5 alternative naturale la zahăr

5 alternative naturale la zahăr

Eliminarea sau reducerea îndulcitorilor procesați, precum zahărul alb și siropul de porumb cu un conținut ridicat de fructoză, din dieta ta, este una dintre cele mai inteligente mișcări pe care le poți face pentru fizicul și sănătatea ta generală. Asta nu înseamnă, însă, că no poți, totuși, include ceva dulce în viața ta în fiecare zi. În prezent, există o varietate de îndulcitori naturali pe rafturile magazinelor, ca alternativă la zahărul procesat. Și fiecare dintre acestea reprezintă o alegere viabilă atunci când trebuie să aduci un pic de dulceață fulgilor de ovăz, cafelei sau shake-ului consumat după antrenament. Ele nu sunt doar mai puțin procesate, ci sunt și mai aromate. Cu toate acestea, chiar dacă sunt îndulcitori mai naturali decât zahărul și mai potriviți pentru a fi consumați, asta nu îți dă dreptul să faci abuz de ei, în special atunci când suferi de diabet tip 2 sau de prediabet. Oricum, aceștia continuă să rămână o alternativă mai potrivită la ceea ce se găsește în băuturile răcoritoare, iaurtul cu fructe sau în cerealele pe care le consumi la micul dejun.

1. Siropul de arțar

Dacă o clătită ar avea gură să vorbească și sentimente pe care să și le exprime, atunci cu siguranță i-ar face siropului de arțar declarații de dragoste. Dacă ai avea ocazia să tai un pic în coaja unui arțar, ai vedea că din el se scurge o sevă, care este un lichid ușor dulce care poate fi fiert pentru a fi transformat în siropul de arțar. Un studiu recent arată că cercetătorii au descoperit că seva acestui copac conține o gamă variată de antioxidanți benefici pentru tine. Un lucru interesant în ceea ce privește siropul de arțar: oamenii de știință au demonstrat că siropul de arțar de tip B, mai închis la culoare, conține un număr mai mare de antioxidanți și de minerale (precum calciul) decât siropul mai deschis la culoare, de tip A. Așadar, du-te și tu și cumpără niște sirop de arțar pe care să-l torni peste clătite, fulgii de ovăz sau în iaurtul pe care îl consumi, dar așteaptă-te să scoți bani buni din buzunar, pentru că, ținând cont de faptul că este nevoie de 40 de litri de sevă pentru a obține un singur litru de sirop, acesta este, de cele mai multe ori, scump. Notă: evită imitațiile mai ieftine de sirop de arțar, deoarece acestea nu conțin nici un pic de sevă adevărată de arțar. De cele mai multe ori, ceea ce se află în acele sticle de așa-zis sirop de arțar, nu este decât sirop de porumb și alte ingrediente dubioase.

2. Zahărul de palmier de cocos

În ultima vreme, zahărul de cocos a devenit o prezență destul de obișnuită în magazinele care vând mâncare sănătoasă. Acest îndulcitor popular este produs din seva florilor de palmier de cocos, care sunt fierte până când se transformă într-un sirop gros, după care se pun la uscat și se macină până când se obține acest zahăr granulat cu aromă ca de caramel. Nu există foarte multe informații despre acest zahăr, dar se crede că el are un indice glicemic mai mic decât zahărul alb sau cel brun (care, de fapt, este un zahăr alb cu ceva urme de melasă în el). Partea bună este că el nu duce la creșteri mari ale nivelului de zahăr în sânge, așa că nivelul de energie din corpul tău se va păstra la o cotă bună iar grăsimea nu se va mai stoca așa ușor în organism. La fel ca și în cazul altor îndulcitori naturali, zahărul de cocos este o sursă de nutrienți precum fierul, magneziul și vitamina B (în cantități mici). Notă: zahărul de cocos poate fi folosit ca înlocuitor direct al zahărului brun sau alb în orice rețetă.

3. Mierea

Mierea este produsă din nectarul florilor de către albinele lucrătoare dintr-un stup. Există foarte multe tipuri de miere, cum ar fi cea de tei, de salcâm, de floarea soarelui etc., ele diferind în funcție de sursa de nectar pe care o au la dispoziție albinele. Cercetătorii au arătat că mierea - în special cea mai închisă la culoare și nepasteurizată - conține antioxidanți folositori organismului uman. Antioxidanții sunt compuși care cutreieră corpul unei persoane în căutarea radicalilor liberi care cauzează stricăciuni celulelor, pe care îi elimină. Cercetările de la Universitatea din Wyoming (Statele Unite) au demonstrat că mierea nu crește la fel de mult nivelul de zahăr din sânge precum o face zahărul obișnuit. Alte studii au mai arătat că atleții care consumă miere în timpul exercițiilor lor de rezistență, au parte de performanțe mai ridicate. Posibil ca zahărul care se digeră foarte ușor din miere să ajute la alimentarea cu energie a mușchilor supuși efortului. Mierea mai are, printre altele, și proprietăți anti-bacteriene puternice. Notă: nu toată mierea care se vinde în comerț este la fel. De cele mai multe ori, ceea ce găsești în magazine sau hypermarketuri nu este întocmai miere naturală. Iar această miere nu are aceleași proprietăți anti-bacteriene și nici antioxidanții pe care îi are o miere naturală, cumpărată de la un apicultor local.

4. Extractul din "fructul călugărului"

Acest îndulcitor este extras dintr-un fruct care seamănă cu un pepene verde, planta în cauză crescând în China și Asia de Sud-Est. În limba chineză, se numește "Luo han guo". Se folosește ca un remediu herbal de foarte multă vreme în China. Îndulcitorul obținut din acest fruct se spune că nu are nici măcar o calorie, însă nu este întocmai corectă această afirmație. El conține, totuși, două calorii. Oricum, în comparație cu zahărul alb, care are 15 calorii în fiecare linguriță, extractul din fructul călugărului este o bună alternativă de îndulcitor dacă dorești să mai reduci consumul de zahăr. Notă: extractul obținut din acest fruct, în formă granulată, este de 200-300 de ori mai dulce decât zahărul obținut din trestia de zahăr. Așadar, dacă ajungi să consumi un asemenea îndulcitor, ai grijă la cât folosești. Este suficientă o cantitate mică pentru a îndulci o cafea sau un ceai.

5. Zahărul de curmale

După cum îi spune și denumirea, acest zahăr este obținut prin măcinarea curmalelor și transformarea lor într-o pudră. Un avantaj al zahărului de curmale este acela că el conține vitamina B, magneziu, fier și fibre care ajută în lupta împotriva kilogramelor. Așadar, dacă vrei ceva cu care să-ți îndulcești cerealele de dimineață, poți apela cu încredere la zahărul de curmale. Notă: acest zahăr poate fi folosit și ca înlocuitor al zahărului alb sau negru în multe rețete. Important de ținut minte: el nu se topește prea bine în lichide, așa că nu este tocmai o alegere potrivită pentru îndulcirea cafelei de dimineață.