5 obiective de sănătate și fitness de stabilit

5 obiective de sănătate și fitness de stabilit

Stabilirea unui țel pentru programul tău de antrenament și de nutriție este un factor important pentru succes. Scopurile pe care fiecare individ și le propune să le atingă sunt niște decizii foarte personale și la care, în general, el ține. Fie că dorește să ridice cu 5 kilograme mai mult decât ridica până acum, că vrea să scape de grăsimea aceea destul de vizibilă de pe brațe sau că ar dori să alerge mai rapid, oricare om ar trebui să-și stabilească un anumit scop bazat pe ceea ce el speră să obțină în urma respectării unui program de antrenament și a unui plan de nutriție specific. Lipsă unor țeluri foarte bine determinate se poate asemăna cu a conduce mașina fără a ști încotro vrei să te îndrepți exact. Atunci când nu cunoști destinația către care mergi, nu faci altceva decât să consumi multă benzină și să te învârți în cerc. La fel, și atunci când nu ți-ai stabilit un scop concret în minte, nu vei ajunge foarte departe. Uneori, nu este nici o problemă dacă vrei să te sui în mașină și să pleci la drum fără o destinație în minte, doar de dragul de a te plimba, însă, când vine vorba de sănătatea ta și de forma ta fizică, o astfel de abordare nu mai funcționează, pentru că, dacă vrei să ai rezultate, trebuie să ai și un plan bine pus la punct. Acestea fiind spuse, există câteva țeluri de pe urma cărora ai putea beneficia dacă alegi să le incluzi în viața ta.

1. Bea mai multă apă

Printre primele țeluri cu care am să încep, este acela de a-ți recomanda să faci un efort și să încerci să bei mai multă apă zi de zi. Sunt sigur că ai mai primit acest sfat de mai multe ori, dar nu știu cât de mult le-ai luat în considerare până acum. Consumarea unei cantități mai mari de apă are un impact mare asupra mai multor lucruri, de la nivelul de energie de care dispui, până la abilitatea de a te concentra sau a te recupera de pe urma unei sesiuni de antrenament. Acest aspect ar trebui să fie destul de ușor de înțeles, deoarece apa este unul dintre cele mai concentrate elemente din corpul uman. Chiar și cea mai mică scădere a nivelului de hidratare poate avea unele urmări negative asupra stării tale de sănătate generală. De prea multe ori, obișnuim să înlocuim apa cu tot felul de băuturi precum sucurile acidulate, sucurile de fructe, apa cu aromă de fructe, băuturile energizante etc., și, deși acestea ne ajută să ne hidratăm, adevărul este că numai apa normală, pură, este cea care ne oferă cea mai mare satisfacție. Așadar, nu o ignorați și nu o înlocuiți cu alte lichide doar pentru că acestea par mai gustoase sau mai dulci!

2. Nu uita de importanța zilelor de odihnă

Un al doilea țel important pe care ar trebui să ți-l stabilești este acela de a te asigura că te odihnești suficient de mult. Este foarte simplu, mai ales pentru cei care au o motivație foarte puternică, să uite cât de necesară este perioada de recuperare pentru un progres optim. Adesea, astfel de persoane continuă să se antreneze intens chiar și când sunt obosite, gândidu-se că numai așa pot deveni cu adevărat puternice. Dar nu este deloc așa. Când te antrenezi intens și corpul tău nu mai poate ține pasul cu efortul la care este supus, devine mai slăbit, nu mai puternic, pentru că, atunci când faci mai multe exerciții înainte de a te fi recuperat, pui o presiune și mai mare asupra organismului. Dacă exagerezi cu acest lucru pentru o perioadă îndelungată, vei suferi și consecințele: pierderea masei musculare, încetinirea rate metabolice, scăderea rezistenței sistemului imunitar și suprasolicitare. Încearcă să faci un efort mai concentrat anul acesta și să fii mai atent la semnalele pe care ți le transmite corpul tău. Fă diferența între perioadele când trebuie să lucrezi mai intens și perioadele când ar trebui să te odihnești. Astfel, vei avea mai mult succes la sală și vei evita eșecurile mai ușor.

3. Concentrează-te pe formă și simte contracțiile mușchilor

În timpul antrenamentelor, ar trebui să te concentrezi mai mult pe contracțiile mușchilor. Este destul de ușor să uiți de acest lucru și să te gândești la altceva atunci când execuți un anumit exercițiu, dar, totuși, nu ar trebui să neglijezi acest lucru de fiecare dată când ești la sală. Mintea joacă un rol foarte important în activarea mușchilor necesari pentru efectuarea unui anumit exercițiu. Așadar, dacă te concentrezi asupra grupei vizate, există șanse mai mare ca exact ea să fie lucrată mai bine. În marea majoritatea a situațiilor, ar trebui să minimizezi efectul pe care îl au mușchii ajutători asupra executării anumitor mișcări, iar prin practică și printr-o concentrare atentă, poți realiza acest lucru. De asemenea, este esențial să folosești și forma corectă, altfel, exercițiile pe care le faci nu vor avea rezultatele dorite și nu se vor antrena nici grupele de mușchi vizate de exercițiile respective, existând chiar riscul unei accidentări care te poate ține pe bară o vreme îndelungată. Chiar și atunci când lucrezi cu greutăți mai mici, este bine să încerci să ții cont de formă. Dacă faci acest lucru, vei putea progresa mai repede către ridicarea unor greutăți mai mari în scurt timp, câștigând și o forță mai mare.

4. Alege cel puțin un țel de sănătate

Al patrulea sfat pe care doresc să ți-l dau este acela de a-ți alege cel puțin un țel legat de sănătate în general. Amintește-ți că este la fel de important să arăți bine și la interior, nu numai la exterior! Marea problemă pe care o au unii oameni care își stabilesc țeluri de estetică, extrinseci, este că, după ce și le îndeplinesc, motivația lor de a merge mai departe începe să se diminueze. De aceea, este important să ai și un scop care să vizeze starea ta de sănătate generală, pentru că acesta, combinat cu cel de estetică, te poate ajuta să-ți păstrezi motivația și să continui mai departe cu menținerea unui stil de viață echilibrat. Dacă ai suferit vreodată (sau cineva apropiat ție a suferit vreodată) de o afecțiune serioasă, atunci știi foarte bine că sănătatea este importantă și că, fără ea, nu poți face nimic. Pe de altă parte, dacă nu ai suferit de o anumită boală până acum, ar fi o idee bună să faci o listă cu toate beneficiile pentru sănătate pe care știi că le vei dobândi de pe urma antrenamentelor pe care le faci și să te uiți peste ea frecvent, pentru a-ți aminti ce anume ai de câștigat dacă respecți stilul de viață pe care îl ai acum.

5. Încearcă cel puțin o activitate nouă

În fine, ultimul țel pe care ar trebui să ți-l stabilești este acela de a încerca să faci o activitate nouă. Prea mulți oameni sunt obișnuiți cu rutina zilnică și cu efectuarea acelorași exerciții în fiecare zi. Adesea, acest lucru nu este o problemă pentru ei, deoarece sunt obișnuiți cu ele și sunt mulțumiți de faptul că aceste exerciții fac parte din rutina zilnică. În alte cazuri, ajungi să te plictisești, să te plafonezi sau chiar să renunți le a le mai face într-un final. Indiferent de situația în care te afli, încearcă să incluzi măcar o activitate nouă în rutina ta de antrenament în fiecare lună. De exemplu, poți schimba un pic exercițiile cardio cu o tehnică nouă de antrenament de rezistență, sau poți practica un sport, cum ar fi voleiul, baschetul sau fotbalul. Diversele mișcări pe care le efectuezi în cadrul acestei noi activități pe care o faci sunt menite să antreneze anumite grupe de mușchi care, în mod normal, nu ar fi lucrate prin alte exerciții. Musculatura ta răspunde cel mai bine la schimbarea stimulilor, așa că noul ritm pe care îl adopți ar trebui să-ți fie de ajutor.