Mersul pe bicicletă a început să fie și la noi o activitate apreciată, și nu mă refer la ciclismul făcut de copii, ci la cel făcut de adulți. Indiferent că mergem pe bicicletă în parc, la serviciu sau să ne rezolvăm niște treburi în weekend, mersul pe bicicletă are o groază de avantaje care nu pot fi ignorate de absolut nimeni! Cu excepția zilelor de intemperii atmosferice (ninsori, viscol, ploi), este o activitate care se poate face la orice oră din zi sau din noapte, indiferent de sezon, cu o investiție minimă. După ce vei citi avantajele mersului pe bicicletă, vei înțelege că nu este doar o activitate pe care o poți face, ci o activitate pe care este obligatoriu să o faci!
Avantajele mersului pe bicicletă
Avantajele mersului pe bicicletă din punct de vedere medical
- Vei dormi mai bine - o plimbare matinală cu bicicleta te va obosi pe termen scurt, însă va face minuni pentru somnul din timpul nopții. Școala de Medicină de la Universitatea Stanford a făcut un studiu pe un grup de persoane care sufereau de insomnie sedentară iar, pentru cei care au mers pe bicicletă 20 - 30 minute zilnic, perioadă în care adormeau seara s-a redus la jumătate, în timp ce perioada de somn a crescut cu o oră. Profesorul Jim Horne de la Centrul de Control al Somnului din cadrul Universității Loughborough explică: "Atunci când faci exerciții afară ești expus la lumina naturală, iar asta ajută ca ritmul circadian să se resincronizeze. De asemenea, exercițiile fizice elimină cortizol, hormonul stresului, care poate împiedica somnul adânc și regenerativ."
- Îți protejezi intestinele - activitățile fizice reduc timpul necesar pentru traversarea intestinului gros de către mâncare, limitând astfel cantitatea de apă absorbită de organism. În plus, exercițiile aerobice accelerează ritmul cardiac și respirator, ceea ce ajută la stimularea contracției mușchilor intestinali. În afară de faptul că te protejează de senzația de balonare, te protejează și de apariția cancerului intestinal.
- Creierul funcționează mai bine - Cercetătorii de la Universitatea din Illinois SUA au demonstrat că o creștere cu 5% a activităților de fitness cardio-respiratorii, venită prin adăugarea de ședințe de ciclism, au dus la o creștere de 15% a rezultatelor obținute la testele de inteligență. Acest lucru se datorează faptului că ciclismul ajută la formarea de celule noi în hippocampus, regiunea creierului responsabilă cu memoria, care se deteriorează după vârsta de 30 ani. Ciclismul trimite mai mult sânge și oxigen la creier, ceea ce duce la regenerarea receptorilor.
- Reziști mai bine la boli - Uită de mere, ciclismul este cea mai bună modalitate de a te menține sănătos. Studiile arată că persoanele care fac ciclism timp de 30 minute pe zi, 5 zile pe săptămână, își iau de 2 ori mai puține zile de concediu medical față de persoanele sedentare. Studiul a fost făcut în SUA, unde concediul medical înseamnă, într-adevăr, că ești bolnav, spre deosebire de România, unde concediul medical înseamnă de regulă că vrei zile libere, dar nu vrei să îți diminueazi numărul de zile rămase din concediul de odihnă :).
- Vei avea copii mai sănătoși - valabil pentru femeile care merg pe bicicletă în mod constant. Conform unui studiu efectuat de Universitatea din Michigan, femeile gravide care fac exerciții fizice într-un mod regulat au un travaliu mult mai ușor, se recuperează mai repede după naștere și au și o dispoziție mai bună în timpul sarcinii. Copilul va avea o dezvoltare neurologică mai bună cât timp este în uter, iar șansele lui de a deveni obez scad cu 50%.
- Inimă mai puternică - un studiu efectuat de Universitatea din Purdue a arătat că parcurgerea pe bicicletă a 30 km pe săptămână reduce riscul apariției bolilor de inimă cu 50%.
- Alungă cancerul - se știe că mai toate exercițiile fizice sunt eficiente în prevenirea cancerului, însă un studiu efectuat pe termen lung de către niște cercetători finlandezi au arătat că persoanele care fac exerciții fizice la un nivel moderat timp de 30 minute în fiecare zi prezintă un risc cu 50% mai mic de a face cancer, față de persoanele sedentare. Una din modalitățile de a face exerciții fizice la un nivel moderat, arătate în acest studiu este ... mersul pe bicicletă la serviciu (a se înțelege până la serviciu, nu în interiorul clădirii). Femeile care merg frecvent pe bicicletă prezintă cu 34% mai puține șanse de a face cancer la sân.
- Eviți aerul poluat - la prima vedere poate vei crede că un biciclist inspiră mai mult aer poluat decât persoanele care călătoresc cu mașina sau autobuzul, însă ai fi departe de adevăr. Conform unui studiu efectuat de Colegiul Imperial din Londra, persoanele care se deplasează cu mașina sau autobuzul inhalează mult mai mult aer poluat decât bicicliștii sau pietonii. În medie, persoanele care călătoresc cu taxiul sunt expuse la peste 100000 particule ultrafine pe centimetru cub, persoanele care merg cu autobuzul inhalează puțin sub 100000 particule, iar persoanele care călătoresc cu mașina personală inhalează în jur de 40000 particule ultrafine pe centimetru cub. În schimb, bicicliștii inhalează doar 8000 particule, această valoare mică datorându-se (cred specialiștii) faptului că bicicliștii se deplasează pe marginea drumului, fiind astfel mai puțin expuși noxelor provenite de la mașini, care au o concentrație maximă pe linia mediană a șoselei.
- Sistem circulator și repirator mai bun - mersul pe bicicletă face ca plămânii să lucreze de 10 ori mai mult decât dacă ai sta pe fotoliu în fața televizorului. Mersul regulat pe bicicletă va ajuta, în timp, la întărirea sistemului cardiovascular, fapt care va permite inimii și plămânilor să lucreze mai eficient și să livreze mai mult oxigen acolo unde este necesar, într-un timp mai scurt. Asta înseamnă că vei obosi mai greu atunci când faci orice fel de activitate fizică intensă.
Avantajele mersului pe bicicletă din punct de vedere estetic
- Arăți mai tânăr - Mersul regulat pe bicicletă îți protejează pielea de efectele negative ale radiațiilor ultraviolete și reduc semnele îmbătrânirii. Dermatologul Christopher Rowland Payne explică: "O circulație mai bună a sângelui în urma exercițiilor fizice înseamnă că oxigenul și substanțele nutritive vor fi livrate mai eficient celulelor, în timp ce elimină toxinele. Exercițiile sunt un cadru ideal pentru ca organismul să producă mai mult colagen, fapt care ajută la reducerea apariției ridurilor și la accelerarea proceselor de vindecare."
- Primul pas pentru a slăbi - majoritatea persoanelor care vor să slăbească se gândesc să înceapă să facă jogging sau să alerge. Problema este că, dacă vrei să slăbești, este logic că ești destul de plinuț, adică ai o greutate cam mare. Jogging-ul presupune ca această greutate mare să fie preluată pe rând de oasele și articulațiile picioarelor, iar asta poate fi ceva distructiv pentru scheletul osos. Cea mai bună activitate pentru a începe să slăbești este ciclismul.
- Devii în formă cu efort minim - persoanele care se plimbă cu bicicleta în mod regulat au o formă fizică egală cu a unei persoane sedentare, dar cu 10 ani mai tânără.
- Arzi mai multă grăsime - fiziologii sportivi au descoperit că rata metabolică a organismului nu este ridicată doar în timp ce mergi cu bicicleta, ci rămâne ridicată timp de câteva ore după ce termini plimbarea. Asta înseamnă că, după o plimbare de 30 minute cu bicicleta, organismul tău va continua timp de câteva ore să ardă mai multe calorii decât ar arde dacă ai fi stat acasă. Un studiu recent a arătat că cicliștii care au făcut și câteva sprinturi rapide cu bicicleta au ars de 3 ori și jumătate mai multe calorii decât cei care au mers cu bicicleta într-un ritm lent și constant.
Avantajele mersului pe bicicletă din punct de vedere al timpului
- Ajungi mai repede la destinație - majoritatea orașelor mari au o problemă cu traficul, în sensul că este foarte aglomerat, în special la orele de vârf. Statul în mașină la semafor sau în ambuteiaje înseamnă timp pierdut, iar mersul cu bicicleta înseamnă că, chiar dacă viteza de deplasare este mai mică decât cea a unei mașini, vei ajunge la destinație mai repede deoarece nu vei avea perioade de staționare și nici perioade în care mergi bară la bară (sau roată la roată). De asemenea, nu vei mai pierde timp cu găsirea unui loc de parcare, sau cu deplasarea de la mașină la clădire și înapoi.
- Trăiești mai mult - King's College din Londra a comparat 2400 perechi de gemeni identici și a concluzionat că cei care au făcut exerciții fizice echivalente cu 45 minute de ciclism pe zi, 3 zile pe săptămâna, erau, din punct de vedere biologic, cu 9 ani mai tineri decât frații/surorile lor, chiar și după ce s-au eliminat alți factori care ar fi putut afecta rezultatele, cum ar fi IMC (indicele masei corporale) sau fumatul. Doctorul Lynn Cherkas, cel care a condus acest studiu, spune: "Cei care fac regulat exerciții fizice prezintă un risc mult mai scăzut de a contracta boli cardiovasculare, diabet de tip 2, orice tip de cancer, hipertensiune arterială sau obezitate. Organismul lor își mărește foarte mult imunitatea și își regenerează mult mai multe celule."
Avantajele mersului pe bicicletă din punct de vedere social
- Îți îmbunătățești viața sexuală - fiind activ din punct de vedere fizic îți vei îmbunătăți sănătatea vasculară, și asta are un efect puternic asupra apetitului sexual. Un studiu efectuat de Universitatea din Cornell a arătat că atleții bărbați au un apetit sexual identic cu al unui bărbat sedentar cu 2 - 5 ani mai tânăr, în timp ce la femeile atlete se întârzie apariția menopauzei tot cu 2 - 5 ani. Mai mult, un studiu efectuat de Universitatea Harvard arată că bărbații peste 50 ani, care merg cu bicicleta cel puțin 3 ore pe săptămână, prezintă un risc de a deveni impotenți cu 30% mai mic față de bărbații sedentari de aceeași vârstă.
- Timp de calitate petrecut cu familia - ciclismul este o activitate care se poate face în familie. Indiferent cât de mic este copilul, îl poți lua într-un suport special sau îi poți monta un scăunel pe bicicleta ta. Când mai crește îi poți cumpăra propria lui/ei bicicletă, cu siguranță va dori să se plimbe cu ea. Spun asta deoarece studiile au arătat că, dacă părinții sunt văzuți de copii că fac un anumit exercițiu în mod regulat, vor dori și ei să facă acel exercițiu. Și sunt sigur că îți dorești să ai copii sănătoși, care să beneficieze de toate avantajele mersului pe bicicletă.
- Dezvolți o dependență pozitivă - înlocuiește un viciu, cum ar fi alcoolul, țigările sau mâncatul în exces al ciocolatei, cu obiceiul de a merge cu bicicleta. Vei fi o persoană mai sănătoasă și mai fericită!
- Stare euforică (legală) - neurologii de la Universitatea din Bonn au urmărit endorfinele din creierele a 10 voluntari înainte și după o ședință de 2 ore de exerciții cardiovasculare, folosind o tehnologie numită Positive Emission Tomography (PET). Ei au descoperit o cantitate mai mare de endorfine (hormonul fericirii) în cele 2 regiuni ale creierului responsabile cu emoțiile și stresul.
- Fă-ți prieteni și rămâi sănătos - mersul cu bicicleta într-un mod regulat cu siguranță te va ajuta să cunoști persoane noi și, de ce nu, să-ți faci noi prieteni. Un studiu efectuat de școala medicală Harvard, desfășurat pe o perioadă de 9 ani, a demonstrat că persoanele înconjurate de prieteni sau confidenți au redus riscul de moarte prematură cu 60%. Rezultatele studiului au fost atât de importante, încât cercetătorii au concluzionat că a nu avea prieteni sau confidenți este la fel de rău pentru organism precum fumatul.
- Ești mai vesel - chiar dacă ești supărat, stresat sau deprimat atunci când pleci la plimbare, totul se va schimba în următoarele 30 minute. Activitățile fizice care presupun un efort cel mult moderat vor face organismul să secrete endorfine, fapt care luptă în mod direct împotriva stresului și depresiei. Pleci cu bicicleta stresat și te întorci o altă persoană! Comparativ cu acum 3 ani, de 4 ori mai mulți medici generaliști prescriu și exerciții fizice ca parte a unui tratament împotriva depresiei!
Avantajele mersului pe bicicletă din diverse alte puncte de vedere
- Salvezi planeta - un loc de parcare pentru mașină poate fi folosit pentru a parca 20 biciclete. O bicicletă se construiește cu aproximativ 5% din materialele și energia folosite la construcția unei mașini și, mai mult, nu poluează absolut deloc.
- Șeful tău te va aprecia - un studiu efectuat pe 200 de persoane la Universitatea din Bristol a arătat că angajații care au făcut exerciții fizice înainte de a se duce la serviciu sau în pauza de prânz și-au îmbunătățit abilitatea de a-și organiza timpul și sarcinile de muncă, devenind astfel mai performanți. De asemenea, ei au luat mai puține pauze și li s-a părut mai ușor să respecte termenele limită. Din păcate, studiul nu a descoperit nici o legătură directă între ciclism și obținerea unei promovări :).
- Devii mai bun la alt sport - un studiu medical efectuat recent în Norvegia a arătat că exercițiile aerobice îmbunătățesc performanța la fotbal. Dacă joci fotbal în mod regulat (ca mine) și simți că obosești cam repede, sau sprinturile tale nu sunt suficient de rapide pentru a depăși adversarii, e timpul să faci niște antrenamente de mers cu bicicleta.
- Te umpli de inspirație și concentrare - scriitori, muzicieni, artiști, directori și tot felul de persoane care își folosesc intens creierul pentru activitatea profesională fac exerciții fizice pentru a scăpa de blocajele mentale cu care se confruntă. Un studiu recent a evidențiat faptul că doar 25 minute de aerobic pe zi îți dezvoltă gândirea creativă. Motivul este unul pe cât de medical, pe atât de logic: exercițiile aerobice îmbunătățesc circulația sanguină, și astfel materia cenușie va primi mai mult sânge și, implicit, oxigen. Fiind mai bine oxigenat, creierul are performanțe mai bune și mai rapide.
- Îi ajuți pe alții - mulți cicliști își folosesc sănătatea, determinarea și pasiunea în strângerea de fonduri pentru persoanele care au nevoie de ajutor. Acțiunea organizată în Anglia, ce implică mersul pe bicicletă între Londra și Brighton a strâns până acum peste 40 milioane de lire pentru British Heart Foundation. În fiecare an, tot mai multe persoane se alătură acestei acțiuni caritabile, banii strânși dând șansa la o viață mai bună pentru mii de oameni care suferă de diverse boli.
- Odihnește-te mergând cu bicicleta - probabil sună a ceva imposibil, însă este corect! Dacă ești prea obosit pentru a te duce la o plimbare cu bicicleta, exact asta trebuie să faci că să alungi oboseala! Un review a 12 studii efectuate în perioada 1945 - 2005 arată că exercițiile fizice reduc în mod direct gradul de oboseală.
- Petrece momente frumoase alături de partener(ă) - nu contează dacă tu mergi mai repede decât ea, nu e o cursă. Încetinește și plimbați-vă unul lângă altul. Exercițiile scot la suprafață hormonul fericirii și aveți șansa să uitați de lucrurile care acasă pot stârni certuri, cum ar fi că tu ai lăsat iar capacul ridicat la toaletă, iar părul ei iar a înfundat scurgerea chiuvetei. Plimbatul cu bicicleta vă oferă și șansa de a discuta calm, într-un mediu relaxant, și despre problemele cotidiene, fără să vă faceți griji că ați putea sări unul la gâtul celuilalt!
Cred că te-ai convins de avantajele mersului pe bicicletă, îndreptate în special asupra sănătății și longevității tale, așa că nu mai aștepta, fă din asta un obicei zilnic. Nu ai bicicletă? Nu e problemă, găsești sute de oferte potrivite oricărui buzunar!
0 Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a putea adăunga un comentariu!
Articole Similare
Avantajele înotului
Diferența dintre jogging și alergare
Joggingul sau sprintul?