5 obiceiuri proaste care îți afectează antrenamentul

5 obiceiuri proaste care îți afectează antrenamentul

Să te antrenezi trei sau mai multe zile pe săptămână este un angajament serios pe care, dacă ți l-ai propus, trebuie să-l respecți. Vrei să te asiguri că obții numai cele mai bune rezultate? Atunci, elimină din rutina sau strategia cele mai comune 5 obiceiuri care nu fac altceva decât să-ți saboteze eforturile!

1. Petreci prea mult timp făcându-ți încălzirea

La fel ca mulți dintre noi, probabil și tu petreci multe ore stând pe un scaun la birou, în fața calculatorului. Știi foarte bine că sedentarismul nu este bun deloc pentru sănătate, dar asta nu înseamnă că, pentru a contracara efectele lui, trebuie să stai jumătate de oră să-ți faci încălzirea, luând la rând toate exercițiile și mișcările de destindere pe care le cunoști. Totul trebuie să aibă o limită. Este mai bine să scurtezi timpul de încălzire la cel mult 10 minute, concentrându-te asupra unor exerciții de mobilitate pentru coloană și șolduri, printre altele. Cu cât lungești mai mult perioada de încălzire, cu atât mai multă energie vei consuma, iar când va veni momentul să te apuci efectiv de antrenament, vei vedea că ești deja un pic obosit, ceea ce îți va afecta performanțele și nu vei mai putea executa la fel de bine și de eficient exercițiile pe care ți le-ai propus.

2. Te simți prea confortabil cu rutina pe care ți-ai format-o

Schimbarea corpului și a sănătății acestuia în mai bine presupune depunerea unui efort, acesta fiind, adesea, un pic peste limitele cu care organismul tău este obișnuit. Nu spun că trebuie să te antrenezi până îți vine rău sau până când simți că leșini, însă, ideea generală este că fiecare antrenament trebuie să fie o provocare. Lipsa rezultatelor arată că nu ești dispus să ieși din "zona de confort" în care te afli acum. Când faci exerciții de tip interval, du-ți ritmul cardiac până la 90% și încearcă să menții acest nivel ridicat timp de 2-4 minute, alternând și cu un minut de pauză. În cazul greutăților, cele mari sunt numai bune pentru a stimula dezvoltarea masei musculare.

3. Sacrifici forma pentru greutate

La ridicarea greutăților se fac două greșeli: fie nu împingi suficient de puternic pentru a le depărta de tine, fie exagerezi și împingi sau tragi prea tare. Într-o astfel de situație, când nu efectuezi corect împingerile, tragerile sau ridicările, ai nevoie să apelezi la trucuri pentru a putea lucra cu greutăți. Acestea, însă, nu prea sunt de folos și sunt chiar considerate mișcări prin care trișezi. Un exercițiu corect cu greutăți este acela care se execută exact așa cum ar trebui, respectându-se toată gama de mișcări și poziții recomandate (specifice) acelui exercițiu. Așadar, nu mai lucra cu jumătăți de măsură! Fă exercițiile corect, de la cap la coadă. Singura excepție de la regulă, în acest caz, se aplică atunci când ești accidentat. Într-o astfel de situație, dacă nu poți efectua antrenamentul la capacitate maximă, poți să sari peste anumite lucruri. Sau, și mai bine, poți sta pe bară cel puțin până când îți revii complet. Ca să îți dai seama dacă forma exercițiilor pe care le faci este una corectă, cere părerea partenerilor de antrenament sau pe cea a unui antrenor sau instructor din sala de forță. Ei îți pot spune exact ce ai făcut bine și unde ar mai trebui să lucrezi.

4. Îți neglijezi nutriția

Doar pentru faptul că mergi la sală și te antrenezi, menținându-te, astfel, în formă, nu îți dă dreptul să ai o alimentație haotică. Rezultatele pe care dorești să le ai vin și ca urmare a unei diete echilibrate, corecte, sănătoase, care îți oferă cantitatea suficientă de macronutrienți de care ai nevoie. În mod normal, ar trebui să consumi 1 gram de proteină per kilogram greutate corporală pentru a avea o musculatură bine dezvoltată. Încearcă să consumi 40% din calorii din proteină, 40% din carbohidrați și 20% din grăsimi, în fiecare zi, ajustând aceste cifre în funcție de scopul vizat (creșterea masei musculare sau slăbire).

5. Găsești numai scuze pentru a nu te antrena

Câteva ore de nesomn, niște vești proaste sau chiar un ambuteiaj în trafic pot fi scuzele perfecte pentru a sări peste un antrenament sau pentru a nu lucra la capacitate maximă. Trebuie să fii conștient că, uneori, chiar pot apărea situații în care nu poți ajunge la sală și nu-ți poți face antrenamentele. Nu ai ce să faci într-un astfel de caz, trebuie ca, mai întâi de toate, să rezolvi problemele apărute, acestea putând fi mult mai urgente decât săritul peste un antrenament. Totuși, dacă nu apare nici un fel de situație excepțională și tu tot eviți să mergi la sală sau preferi să pierzi vremea fără să faci mai nimic când ajungi acolo, ai o problemă. Acum este momentul să analizezi situația în care te afli și să te întrebi foarte serios ce vrei să faci mai departe. Vrei să continui să mergi la sală sau te bate gândul să renunți? Dacă dorești să renunți, fă-o chiar acum! Nu are rost să mai pierzi timpul degeaba la antrenamente și să mai cheltui bani pe abonament, echipament sau suplimente.