5 suplimente subapreciate bune pentru sănătate

5 suplimente subapreciate bune pentru sănătate

Unui culturist îi este foarte ușor să se concentreze prea mult asupra dezvoltării masei musculare, încât, uneori, uită de importanța menținerii unei stări generale de sănătate optime. Și, înainte să-și dea seama, în coșul lui de cumpărături vei găsi numai proteină din zer, suplimente pre-antrenament și creatină. Dacă exemplul de mai sus te descrie și pe tine, este cazul să îți lărgești puțin orizontul și să te gândești și la sănătatea ta, nu doar la performanță. Suplimentele despre care am să vorbesc în continuare nu sunt noi, exotice și nici nu au nume pompoase, greu de pronunțat, dar îți sunt de folos atunci când decizi că vrei să te simți și să arăți mai bine. Așadar, iată care sunt acestea.

1. Coacăzele și afinele

Spre deosebire de alte așa-zise super-mâncăruri care, într-un final, se dovedesc a nu fi atât de super, coacăzele pot demonstra, cu probe științifice, eficacitatea lor. Din totdeauna, ele au fost destul de populare ca aliment, dar mai puțin ca supliment. În natură, coacăzele se găsesc foarte ușor, sunt sigure și pot fi consumate inclusiv sub formă de umplutură în diverse plăcinte. La fel ca afinele, sunt bogate în fibre și conțin mulți compuși benefici cum ar fi resveratrolul și antocianii. Antocianii sunt cei care dau anumitor fructe și legume o culoare mai închisă, având proprietăți antioxidante. Multe studii științifice sugerează că afinele pot susține funcțiile cognitive la persoanele în vârstă, dar rezultatele cercetărilor arată că ele sunt benefice și pentru cei mai tineri. Vrei să mănânci afine proaspete în loc să iei un supliment bazat pe ele? Atunci poți alege din diferitele moduri în care acestea se pot consuma. Adesea, sunt bune chiar proaspete, putând să le mănânci direct așa cum sunt, după ce le-ai cumpărat. Alteori, dacă dorești, le poți combina cu alte ingrediente și poți face un shake din ele. Afinele și coacăzele își păstrează proprietățile chiar și atunci când le transformi în suc sau le congelezi la frigider. Doza zilnică recomandată pentru consumul de afine și/sau coacăze este de aproximativ 128 de grame. Ele trebuie păstrate la o temperatură cât mai scăzută (în frigider) pentru a evita pierderea antocianilor.

2. Colina/citicolina

Suplimentele pe bază de colină sunt, în general, subapreciate. Ea este esențială pentru sănătatea sistemului nervos și pentru prevenirea acumulării de grăsimi în ficat. De asemenea, are potențialul de a reduce poftele prin creșterea nivelului dopaminei din creier. Carnivorii presupun că ei consumă suficientă colină, cele mai bogate surse fiind mâncărurile precum ouăle, fructele de mare și carnea de pasăre. Dar, în multe cazuri, este bine ca doza de colină să fie chiar un pic mai mare, acest lucru neavând un efect negativ asupra sănătății. Conform studiilor științifice, nivelul optim de colină este, întotdeauna, mai mare decât cel standard sau recomandat. Vegetarienilor le lipsește, adesea, acest nutrient esențial, așa că lor le-ar prinde foarte bine să ia niște suplimente care conțin colină. CDP-colina, cunoscută și sub numele de citicolină, poate ajuta pe oricine, pentru că ea oferă posibilități mai rapide de livrare a colinei către acele zone ale corpului unde este nevoie de aceasta. CDP-colina crește nivelul de aceticolină din creier mai bine decât o fac alte suplimente pe bază de colină, cum ar fi bitartratul și lecitina, posibil pentru că ea conține atât colină, cât și citidină. Administrarea unei cantități corecte sau optime a unui supliment de acest gen poate fi un pic dificilă, deoarece, în unele teste, s-a arătat că o doză mică, de 500 de miligrame, este, uneori, mai bună decât una de 2000 de miligrame. Ca atare, ar fi recomandat să începi cu o cantitate mai mică și, treptat, să o crești, în caz că ai nevoie de o doză mai mare de CDP-colină. CDP-colina nu prezintă nici un risc pentru sănătate dacă este luată în doze normale, însă, înainte de a o consuma, cere părerea unui doctor despre ea, în caz că suferi de depresie sau diabet.

3. Vitaminele K și D

Vitamina K este foarte importantă pentru sănătatea organismului uman și alimentația pe care o urmăm nu ne oferă, de cele mai multe ori, doza suficientă din acest micronutrient. Multă lume nici nu se gândește măcar să ia vitamina K, decât în cazul în care aceasta se întâmplă să fie inclusă ca ingredient în alte suplimente. Un nivel optim de vitamina K este asociat cu o mai bună sănătate a oaselor, printre altele. Acest nutrient joacă un rol important și în susținerea funcționării corecte a arterelor. Vitaminele K și D ar trebui luate împreună, deoarece pot acționa mult mai bine în această combinație.

4. Berberina

Acest supliment cu un nume un pic mai ciudat este un alcaloid extras dintr-o varietate de plante utilizate în medicina chineză. În organism, el activează o enzimă numită AMPK prin mitocondrii, folosindu-se de același mecanism prin care metforminul - medicamentul principal utilizat în tratarea diabetului de tip II - își face efectul. Berberina menține un nivel optim al colesterolului în sânge. Deci, este oarecum surprinzător că el nu este un supliment mai popular. Bineînțeles, ca în cazul oricărui alt supliment pe care urmează să îl iei, ar trebui să te documentezi bine pentru a ști exact dacă este potrivit pentru tine. Dacă te hotărăști să iei berberină, consum-o în 3-4 doze pe durata unei zile. Prea multă berberină administrată o dată poate cauza dureri de stomac, crampe și diaree.

5. Usturoiul

Deși este un aliment destul de popular pentru gustul său, nu toată lumea este conștientă și de beneficiile pe care acesta le aduce sănătății noastre. Fără îndoială, usturoiul este unul dintre puținele superalimente adevărate. Consumul de usturoi este asociat cu menținerea unui nivel normal al tensiunii arteriale, îmbunătățirea fluxului sanguin, susținerea unui nivel optim al colesterolului sau cu susținerea unui sistem imunitar sănătos. Cercetările preliminare au demonstrat că usturoiul poate fi de ajutor și în procesul de slăbire pe termen lung, el transformând grăsimea albă în echivalentul ei termogenic, grăsimea închisă la culoare. De asemenea, studiile făcute în laborator pe șoareci sugerează că usturoiul poate să ne prelungească viața. Și am putea continua cu lista beneficiilor până mâine! Usturoiul bătrân este cel folosit cel mai des ca supliment, pentru că nu are același miros puternic precum cel proaspăt. Încearcă să mănânci câte un cățel de usturoi de 2-3 ori pe zi, aceasta fiind doza zilnică minimă recomandată. Gătirea lui la microunde duce la distrugerea parțială a alicinei, compusul principal care face din usturoi un aliment atât de benefic. Pe de altă parte, gătirea lui prin prăjire nu va afecta conținutul de alicină, atât timp cât îl vei felia și îl vei zdrobi, lăsându-l să stea 10 minute înainte de a-l pune la felul de mâncare pe care îl pregătești. Singurul efect al consumului de usturoi este o respirație nu foarte plăcută și cam atât. Poți mânca orice cantitate dorești sau cât îți permite stilul de alimentație pe care îl ai.