, nu merită să dai bani pe ele doar pentru că îți promit mai puține calorii. De ce trebuie evitat: consumul repetat de aspartam poate cauza migrene, îngrășare, depresie, pierderi de memorie, probleme de vedere și de vorbire. El conține fenilanalină (un amino acid nedăunător), acid aspartic (neurotransmițător) și metanol, o substanță chimică ce se descompune în acid formic și formaldehidă la temperatura corpului. Formaldehida este un compus trecut pe lista substanțelor cu potențial cancerigen de către Agenția Internațională pentru Cercetarea cancerului, fiind ceva ce nu ar trebui să îi oferi corpului tău, nici măcar în cantități mici. Pe lângă această maladie, aspartamul este responsabil și pentru declanșarea sau înrăutățirea unor alte afecțiuni, precum sunt diabetul, sindromul oboselii cronice, Alzheimer, Parkinson, epilepsie, scleroza multiplă și fibromialgia. Mai trebuie să fii atent și la acesulfamul K! El este o altă substanță chimică adăugată alături de aspartam în băuturile răcoritoare, de exemplu. Acesta conține clorură de metilen, un bine cunoscut cancerigen. Unde se găsește aspartamul: în sucurile dietetice, în băuturile fără zahăr, în jeleuri, în guma de mestecat fără zahăr, în îndulcitorii artificiali, în unele cereale, în bomboane mentolate, budincă, iaurturi cu arome, ceai rece (la sticlă), vitamine masticabile, pastă de dinți și chiar în unele suplimente pre și post-antrenament.
2. Siropul de fructoză din porumb
Comparând siropul de fructoză din porumb, putem vedea că acesta nu este cu mult diferit de zahărul de masă, din punct de vedere al caloriilor și a compoziției chimice de bază. Amândouă sunt jumătate fructoză, jumătate glucoză. Deci, asta înseamnă că tot ceea ce s-a spus rău până acum despre siropul de fructoză de porumb este greșit? Nu, chiar deloc. De ce trebuie evitat: consumarea unei mari cantități de fructoză este dăunătoare atât metabolismului, cât și stării tale de sănătate generală. Deoarece fructoza nu stimulează insulina în aceeași măsură în care o face glucoza, prea multă fructoză poate duce la apariția rezistenței la insulină în mușchi și în ficat. Rezistența la insulină înseamnă că organismul tău nu mai poate stoca zahărul așa după cum ar trebui s-o facă. Nivelul de zahăr din sânge rămâne ridicat, iar acumularea grăsimii se accelerează, putând ajunge să suferi de obezitate și diabet de tip doi. Ai nevoie de și mai multe argumente pentru a renunța la fructoza de acest fel? Ei bine, cu 30% mai mult din caloriile consumate sunt stocate sub formă de grăsime de către fructoză, în comparație cu glucoza. De asemenea, ea nu este un bun stimulent pentru leptină, hormonul de sațietate ale organismului, la fel cum este glucoza. Rezultatul: nu te simți aproape niciodată sătul și vrei să mănânci mai mult. Îți făceai griji numai pentru talie? Ce-ai zice să-ți faci griji și pentru inimă, rinichi și ficat? O dietă foarte bogată în fructoză reduce nivelul colesterolului bun și îl crește pe cel al colesterolului rău, crește tensiunea și pune o presiune mai mare pe rinichi. Acizii grași se acumulează în ficat, îmbolnăvindu-l într-un final. Ține minte că sursele naturale de fructoză sunt mai puțin concentrate decât cele artificiale. Fructoza naturală se găsește în fructe, sucul de fructe, unele legume, trestia de zahăr și miere. Aceste alimente conțin vitamine, minerale, enzime și fitonutrienți care sunt benefici atunci când sunt consumați cu moderație (1-3 porții pe zi). Unde se găsește fructoza: zahărul de masă, nectarul de agave, siropul de arțar, iaurtul cu arome, pâine, dulciuri, condimente, sosuri de salată, legume la conservă, cereale.
3. Grăsimile trans
Grăsimile trans provin dintr-un proces numit hidrogenare, prin care uleiul devine mai puțin unsuros la atingere și nu se mai strică atât de repede. De ce trebuie evitate: acestea ridică nivelul de colesterol rău și îl coboară pe cel bun. Rezultatul este blocarea arterelor și riscul apariției bolilor de inimă și a atacului vascular cerebral. Grăsimile trans pot cauza și inflamații, grăbind, astfel, progresia diabetului și a altor probleme de sănătate. Din fericire, autoritățile din domeniul sănătății au impus producătorilor să treacă pe etichetele bunurilor lor și conținutul exact de grăsimi trans. Dar, totuși, este suficient doar să te uiți pe etichetă și atât? Gândește-te din nou! Producătorilor li se permite să specifice pe etichetă faptul că bunurile lor nu conțin nici un pic de grăsimi trans, dacă nivelul acestora nu depășește 0,5 grame pe porție. Acest lucru înseamnă că, fără să-ți dai seama, dacă ai mâncat 4 porții de margarină "fără grăsimi trans", deja ai ajuns la limita zilnică recomandată de 2 grame. Cea mai bună metodă prin care poți evita grăsimile trans, este să analizezi lista de ingrediente a unui produs și să cauți uleiurile hidrogenate parțial, deoarece acelea conțin aceste grăsimi. Dacă pe etichetă sunt trecute uleiurile hidrogenate complet, atunci ele nu au grăsimi trans. Unde se găsesc grăsimile trans: în gogoși, biscuiți, aluat de pizza, margarină, mâncăruri fast food și orice alte produse care conțin, în lista de ingrediente, cuvintele "parțial hidrogenat".
4. Coloranții artificiali
Coloranții artificiali au o valoare nutritivă foarte scăzută și sunt foarte procesați. De aceea, este logic să dorim să-i eliminăm din dieta noastră complet. De ce trebuie evitați coloranții: ei sunt responsabili pentru apariția unor afecțiuni precum sunt autismul, hiperactivitatea și problemele de comportament la copii mici. Studiile efectuate pe animale au arătat că anumiți coloranți artificiali au potențial cancerigen, cauzând mutații de cromozomi, stricăciuni la nivelul neuronilor și chiar dezvoltarea unor tumori. Dacă vezi pe vreunul dintre produsele pe care dorești să le cumperi următorii aditivi, lasă-le imediat înapoi pe raft! - Albastru numărul 2 (E133): se găsește în mâncarea pentru animale, băuturi, dulciuri; - Colorant caramel: se găsește în cărnuri pre-gătite, sos de soia, sos Worcestershire, produse cu arome de ciocolată, bere, produse de patiserie; - Verde numărul 3: se găsește în dulciuri, băuturi de culoare verde, produse de patiserie; - Roșu numărul 3: se găsește în cocktailuri de fructe, înghețate, dulciuri, produse de patiserie; - Galben numărul 5: se găsește în deserturi gelatinoase, dulciuri, mâncare pentru animale, produse de patiserie; - Galben numărul 6: se găsește în brânză americană, macaroane cu brânză, dulciuri, băuturi carbogazoase, limonadă și produse de patiserie.
5. Glutamatul monosodic
GM se folosește pentru a da un gust mai bun alimentelor. Deși își face treaba cu brio, ar fi mai bine să-l eviți și să te orientezi către ierburile și condimentele naturale. De ce trebuie evitat: glutamatul monosodic este o excitotoxină, o substanță care poate supra stimula neuronii până la punctul la care aceștia pot suferi stricăciuni sau pot muri. Cei care suferă de alergii la glutamat monosodic, pot avea senzații de arsură în gură, în gât și la cap, prezintă semne de oboseală, probleme de stomac, dureri de cap, migrene, afecțiuni ale retinei și obezitate. Unde se găsește glutamatul monosodic: în mâncarea chinezească, chipsuri, prăjituri, supe, sosuri de salată, gelatină, extract de proteine din plante etc.
Concluzie
Acum poți merge la magazin și poți citi cu încredere toate ingredientele de pe etichetele produselor, pentru că tocmai ai primit niște informații foarte utile în acest scop. Un lucru trebuie să mai ții minte: dacă nu știi ce anume este acel ingredient "misterios" din compoziția unui aliment, atunci sigur nu merită riscul să cumperi respectivul produs. Succes la cumpărături!
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Dieta Dukan (Dieta Protal)
Rețetă pentru vreme rece - supă de paste cu fasole
Dieta ”Suplu Toată Viaţa” – cum, cât şi când să mănânci