6 alimente care îngrașă, deși sunt sănătoase
Chiar dacă sunt bogate în antioxidanți, proteine și grăsimi bune, aceste ”surse de sănătate” pot fi în același timp și alimente care îngrașă. Pentru că sunt bogate în calorii, dacă nu le consumi cu moderație sau la ore potrivite, riști să te trezești cu ceva kilograme în plus. Sănătos nu înseamnă neapărat și prietenos cu silueta, așa că ai grijă la felul în care consumi alimentele de mai jos dacă nu vrei să te îngrași.
1. Avocado
Este fruct este un superaliment și a început să fie consumat într-o varietate extrem de mare de combinații alimentare, ca desert sau încorporat în felurile principale. Fiecare avocado conține aproximativ 10 grame de fibre, și de două ori mai mult potasiu decât o banană. În plus, ajută la scăderea colesterolului, reduce riscul de cancer și diabet și îmbunătățește aspectul pielii. Cu toate acestea, avocado nu trebuie consumat în exces, făcând parte din categoria alimente care îngrașă. Din cauza conținutului mare de grăsimi – chiar dacă sunt din cele bune, mononesaturate - și a faptului că este în mare vogă, nu este prea greu să depășești măsura. Așadar, chiar dacă conține peste 20 de vitamine și minerale, avocado are și un conținut ridicat de calorii. Pentru a te folosi doar de proprietățile benefice pentru sănătatea organismului tău, consumă avocado cu moderație.
2. Nuci și alune
Indiferent de tipul lor, acestea sunt extrem de sănătoase și bogate în grăsimi bune, de care organismul are nevoie. Însă nu uita că acestea sunt și alimente care îngrașă. Așadar, dacă vrei o gustare sănătoasă este ok să mănânci o porție mică de nuci și alune, cam câte încap într-o palmă. Vei consuma în jur de 150-200 de calorii, în funcție de tipul nucilor și alunelor servite, adică exact câte calorii trebuie să aibă o gustare.
3. Batoane proteice
Proteinele sunt extrem de bune și nu trebuie să lipsească din dieta niciunei persoane, indiferent dacă face sau nu sport. Și dacă alegi batoanele proteice pentru a-ți acoperi lipsurile din dieta zilnică trebuie să ai grijă pentru a nu depăși numărul de calorii recomandat. E ușor să faci acest lucru având în vedere că majoritatea batoanelor conțin mult zahăr, deci sunt gustoase și ușor de mâncat. Pentru a scoate batoanele proteice din categoria alimente care îngrașă, cheia este din nou moderația. Poți să consumi doar câte jumătate de porție atunci când ai nevoie sau te poți orienta către alternative mai sănătoase.
4. Fructe uscate
Chiar dacă sunt bogate în nutrienți și antioxidanți, de cele mai multe ori fructele uscate conțin foarte mult zahăr, fapt care anulează în cele din urmă beneficiile acestui tip de fructe. Unde mai pui că de cele mai multe ori ajungi să consumi o pungă întreagă de caise uscate, să zicem, deși aveai de gând să iei doar o gustare! Cel mai simplu este să elimini aceste alimente care îngrașă din alimentația ta și să te orientezi către fructe proaspete. Și pe acestea din urmă însă trebuie să le consumi cu moderație.
5. Alimente fără gluten
Dacă nu cumva ai o alergie, nu te lăsa atras în curentul consumului de alimente fără gluten. Acestea conțin mai multe calorii decât alimentele cu gluten, dar și amidon de porumb și alte ingrediente mai puțin sănătoase. Dacă totuși te vezi nevoit să eviți glutenul, orientează-te către alimente care nu au gluten în mod natural, precum quinoa sau meiul.
6. Iaurt grecesc
Este mai gustos și mai bogat în proteine și grăsimi decât iaurtul obișnuit, însă poate trece ușor în categoria alimente care îngrașă. Și cu atât mai mult cu cât internetul abundă în rețete în care iaurtul grecesc este ”îmbogățit” cu fructe, miere, sosuri de fructe, etc. Dacă vrei să îl consumi, încearcă să mergi pe varianta simplă. Dacă vrei totuși să îl îndulcești, consumă o cantitate mai mică și în prima parte a zilei. În cele din urmă, așa cum îmi spunea cineva la un moment dat, chiar și iarba (referindu-se la salate, spanac, etc.) îngrașă dacă depășești măsura. Important este să mănânci moderat, atât cât ai nevoie și să nu exagerezi cu răsfățurile culinare. Și dacă totuși o faci – căci suntem oameni și nu putem rezista tentațiilor – nu uita să faci și mișcare. Nu neapărat să mergi la sală, ci să te miști, oricum ar fi: cu bicicleta, cu trotinete de copii, cu role, pe jos, etc., oricum îți face plăcere. Mișcarea nu te ajută doar să arzi caloriile consumate ci te învigorează și din punct de vedere psihic, așa că îți recomand să o faci cât mai des
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Dieta Dukan (Dieta Protal)
Rețetă pentru vreme rece - supă de paste cu fasole
Dieta ”Suplu Toată Viaţa” – cum, cât şi când să mănânci