5 forme imbatabile de exerciții cardio

5 forme imbatabile de exerciții cardio

Mai este cazul să te întreb dacă faci exerciții cardio? Cu toții știm că, pentru a scăpa de grăsimea din corp și pentru a ne modela musculatura, avem nevoie să ne antrenăm cât mai susținut, zi de zi. Probabil și tu ești de acord că exercițiile cardio nu sunt tocmai floare la ureche și că, dacă ai putea și nu ai mai fi nevoit să le faci, nu ți-ai mai pierde fiecare dimineață pe banda de alergare, transpirând din greu. Din păcate pentru tine, nu prea există o alternativă perfectă, prin care să poți avea aceleași rezultate fără să faci nimic. Pentru că dacă ar exista, am ști cu toții de ea și am folosi-o. Dacă vrei, totuși, să primești un pic de ajutor, un sfat sau dorești să-ți modifici felul plictisitor în care faci exerciții cardio, atunci te invit să citești în continuare acest articol, pentru a afla cum poți slăbi mai simplu și mai rapid prin implementarea a 5 forme imbatabile de exerciții cardio în programul tău de antrenament!

1. Antrenamentul continuu

Antrenamentul continuu este acea formă de antrenament prin care tu faci același efort, pe o perioadă mai lungă de timp, de regulă între 20 și 60 de minute la fiecare sesiune de antrenament, fără a avea vreo pauză în tot acest timp. Acest antrenament este cunoscut în limba engleză ca LSD. Nu, nu are nici o legătură cu drogul cu același nume, este doar o prescurtare care vine de la Long Slow Distance. Care, în română, înseamnă "Distanță Lungă parcursă Încet". Un exemplu de antrenament continuu este alergarea pe bandă cu o viteză constantă de 10 kilometri pe oră, timp de 30 de minute. Acest antrenament este relativ ușor de făcut și este potrivit pentru orice grupă sau nivel de curs de fitness la care participi, de la începători, la avansați.

2. Antrenamentul pe intervale

Și acest tip de antrenament poate fi făcut de către orice persoană teoretic, indiferent dacă este începătoare sau avansată în ale fitness-ului sau mersului la sală. Antrenamentul pe intervale implică niște exerciții fizice executate la o intensitate mare, urmate de o perioadă ușoară de recuperare. Un astfel de antrenament reprezintă o opțiune foarte potrivită pentru tine dacă obișnuiești să te plictisești repede de vechea ta rutină de pregătire și dorești să schimbi ceva, cum ar fi nivelul de intensitate al exercițiilor efectuate. Un exemplu bun de astfel de antrenament ar fi o alergare cu 13 kilometri pe oră timp de două minute, urmată de una mai ușoară, la 8 kilometri pe oră, timp de 3 minute, pentru recuperare. Poți repeta această rutină de câte ori dorești, într-un interval de 20-40 de minute. Cum acest tip de antrenament îți mărește ritmul cardiac, el se va executa pe o durată de timp mai scurtă decât antrenamentul continuu.

3. Antrenamentul Fartlek

Antrenamentul Fartlek se aseamănă cu antrenamentul pe intervale, numai că este ceva mai puțin structurat. Este un tip de antrenament ceva mai dur, de aceea el este recomandat, în principal, pentru acei sportivi care au ajuns la un nivel mai avansat de pregătire. Sesiunile de antrenament aici sunt intense, iar perioadele de recuperare nesistematice. Acestea oscilează între exerciții de mare viteză, mare intensitate și anaerobice și perioade de recuperare de intensitate scăzută.

4. Antrenamentul Super Circuit

Acest tip de antrenament implică alternarea perioadelor scurte de exerciții cardio, cu perioade scurte de exerciții anaerobe, cum ar fi cele de rezistență. Un exemplu elocvent, în acest caz, ar fi 3 minute de exerciții la aparate eliptice, urmate de un minut de genoflexiuni și 3 minute pe banda de alergare, încheiate cu un minut de împins greutăți cu picioarele. Această metodă de antrenament este foarte bună pentru maximizarea efectelor într-o perioadă cât mai scurtă de timp. De asemenea, previne și plictiseala și poate fi făcut de orice persoană.

5. Antrenamentul încrucișat (Cross-Training)

Antrenamentul încrucișat implică alternarea între exercițiile cardio efectuate la diverse aparate concepute pentru acest scop, pe diferite perioade de timp. Există 3 modalități prin care puteți aborda acest fel de antrenament. Prima ar fi prin efectuarea a 10 minute de exerciții pe banda de alergare, urmate de 10 minute pe bicicleta staționară și de alte 10 minute la alte aparate eliptice. A doua opțiune ar fi să te antrenezi la aparate diferite în fiecare zi, ajungând ca, la final de săptămână, să fi trecut prin toată gama de aparate pentru exerciții cardio. De asemenea (a treia opțiune), poți adapta acest tip de antrenament în funcție de anotimp, incluzând și sesiuni de înot vara, cățărări toamna, ski iarna sau alergat pe timp de primăvară.