6 alternative la laptele de vacă

6 alternative la laptele de vacă

Laptele de vacă este cel mai bun prieten al celor care consumă în mod regulat shake-uri proteice, dar ce te faci atunci când stomacul tău nu procesează prea bine laptele de proveniență animală? Din fericire, industria alimentară modernă vine în ajutorul celor care suferă de intoleranță la lactoză sau de alte alergii, cu alternative la laptele de vacă, variante foarte delicioase și hrănitoare de lapte vegetal. Ți se întâmplă ca de fiecare dată când bei lapte de vacă (ori când consumi orice alte produse lactate de proveniență animală) să te confrunți cu simptome precum crampe abdominale, balonare, diaree sau greață? Atunci este foarte posibil să suferi de intoleranță la lactoză, afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în zilele noastre, deși mulți nu acordă prea mare importanță acestor simptome și nu ajung la medic pentru stabilirea unui diagnostic. Pentru aceia dintre voi care și-au descoperit această afecțiune sâcâitoare, dar și pentru cei care preferă pur și simplu alte variante, piața alimentară oferă câteva alternative la laptele de vacă foarte gustoase și pline de vitamine, antioxidanți și multe alte substanțe benefice pentru sănătate. Poți încerca, astfel, laptele din plante precum cânepa sau orezul, în funcție de preferințele pe care le ai în privința gustului ori laptele de cocos sau de soia, variante mult mai ușor de găsit în supermarketurile de la noi. O altă variantă ar fi să îți prepari chiar tu laptele, acasă, din migdale, arahide sau chiar ovăz. Internetul abundă în rețete în acest sens, așa că poți încerca dacă ai răbdare. De asemenea, dacă nu ai neapărat o problemă cu proveniența animală a lapelui și singurul lucrul care te deranjează este lactoza, poți apela fără nicio problemă la variantele de lapte fără lactoză. Iată, așadar, punctual, care ar fi cele mai bune 6 alternative la laptele de vacă pe care le poți încerca dacă suferi de vreuna din afecțiunile de mai sus ori dacă pur și simplu preferi variantele vegetale ale laptelui.

1. Lapte de migdale

Chiar dacă nu este foarte bogat în proteine, laptele de migdale este o alternativă la laptele de vacă demnă de luat în calcul de cei care au grija kilogramelor în plus. Acesta are foarte puține calorii (aproximativ 13 calorii/ 100ml) și este foarte bogat în grăsimi mononesaturate, foarte benefice pentru inimă.

2. Lapte de cocos

Pentru că este foarte bogat în grăsimi saturate (5gr/ 30ml), laptele de cocos ar trebui să fie evitat de cei care au ca obiectiv o scădere în greutate. Pe de altă parte, acesta conține vitaminele C, E și B, plus acid lauric, un acid gras de lanț mediu cu proprietăți antimicrobiene, antibacteriene și antifungice.

3. Lapte de cânepă

Cu o consistență cremoasă și un gust care te duce cu gândul la nuci, laptele de cânepă este una dintre cele mai moderne alternative la laptele de vacă, fiind cel mai des recomandat de către nutriționiști. Acest tip de lapte conține nu mai puțin de 10 aminoacizi esențiali organismului uman plus niveluri ridicate de acizi grași Omega 3 și Omega 6, așa că nu este de mirare că are o reputație atât de bună printre specialiștii în nutriție.

4. Lapte de ovăz

Dacă îți dorești un aport mai mare de fibre în alimentația ta, laptele de ovăz este cea mai indicată variantă de luat în calcul. Acesta este de asemenea foarte bogat în fitonutrienți, are un gust dulce, plăcut, și nu conține grăsimi saturate ori colesterol.

5. Lapte de orez

Deși unii îl preferă, laptele de orez nu conține în mod natural prea mulți nutrienți. Cu toate acestea, poți apela la variantele din comerț, fortificate cu vitamine și alte substanțe benefice organismului. În schimb, acesta poate fi consumat fără probleme după antrenament, pentru un aport considerabil de carbohidrați ușor asimilabili.

6. Lapte de soia

Deși foarte multe persoane vegetariene sau care țin post îl preferă (fiind destul de ușor de găsit pe piață), laptele de soia stârnește foarte multe controverse în comunitatea științifică, dar și în cea a culturiștilor. Pe lângă conținutul bogat de vitamine, proteine și minerale, laptele de soia poate veni și cu efecte adverse destul de neplăcute asupra organismului, precum dezechilibre hormonale (creșterea nivelului de estrogen și scăderea celui de testosteron, la bărbați) sau probleme de digestie. Așadar, indicat ar fi să consumi acest produs cu moderație.