5 lucruri de care să ții cont când cumperi un Mountain Bike

5 lucruri de care să ții cont când cumperi un Mountain Bike

Dacă te-ai hotărât să îți cumperi o bicicletă mountain bike, trebuie să iei în considerare mai multe aspecte dacă vrei să fii sigur că faci alegerea cea mai bună. În primul rând, trebuie să știi ce tip de bicicletă preferi, în funcție de teren și stilul de ciclism pe care îl practici. În al doilea rând, în funcție de buget și preferințe, este indicat să te hotărăști asupra materialului din care este făcută, precum și a caracteristicilor pe care îți dorești să le aibă. Pentru a ajunge însă la un rezultat final în ceea ce privește alegerea celei mai bune biciclete mtb pentru tine, trebuie să analizezi înainte câteva aspecte și caracteristici pe care vrei să le îndeplinească viitoarea ta parteneră de drum. Iată la ce te sfătuiesc să fii atent:

1. Tipul de bicicletă mtb

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știe un cumpărător înainte de a achiziționa un astfel de mijloc de deplasare este ce tip de bicicletă își dorește. Astfel, există diferite tipuri de biciclete de munte construite special pentru a face față diferitelor stiluri de ciclism montan, precum și unei diversități mari de tipuri de teren. Cele mai cunoscute astfel de modele sunt: Cross Country, Hardtail, Full Suspension, Downhill, Freeride. Pentru o mai bună viziune asupra a ceea ce poate să facă fiecare model în parte îți recomand să te documentezi în prealabil sau să ceri părerea consultanților din magazinele de specialitate.

2. Tipul de material

Materialul din care este realizată viitoarea ta bicicletă va avea un impact important asupra durabilității și rezistenței acesteia, așa că nu este un aspect de neglijat, chiar dacă te poate costa câțiva bani în plus. Cele mai comune materiale folosite la cadrul bicicletelor mountain bike sunt oțelul, aluminiul, titanul și fibra de carbon. Așa cum bănuiești, în funcție de materialul din care este făcută, bicicleta poate fi mai ușoară sau mai grea, mai mult sau mai puțin rezistentă, etc. Însă cel mai comun material folosit în zilele noastre pentru bicicletele medii din punct de vedere al calității este aluminiul. Pe de altă parte, cele din titan sunt superioare din punct de vedere calitativ, dar costul este pe măsură.

3. Caracteristici

Există numeroase aspecte pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vrei să îți cumperi o bicicletă. Una dintre cele mai ieftine variante la care poți apela – dacă bugetul nu îți permite să faci cheltuieli prea mari - este să cumperi o bicicletă care să îndeplinească anumite caracteristici, dar pe care le poți schimba sau îmbunătăți ulterior. Dacă nu știi care sunt cele mai importante caracteristici la care să te uiți când faci o astfel de achiziție, iată care sunt acestea: frânele, suspensiile, roțile, șaua sau sistemul de schimbare a vitezelor.

4. Dimensiuni

Chiar dacă ai impresia că o bicicletă de munte poate fi aceeași pentru toate tipurile de teren și stiluri de ciclism, dimensiunea acesteia poate varia destul de mult în funcție de aceste criterii. Așadar, înainte de a lua o hotărâre, testează bicicleta pe care vrei să o cumperi și cere sfatul consultantului pentru a afla dacă aceasta se potrivește nevoilor tale.

5. Preț

Deși prețul unei biciclete poate varia foarte mult, în funcție de tip, material, caracteristici și dimensiuni, este important să știi că nu trebui să cheltuiești o avere pentru a deveni posesorul unei biciclete de calitate. Însă acest lucru depinde în cele din urmă de ceea ce îți dorești și de câți bani ești dispus să scoți din buzunar. Pentru a fi sigur că nu dai prea mulți bani pe un lucru care nu merită, documentează-te și analizează atent ofertele de pe piață și fă alegerea cea mai potrivită pentru tine și bugetul tău.