5 greșeli de dietă pe care trebuie să le eviți
Majoritatea celor care urmează o dietă au o relație destul de proastă cu aceasta. Pentru persoanele aflate într-o astfel de situație, este dificil și obositor să determine cu exactitate ceea ce ar trebui să mănânce. Dacă și ție îți sună familiar un scenariu de acest gen, se prea poate să te încadrezi și tu la categoria indivizilor care fac una sau mai multe din cele 5 greșeli de dietă la care am să fac referire imediat. Aceste probleme comune de nutriție sunt motivul pentru care oamenii nu reușesc să aibă rezultatele pe care și le doresc. Dieta nu trebuie să fie ceva de care să-ți fie teamă sau pe care să o urăști.
1. Consumarea a prea puține calorii pentru prea mult timp
Deși este normal să consumi mai puține calorii pentru a slăbi, uneori, anumite persoane duc acest lucru la extrem. O alimentație cu foarte puține calorii, utilizată pentru o perioadă de luni de zile, poate face, într-un final, mai mult rău decât bine. Dietele creează un mediu stresant pentru corpul tău. Dacă mai adaugi și un stil de antrenament intens, nivelul de cortizol din organism va fi mereu mai ridicat pentru mult timp. Cortizolul este un hormon de stres și una din "funcțiile" lui este aceea de a crește nivelul zahărului din sânge. Eliberarea acestui hormon în primele zile de dietă, atunci când te lupți cu grăsimea în plus din corp, este bună, însă, eliberarea cronică de cortizol poate duce la efecte adverse asupra sănătății. Unele studii științifice au arătat că nivelul crescut de cortizol conduce la mâncat excesiv, care, evident, nu este deloc benefic atunci când îți monitorizezi cu atenție aportul de calorii. Dietele extreme pe termen lung, deși sunt bune într-o anumită măsură și au unele rezultate, nu au, totuși, un efect pozitiv asupra sănătății generale. Cu toate că fiecare situație și fiecare organism este unic, este important să iei o pauză de la dieta pe care o urmezi, pentru a-i permite corpului să se recupereze. Se recomandă o pauză de 1-2 săptămâni după 6 săptămâni în care s-a urmat o dietă cu deficit de calorii. De asemenea, încearcă să ai o dietă care are un deficit mai moderat de calorii, în locul uneia cu deficit mare. Nu vei slăbi la fel de repede, dar corpul tău va fi mai puțin stresat de acest proces și de deficitul de calorii.
2. Subestimarea aportului de proteine
Proteinele sunt esențiale pentru dezvoltarea și menținerea unei mase musculare fără grăsime. O alimentație mai săracă în proteine nu te va ajuta să ai mușchii la care ai visat și nici nu este bună pentru menținerea lor. Nu trebuie să fii neapărat antrenor sau instructor personal de fitness sau culturism ca să îți dai seama că trebuie să consumi mai multe proteine. Cantitatea minimă de proteină care ar trebui consumată de către oricine este de 49 de grame pentru femeile între 17-70 de ani și 56 de grame pentru bărbați. Evident, ideal ar fi să ai o alimentație chiar mai bogată în proteine de atât, mai ales atunci când te antrenezi mai intens pentru a-ți crește masa musculară. Exercițiile fizice, nivelul de pregătire fizică, precum și materialul genetic pe care îl ai influențează cantitatea de proteină de care ai nevoie. Regula generală ar fi să consumi un gram de proteină per kilogram greutate corporală. Deci, ca exemplu, dacă ai o greutate de 68 de kilograme, ar trebui să consumi 68 de grame de proteine în fiecare zi. Desigur, poți adapta cantitatea de proteine în funcție de nevoie sau situație. Dacă nu ești sigur că alimentația ta include suficiente proteine, iată un sfat. Proteinele cresc senzația de sațietate, ceea ce înseamnă că te vei simți sătul mai multă vreme după ce mănânci. În schimb, dacă ți se face foame repede, la doar o oră sau două distanță de la prima masă, atunci sigur nu ai consumat suficiente proteine. O dietă bogată în proteine te ajută să-ți menții masa musculară în timp ce slăbești. Poate că nu observi mari diferențe când te urci pe cântar, dar adevărul este că organismul tău își îmbunătățește structura/compoziția prin eliminarea depozitelor de grăsime și prin creșterea masei musculare.
3. Săritul de la un plan de dietă la altul
Este extrem de simplu să treci de la un plan de dietă la altul, în special dacă te lași influențat de un prieten care ți-a spus că el este sigur că vei slăbi 5 kilograme în două săptămâni, din moment ce și el a urmat acel plan și a dat roade. Poate fi extrem de tentant să tot încerci planuri de dietă, dar dacă nu reușești să rămâi la unul singur și să-l urmezi pe acela, cum te aștepți ca el să funcționeze pentru tine? Schimbarea frecventă a planurilor de dietă nu aduce rezultatele scontate. Organismul uman are nevoie de timp ca să învețe și să se familiarizeze cu anumite lucruri, inclusiv atunci când vorbim despre nutriție. Rezultatele dietelor variază, ele fiind influențate de tipul corpului tău, de materialul genetic pe care îl are și de tipul de dietă urmată. Așadar, unele persoane vor vedea rezultate mai rapide, după care se vor plafona, în timp ce altele nu vor remarca schimbări majore timp de luni de zile, după care, aproape dintr-o dată, se vor trezi că au corpul pe care și l-au dorit. Legat de planurile sau programele de dietă, cel mai bine ar fi să urmezi unul cel puțin 10-12 săptămâni, după care să treci la altul. Trebuie să îi acorzi suficient timp corpului tău pentru a se obișnui cu alimentele noi pe care le ingerează, cu macronutrienții din acestea și cu noul program zilnic de alimentație. Simți că rezultatele întârzie să apară repede? Nu uita că, mai întâi de toate, ele se vor vedea la interior și de-abia după aceea se vor reflecta la exterior! Singurul moment în care ar trebui să schimbi planul de dietă repede, sau chiar imediat, este atunci când acesta are o reacție adversă asupra ta. Dacă te simți rău, iei în greutate sau slăbești prea repede, ai reacții alergice la anumite alimente sau suferi de schimbări severe ale stării de spirit care nu dispar repede, atunci ai nevoie de un plan nou de dietă.
4. Încrederea oarbă în toate informațiile care apar în reviste sau la TV
Articolele din reviste, reclamele de la radio sau TV și cărțile de diete vor încerca, aproape întotdeauna, să te momească să crezi în ele, folosindu-se de tot felul de trucuri care îți promit că vei slăbi rapid sau că vei avea un abdomen cu pătrățele în doar 30 de zile fără să depui prea mult efort. Ai grijă la informațiile pe care le citești! Orice promisiune de genul celei de mai sus ar trebui să te facă să te gândești de două ori înainte de a urma planul de dietă propus și ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Chiar dacă programele sau planurile de dietă cărora li se face reclamă aduc unele rezultate, acestea ar putea avea costuri mari (atât financiare, cât și de natură fizică). Planul de nutriție pe care îl urmezi ar trebui să-ți facă bine din interior, ajutându-ți atât mintea, cât și corpul. Rămâi la un singur astfel de plan care îți poate îmbunătăți starea de spirit și organismul, fără a-ți dăuna în vreun fel. Gândește-te la un plan de nutriție ca la un plan de viață. O dietă pe bază de supe nu este sustenabilă. Sigur, te poate ajuta să pierzi în greutate, dar fii sigur că acele kilograme date jos nu se vor sfii să revină la locul lor după o vreme. Alege dieta care îți poate oferi rezultate consistente, pe o perioadă mai lungă de timp, lipsită de chinurile înfometării.
5. Abordarea mentalității "Am dat-o în bară!"
Nu te panica dacă nu urmezi planul de dietă dorit chiar 100% din timp. Dieta ar trebui să fie un stil de viață, nu o bătaie de cap. Dacă ajungi la extreme, fiind obsedat de ea, nu vei avea niciodată o relație prea bună cu alimentele. Nu ar trebui să te simți vinovat că, din când în când, cu moderație, ai mai consumat și unele alimente care nu făceau parte din dieta pe care o urmezi. În loc să te scufunzi în vinovăție, încearcă să ai o relație cât mai bună cu alimentele consumate. Mănâncă acele alimente care te fac să te simți bine, care au gust bun și care sunt benefice pentru corpul tău.
0 Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a putea adăunga un comentariu!
Articole Similare
Dieta Dukan (Dieta Protal)
Rețetă pentru vreme rece - supă de paste cu fasole
Dieta ”Suplu Toată Viaţa” – cum, cât şi când să mănânci