5 beneficii ale exercițiilor cardio
Exercițiile cardio. Pentru unii, aceste două cuvinte sunt unele care le inspiră teamă, care le ridică părul pe ceafă și de care nu ar vrea să audă prea des. Pentru alții, din contră, sunt o pasiune, un stil de viață cu care s-au obișnuit și de care nu ar vrea să se despartă niciodată. Indiferent în ce tabără te afli în prezent, exercițiile cardio nu ar trebui să fie neglijate din planul tău de fitness, deoarece sunt o componentă importantă a acestuia. Cardio (forma scurtă a expresiei exerciții cardiovasculare) se poate defini ca orice mișcare care crește pulsul inimii și circulația sângelui în organism. Există multe tipuri de astfel de mișcări, fiecare dintre ele având beneficiile și regulile sale specifice. Mulți dintre aceia care fac exerciții cardio se folosesc de ele pentru a arde excesul de calorii. Unele forme de cardio sunt mult mai potrivite pentru slăbit, dar, în general, cam orice tip de exercițiu de acest gen te poate ajuta să mai dai jos din caloriile consumate. Și cum slăbitul depinde de numărul de calorii arse comparativ cu cele consumate, un exercițiu cardio este un pas logic de făcut în această direcție. Motivul pentru care ar trebui și tu să faci astfel de exerciții nu este legat doar de slăbit, ci, dimpotrivă, beneficiile pe care acestea le oferă fiind foarte variate.
Beneficii exercitii cardio
1. O inimă mai sănătoasă
Primul dintre beneficiile pe care le are un exercițiu cardio asupra corpului tău, este o mai bună sănătate a inimii. Inima este și ea tot un mușchi, iar pentru ca ea să fie mereu puternică, trebuie antrenată, la fel cum se procedează și cu restul mușchilor din corp. Dacă o neglijezi, aceasta se va slăbi în timp și va fi afectată de diverse boli. Atunci când îți obișnuiești inima cu un regim de antrenament mai intens, în care ea pompează sânge la un ritm mai ridicat, reușești să o menții mai sănătoasă, în special dacă faci acest lucru în mod regulat. Prea multe persoane ajung să obosească prea repede, chiar și atunci când urcă niște scări, deoarece continuă să-și neglijeze inima și să nu o antreneze.
2. Metabolism mai ridicat
Un alt motiv pentru care ar trebui să faci exerciții cardio este pentru efectele pe care le are asupra metabolismului tău. În afara faptului că acestea îți cresc și ritmul cardiac, ele ajută și la accelerarea altor procese din organism, care alcătuiesc metabolismul. Vorbind la modul general, cu cât mai intensă este o sesiune de antrenament de exerciții cardio, cu atât mai evidente sunt creșterile proceselor metabolice. De exemplu, un antrenament HIIT (High-Intensity Interval Training) ajută la îmbunătățirea metabolismului, iar atunci când metabolismul este bun, îți poți menține mai ușor greutatea sau poți slăbi mai ușor, după caz.
3. Profil hormonal îmbunătățit
Efectuarea de exerciții cardio ajută, printre altele, și la aducerea de schimbări în profilul hormonal al corpului tău. Se eliberează hormoni care te fac să te simți bine și care ajută la ameliorarea simptomelor de depresie și oboseală. De asemenea, se mai eliberează și hormoni care descresc apetitul. Dacă faci în mod frecvent exerciții de acest gen, ajungi să ai o viziune asupra vieții mai bună, tocmai pentru că beneficiezi de acești hormoni buni, care te ajută să scapi de stresul acumulat în corp.
4. Proces de recuperare mai rapid
Anumite forme de cardio, în general cele de o intensitate scăzută sau moderată, sunt bune pentru descreștere timpului necesar pentru recuperare. Dacă tocmai ai avut un antrenament mai dificil cu greutăți în sala de forță, poți trece repede pe banda de alergare pentru un mers normal sau o alergare ușoară, pentru a scăpa de efectele pe care le-a avut sesiunea de ridicat greutăți asupra organismului tău. O alergare ușoară pe bandă te poate ajuta să mai reduci din durerea și crampele acumulate în timpul antrenamentului cu greutăți și poate oferi mușchilor tăi ocazia de a primi mai mult sânge bogat în oxigen, foarte util în procesul de reparare și recuperare al acestora. Ce înseamnă toate acestea pentru tine? Înseamnă că te vei putea întoarce mult mai repede la greutățile și aparatele din sala de forță pentru a-ți continua antrenamentul mușchilor. Construirea masei musculare reprezintă un proces alcătuit din antrenarea intensă a musculaturii combinată cu perioade de pauză suficient de lungi, pentru a permite mușchilor să se refacă. Acest echilibru este unul relativ delicat, iar atunci când este pierdut, fie prin serii de antrenamente repetate în mod obsesiv, fie prin perioade mult prea lungi de pauză, nu vei mai putea obține niște rezultate optime. Așadar, cu cât lucrezi mai des un mușchi (presupunând că te și odihnești corespunzător), cu atât vei reuși să-ți crești masa musculară mai repede. Iar exercițiile cardio te pot ajuta să îndeplinești fix acest lucru. Numai că, din nou, încearcă să nu exagerezi. Orice exercițiu cardio făcut în exces sau cu o intensitate mult prea mare, poate afecta mușchii, în loc să-i ajute.
5. Managementul diabetului
Ultimul beneficiu pe care ți-l voi prezenta astăzi este cel legat de utilitatea exercițiilor cardio pentru diabetici. Dacă te afli într-o astfel de situație, fiind suferind de diabetic, atunci am o vestă bună pentru tine. Aceste exerciții te pot ajuta să ții boala care te afectează sub control. Da, nu te vor vindeca, pentru că nu sunt formule magice (din păcate), însă vor permite mușchilor să utilizeze glucoza mai eficient. Dacă faci exerciții cardio, îți poți controla mai bine nivelul de zahăr din sânge, acesta fiind un lucru extrem de important, ținând cont că diabeticii sunt foarte sensibili la schimbările nivelului de zahăr din sânge. Beneficiile prezentate mai sus sunt doar o parte din lunga listă pe care le oferă exercițiile cardiovasculare. Dacă ești la început, cel mai bine este să pornești ușor, găsind o activitate potrivită pentru tine, care să te ajute să te pună în mișcare și să îți mărești un pic ritmul cardiac. În principiu, orice tip de exercițiu, fie că este un simplu mers pe jos, o alergare ușoară sau o plimbare cu bicicleta, ar trebui să fie suficiente pentru un sportiv începător.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
10 minute de antrenament intens pentru abdomen
Antrenamentul german pentru volum (metoda celor 10 seturi)
Tehnica HIT - High Intensity Training Routine