5 alimente nerecomandate înainte de culcare
Ți s-a mai întâmplat, adesea, când urmăreai un film la televizor sau pierdeai vremea pe internet seara, să ți se facă un pic foame. Nu este nimic anormal în asta, majoritatea dintre noi preferând să mai gustăm câte ceva înainte de a merge la culcare, așa că nu trebuie să te simți ciudat. În general, dacă ai grijă ce mănânci în acest moment al zilei, nu ar trebui să-ți faci grijă că te vei îngrășa sau că nu vei putea dormi bine. Pe de cealaltă parte, dacă te repezi la frigider și-l golești într-o clipă, s-ar putea să nu-ți fie prea bine nici acum, dar nici pe termen lung. Nu uita că grăsimea pândește la orice pas și nu ratează nici un moment să-și facă loc în corpul tău! Poate că ești curios să afli care alimente nu sunt potrivite a fi consumate înainte de culcare și dacă există alte alternative mai sănătoase pentru ele. Din fericire, răspunsul este da. Însă, pentru a vedea care sunt acestea, va trebui să continui să citești rândurile care urmează cu atenție. Adu-ți aminte informațiile pe care le-ai cules de aici și folosește-te de ele data viitoare când ți se mai face poftă de o gustare rapidă în fața televizorului înainte de culcare!
1. Ciocolata neagră
De ceva vreme, ciocolata neagră a devenit gustarea preferată a multor persoane, ceea ce îi cam dă un aer de vedetă, am putea spune. Nu este de mirare acest lucru, deoarece ea conține foarte mulți antioxidanți care ajută organismul să lupte împotriva multor afecțiuni. Cu toate acestea, trebuie să vă dau și un avertisment: ciocolata neagră se consumă numai ziua! De ce? Pentru că, pe lângă acei antioxidanți folositori, ea mai conține și cafeină și teobromină care îți pot strica somnul și te pot face să te zvârcolești în pat toată noaptea. Somnul, după cum știi, este foarte important. Și nu doar pentru oamenii obișnuiți, ci și, mai ales, pentru atleți, indiferent de sportul pe care îl practică. Când corpul se odihnește, pe timpul nopții, intervine și procesul de reparare a mușchilor și are loc și eliberarea de testosteron și a hormonului de creștere în organism. Orice întrerupere a somnului în această perioadă nu este tocmai bună, deoarece poate împiedica musculatura să se dezvolte la potențial maxim.
Alternativă
Chipsurile din roșcove
Roșcova și fructul arborelui de cacao se aseamănă între ele, primul provenind de la un arbore tropical și conținând un miez comestibil. Are o aromă dulce, similară cu gustul ciocolatei negre, dar este lipsit de cafeină, ceea ce înseamnă că, dacă o consumi, roșcova nu te va ține treaz toată noaptea. La fel ca și cacaoa, roșcova este bogată și ea în antioxidanți.
2. Cerealele la cutie
Întrebare: de câte ori nu te-ai aventurat în bucătărie seara pentru a-ți pregăti un bol de cereale cu lapte? Probabil te-ai gândit că reprezintă gustarea cea mai potrivită înainte de a merge la somn, nu-i așa? Nu întocmai. Un bol de cereale cu lapte nu poate să-ți dăuneze la siluetă prea mult dacă îl mănânci o dată la câteva luni, dar dacă asta devine un obicei, nu e de bine! Cerealele la cutie conțin, în foarte mare majoritate, foarte mult zahăr. Știm deja că zahărul nu face altceva decât să ne îngrașe, ca să nu mai vorbim de faptul că ne poate cauza și diabet (ok, ca să ajungi la diabet, chiar trebuie să consumi niște cantități considerabile de zahăr). Nu cred că dorești să-ți strici echilibrul pe care îl ai în corp și să riști să pui niște grăsime pe tine, nu?
Alternativă
Floricele (popcorn) simple
Nu, nu mă refer la popcorn-ul pe care îl cumperi când te duci la film la cinema, acela este pur și simplu o bombă calorică, ci la floricelele făcute acasă care, de regulă, sunt ceva mai sănătoase. Carbohidrații care se digeră mai încet din popcorn ajută la transferarea amino acidului triptofan spre creier, acolo unde este folosit pentru a produce serotonină. Mulți nutriționiști sunt de acord că nu este bine să mănânci o gustare bogată în calorii înainte de culcare. Floricelele, având doar vreo 93 de calorii, reprezintă, deci, o alternativă potrivită. Dacă vrei să mănânci popcorn, evită-l pe cel care se pregătește la cuptorul cu microunde, deoarece, adesea, este plin de grăsimi nesănătoase și cine mai știe ce alți aditivi alimentari dubioși. Cumpără numai porumb de floricele simplu, fără alte arome.
3. Înghețata
În general, înghețata conține mult zahăr care poate contribui la apariția țesutului adipos în organismul tău. De asemenea, cantitatea ridicată de grăsimi din aceasta poate forța sistemul digestiv să lucreze mai intens pentru a o digera, ceea ce nu-ți va permite să te odihnești prea bine pe timpul nopții. Ca urmare, nici corpul tău nu se va putea reface complet după efortul la care l-ai supus în timpul antrenamentului. Ai grijă și la înghețata care conține ciocolată sau cafeină, deoarece și acestea sunt cunoscute pentru efectele adverse pe care le au asupra somnului.
Alternativă
Brânză de vaci slabă amestecată cu semințe de chia
Brânza de vaci este bogată în proteina din cazeină, care se digeră încet. Asta înseamnă că, prin consumarea ei, îi oferi organismului un flux constant de amino acizi folositori în procesul de dezvoltare a musculaturii pe toată durata nopții. Conținutul ridicat de fibre din semințele de chia formează un gel în stomac, acesta ajutând și el la eliberarea amino acizilor anabolici din brânză. Fibrele îți oferă și o senzație de sațietate care te va ține departe de alte "tentații" aflate în frigider.
4. Covrigeii/sticksurile sărate
Este greu să nu cedezi ispitei de a desface o pungă de covrigei sau sticksuri crocante atunci când te afli în fața televizorului, butonând de la un canal la altul după o zi lungă. Cu siguranță că sunt o gustare multă mai potrivită decât chipsurile acelea pline de grăsimi, nu? Nu chiar. Covrigeii sărați sunt făcuți cu făină albă procesată, ceea ce înseamnă că au un indice glicemic foarte ridicat. Prin urmare, ei pot încuraja depunerea de grăsime în organismul tău și-ți pot tulbura și somnul prin creșterea nivelului de zaharuri din sânge.
Alternativă
Snacksurile din alge marine
Da, serios, alge marine! Credeai că acestea se folosesc numai la prepararea sushi-ului? Aparent, au mai multe întrebuințări și se pot prepara chiar și snacksuri din ele, prin prăjirea lor. Au un gust bun, conțin puține calorii și sunt bogate în vitamine și minerale naturale!
5. Iaurtul de fructe
La fel ca și înghețata de care am amintit mai sus, și iaurtul de fructe conține mult zahăr. Și, după cum am stabilit deja, acesta nu este bun pentru fizicul tău, mai ales când este consumat la orele serii.
Alternativă
Iaurt simplu cu extract de vanilie
Beneficiul pe care îl are iaurtul simplu este acela că îți oferă multe proteine care te ajută să-ți dezvolți musculatura, fără a-ți face griji în privința zahărului.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Dieta Dukan (Dieta Protal)
Rețetă pentru vreme rece - supă de paste cu fasole
Dieta ”Suplu Toată Viaţa” – cum, cât şi când să mănânci