Termenul de jogging a apărut prima dată în Marea Britanie pe la mijlocul secolului 17 și se referea la o categorie aparte de mers. Însă acest termen a început să fie mai des mediatizat odată cu apariția, în 1966, a cărții "Jogging", scrisă de Bill Bowerman, împreună cu doctorul Harris. Această carte promova jogging-ul ca fiind o modalitate de a sta în formă și a venit ca răspuns la multitudinea de boli și probleme de sănătate ale oamenilor. Jogging-ul era de fapt considerat, și încă mai este, ca fiind o formă mai puțin serioasă de alergare.
Diferența dintre jogging și alergare
Avem 3 categorii de mișcare a picioarelor: mers, jogging și alergare. Mersul se referă la activitatea de zi cu zi și este caracterizat de faptul că schimbarea centrului de greutate a corpului se face prin plasarea ambelor picioare pe sol. Practic, când punem un picior în față celuilalt, ducem piciorul în față, îl așezăm pe sol, după care ridicăm celălalt picior și îl ducem în față. Jogging-ul și alergatul presupun că niciodată nu vom avea ambele picioare pe sol în același timp, schimbarea centrului de greutate a corpului făcându-se la fel ca la mers însă, din cauza vitezei mai mari de deplasare, întâi ne vom împinge în piciorul suport, urmând ca după asta să punem pe sol piciorul din față.
Poate te vei întreba care este totuși diferența dintre jogging și alergare, atât timp cât mișcarea este aceeași la ambele activități? Jogging-ul nu este o activitate foarte bine definită și diferențele diferă în funcție de persoana care trebuie să răspundă la această întrebare. Unii vor spune că diferența dintre jogging și alergare este dată de viteza de deplasare și, conform GPS-urilor Garmin, atunci când depășești viteza de 12 km/h, GPS-ul își schimbă modul de operare de la jogging la alergare. Sigur, această limită de 12 km/h este o limită setată de un producător hi-tech în scopul de a face o programare unui dispozitiv, însă viteza mi se pare destul de corectă, atunci când o corelez cu următoarele răspunsuri.
Unii oameni, răutăcioși sau nu, spun că diferența dintre jogging și alergare este dată de numărul de concurs de pe tricou: dacă ai un număr de concurs, atunci alergi. Dacă nu ai, înseamnă că faci jogging, iar această declarație întărește faptul că jogging-ul este o activitate fizică de relaxare sau de antrenament.
Explicația mea preferată este că diferența dintre jogging și alergare este dată de conversația pe care o ai: dacă poți avea o conversație în timp ce te miști, înseamnă că faci jogging; dacă nu, înseamnă că alergi :). Și este destul de adevărată: vorbitul presupune o anumită cadență a respirației, cadență pe care o putem menține în timp ce alergăm ușor (facem jogging), însă ne este imposibil să o menținem atunci când alergăm la viteze mai mari, pur și simplu deoarece alergatul la viteze mai mari presupune un consum sporit de oxigen, iar asta înseamnă un ritm mai alert de respirație.
Și, ca să vin și eu cu o explicație: diferența dintre jogging și alergare este dată de mai mulți factori: viteza de deplasare, scopul acestei forme de mișcare, compania în care se execută, precum și momentul zilei. Viteza de deplasare până la care se încadrează jogging-ul aș încadra-o precum Garmin, în jurul valorii de 12 km/h. Scopul jogging-ului poate fi de a ne menține în formă, sau de a ne relaxa, sau de a arde calorii, fără să avem anumite limite pe care trebuie să le respectăm, în timp ce scopul alergatului este de ajunge undeva într-o anumită perioadă maximă de timp (exemplu: fugim după autobuz, fugim să prindem un derbedeu care ne-a spart geamul, alergăm să prindem cățelul care a scăpat din lesă, sau fugim pentru că suntem în întârziere). Când facem jogging, de multe ori o facem în compania cuiva, cu care purtăm o conversație. Însă atunci când alergăm, o facem de obicei singuri. Dacă alergăm înainte de a pleca la serviciu, se cheamă că facem jogging. Dacă facem această activitate sporadic, în anumite momente ale zilei, și pe o durată scurtă de timp, se cheamă că alergăm.
Ca o concluzie, DIFERENȚA DINTRE JOGGING ȘI ALERGARE este dată în principal de factorul psihologic:
- Jogging - ne deplasăm repede, cu mintea în alte părți, fără să ne grăbim să ajungem undeva (relaxare);
- Alergare - ne deplasăm repede, cu un scop precis de a ajunge într-un anumit loc într-o anumită perioadă de timp, și suntem focusati pe a ne atinge acest obiectiv (concentrare).
0 Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a putea adăunga un comentariu!
Articole Similare
Avantajele înotului
Avantajele mersului pe bicicletă
Joggingul sau sprintul?