5 rețete sănătoase cu cartofi dulci

5 rețete sănătoase cu cartofi dulci

Unul dintre cei mai râvniți carbohidrați complecși pe care ar trebui să îi ai la îndemână și pe care ar trebui să-l incluzi în alimentația ta, este umilul și modestul cartof dulce. În funcție de felul cum este preparat, acesta îți poate satisface pofta de ceva savuros sau dulce, fără ca tu să fii nevoit să deviezi de la planul tău de dietă. Cartofii dulci sunt un aliment grozav, care se digeră încet și oferă energie oricărei persoane implicate în orice fel de activitate de fitness. Aceste mici uzine de energie portocalii sunt bune pentru stabilizarea nivelului de glucoză din sânge și sunt bogate în vitamina A, B și C, în mangan, cupru și acid pantotenic. Dacă te-ai plictisit de vechile rețete cu cartofi dulci sau dacă nu mai vrei doar să-i coci și să-i mănânci cu un pic de sare și niște unt, așa cum ai tot făcut până acum, atunci este cazul să arunci o privire pe rețetele pe care am să ți le prezint în continuare și, cu siguranță, vei găsi măcar una pe care vei dori s-o încerci și tu!

1. Cartofi prăjiți dulci cu lămâie și coriandru

Treci peste plictisitorii cartofi prăjiți clasici, cu brânză rasă pe deasupra! Alege în schimb această alternativă gustoasă și sănătoasă. Combinația de lămâie, ulei de măsline și coriandru are o valoare nutrițională excelentă, pe lângă un gust minunat! Coriandrul este o foarte bună sursă de minerale, precum potasiul, calciul, manganul, fierul și magneziul, în timp ce uleiul de măsline conține grăsimi bune, iar lămâia ajută la curățarea și detoxifierea corpului.

Ingrediente:

  • 4 cartofi dulci mari, curățați de coajă și tăiați fâșii;
  • 2 lingurițe de coajă de lămâie proaspăt rasă;
  • 76 de grame de ulei de măsline;
  • 76 grame coriandru tăiat fin;
  • un cățel de usturoi mic;
  • sare și piper după gust

Cum se prepară cartofii prăjiți cu lămâie și coriandru

Se preîncălzește tava. Se combină jumătate de coriandru cu usturoiul într-un blender și se amestecă până se omogenizează. Puneți amestecul rezultat într-o pungă ce se poate închide cât mai ermetic, alături de uleiul de măsline și de cartofii dulci. Scuturați punga până când amestecul s-a distribuit uniform. După ce cartofii au fost acoperiți cu amestecul din pungă, se iau și se pun în tavă sau în tigaie și se prăjesc pentru 3-4 minute pe fiecare parte. Apoi se scot și se servesc!

2. Ciorbă de cartofi dulci

Potrivită pentru nopțile mai reci de iarnă, sau pentru atunci când îți dorești, pur și simplu, un fel de mâncare consistent care să alunece ușor pe gât. Se poate servi ca fel principal sau ca unul secundar și cu siguranță te va face să te ridici de la masă cât mai sătul!

Ingrediente:

  • o lingură de ulei de măsline;
  • o ceapă medie, tăiată;
  • jumătate de cățel de usturoi, mărunțit;
  • 128 grame supă de pui cu un conținut scăzut de sodiu;
  • un cartof dulce mediu, curățat de coajă și feliat;
  • 4 morcovi mari, curățați și tocați;
  • un ardei gras roșu, curățat și tocat;
  • o lingură de ghimbir tăiat;
  • 57 grame iaurt grecesc slab;
  • coriandru (opțional)

Cum se prepară ciorba de cartofi dulci

  • se încălzește uleiul într-o cratiță mare. Apoi se adaugă ceapa și usturoiul. Se ține la foc timp de 2-3 minute sau până când ceapa se frăgezește.
  • se adaugă supa de pui și două căni de apă;
  • se adaugă și cartofii dulci, morcovii, ardeiul gras și ghimbirul. Se reduce flacăra de la aragaz. Se fierbe timp de 15 minute;
  • se ia ciorba de pe foc, apoi se pune la rece, în frigider pentru 20-30 de minute. Cu o spumieră, se iau toate legumele și se pun într-un blender unde se amestecă până au consistența unui piure.
  • se pun înapoi în ciorbă, după care se mai pun o dată pe foc, pentru încă 15-20 de minute;
  • spre final, se adaugă și iaurtul și se mestecă pentru omogenizare. Se servește imediat, adăugându-se coriandru după preferință.

3. Cartofi prăjiți dulci cu scorțișoară

Vrei ceva dulce? Atunci gândește-te puțin la scorțișoară! Această combinație clasică între scorțișoară și cartoful dulce îți va satisface, cu siguranță, pofta pentru ceva dulce!

Ingrediente:

  • un cartof dulce, feliat foarte fin;
  • jumătate de lingură de zahăr brun;
  • jumătate de lingură de scorțișoară;
  • aromă de unt;

Cum se prepară cartofii prăjiți cu scorțișoară

  • se încălzește cuptorul la 191 de grade celsius;
  • se adaugă aroma (esența) de unt pe o foaie de hârtie de copt, apoi se așează cartofii feliați deasupra. Se pot da și ei, la rândul lor, cu aromă de unt dacă dorești;
  • se prăjesc pentru 7 minute sau până când s-au făcut aurii, după care se întorc și se mai prăjesc pentru încă 7-10 minute;
  • se scot din tavă, apoi se dau cu scorțișoară și zahăr brun, după care se pot pune într-un castron și se pot servi.

4. Clătite ușoare din cartofi dulci

Aceasta este o rețetă bună de folosit ca alternativă la cea tradițională, dacă vrei să eviți consumul de gluten.

Ingrediente:

  • 113 grame cartofi dulci zdrobiți;
  • două ouă;
  • o lingură de făină de cocos;
  • o linguriță scorțișoară;
  • 57 grame usturoi;
  • 57 grame bicarbonat de sodiu;
  • două lingurițe zahăr brun;
  • două linguri ulei de cocos;
  • două linguri sirop de arțar fără zahăr

Cum se prepară clătitele din cartofi dulci:

  • se combină cartofii dulci cu ouăle și se amestecă până se omogenizează. Apoi, se adaugă făina de cocos, scorțișoara, cățeii de usturoi și zahărul brun;
  • după ce ai amestecat aceste ingrediente, încălzește o tavă la foc moderat, apoi adaugă uleiul de cocos pentru a-l topi;
  • pune aluatul de clătite în tigaie și fă din el două clătite mai mari. Ține-le la foc pentru 3-4 minute pe o parte, după care întoarce-le și mai gătește-le încă 2-3 minute și pe cealaltă parte;
  • servește-le cu sirop de arțar

5. Fursecuri din cartofi dulci cu fulgi de ciocolată

Ingrediente:

  • un cartof mediu, fiert și zdrobit;
  • două lingurițe de scorțișoară;
  • două linguri de extract de vanilie;
  • jumătate de linguriță de sare;
  • 113 grame fulgi de cocos neîndulciți;
  • 57 grame fulgi de ciocolată neagră;
  • 57 grame arahide;
  • două ouă;
  • o lingură de pudră proteică;
  • 57 grame lapte de migdale fără zahăr;
  • două linguri ulei de cocos

Cum se prepară fursecurile cu fulgi de ciocolată:

  • se încălzește cuptorul la 191 de grade celsius;
  • după ce se zdrobește cartoful dulce, se adaugă uleiul la topit. Într-un bol separat, se combină celelalte ingrediente rămase;
  • se adaugă cartoful dulce, după care se amestecă până când se formează aluatul pentru fursecuri. Se pun la foc, pe o foaie de copt, până când devin aurii, apoi se pot servi imediat.