6 greșeli la antrenamentul cu greutăți ce trebuie evitate
Tineri sau pur și simplu neexperimentați în ale sportului, cu toții ne-am aflat, la un moment dat, în următoarea situație. Tocmai am ajuns la sală pentru prima dată în viața noastră. Ne-am făcut abonament, apoi am mers să ne schimbăm și să ne pregătim pentru o ședință de antrenament. Odată ajunși în fața aparatelor, am realizat că nu știm ce-ar trebui să facem mai departe. Ne-am simțit neliniștiți, stingheri și, poate, chiar timizi. Dar nu este nici o problemă și nici o rușine să treci prin așa ceva. Un astfel de comportament este absolut normal, indiferent de activitatea pe care urmează să o faci pentru prima dată. Când ai început școala de șoferi, cum ți s-a părut prima ședință de condus? Cu siguranță erai destul de temător și te gândeai că îți este imposibil să mergi vreodată prin trafic fără să lovești alte mașini. Dar, cu toate astea, ai învins frica, ai învățat să conduci și acum nu mai ai nici o problemă la acest capitol. Exact același lucru este valabil și în cazul antrenamentelor la sală. Trebuie să fii dispus să treci peste teamă și peste obstacolele ce te rețin de la a-ți descătușa întregul potențial. Uită de timiditate, de frică și, cel mai important, nu uita să înveți din greșeli. Pentru că, dacă vei face asta, vei putea să eviți comiterea acelorași greșeli, la nesfârșit, pe viitor. Că tot veni vorba de greșeli, știi care sunt cele mai comune 6 dintre ele pe care le comit cei care merg la sală? Nu? Atunci merită să citești în continuare acest articol pentru a le afla!
1. Nu ridica greutăți fără supravegherea unui instructor
Oricât de evidentă pare această greșeală, ea este făcută atât de des și de atât de mulți indivizi, încât trebuie menționată. Adesea, unii dintre cei aflați într-o sală de forță, se vor apuca să ridice greutăți pentru prima dată în viața lor fără să fie supravegheați de către personalul sălii. Adică, mai pe direct, vor acționa fără să gândească, făcând ce le trece lor prin minte. Nu este de mirare că, în anumite cazuri, se pot întâmpla accidente. Iar un accident este, pentru mulți, un motiv suficient pentru a nu mai veni vreodată la o sală de forță, mai ales dacă a survenit și o accidentare. Fără un instructor sau antrenor care să te supravegheze, nu riști doar să te rănești singur, dar nici nu vei putea executa corect exercițiile de ridicări. Articolele din reviste și clipurile video de pe YouTube pe care le-ai urmărit până a ajunge la sală nu sunt suficiente pentru a te transforma într-un expert. Tocmai de aceea ai nevoie de ajutorul unui instructor calificat. El este acolo pentru a-ți arăta mișcările corecte și pentru a te îndruma să le faci în siguranță.
2. Nu-ți fie teamă să pui întrebări
Repet ce am mai zis deja câteva rânduri mai sus: dacă vrei să înveți cum să ridici greutăți, trebuie să pui întrebări, la fel ca în oricare altă situație în care este nevoie să înveți ceva nou. Dacă ești sfios sau crezi că vei deranja pe cineva cu întrebările tale, nu vei ajunge prea departe, pentru că nu vei putea afla informațiile de care ai nevoie. Cum nu te-ai născut învățat, nu ai de unde să știi totul despre greutăți, exerciții și aparatele care se află într-o sală de forță. Singur metodă prin care afli ceea ce te interesează este să pui întrebări. Acestea ar trebui adresate unui antrenor sau instructor, dar, dacă el nu se află în preajmă, nu strică să intri în vorbă cu persoana care se antrenează lângă tine. Majoritatea celor dintr-o sală sunt dispuși să te ajute, pentru că știu că și ei, cândva, au fost începători și știu ce înseamnă acest lucru. Totuși, dacă tot nu poți apela la ajutorul lor pentru că ești timid, când ajungi acasă intră pe siteurile și forumurile de culturism și fitness și pune întrebările pe care le ai membrilor prezenți acolo. Cu siguranță ei îți vor da răspunsurile de care ai nevoie!
3. Nu încerca să-i impresionezi pe "cei mari"
Știu că poate fi destul de intimidant să te afli lângă un sportiv profesionist în sala de forță care ridică fără nici o problemă toate greutățile aflate acolo. Așa că, te gândești să încerci să-l impresionezi, crezând că, prin ridicarea unei greutăți mari, vei reuși să bați un record mondial. Singurul record care va fi doborât ar putea fi cel al ambulanței, care vine să te culeagă de sub maldărul de fiare grele sub care ai ajuns. Cea mai proastă idee pe care o poți avea vreodată este exact aceasta. Nu văd pentru ce ai vrea să te dai mare în fața unui profesionist, când tu nici nu ai terminat bine primul tău antrenament cu greutăți din viața ta. Lasă-l pe profesionist sau pe avansat în treaba lui, iar tu vezi-ți de exercițiile tale! Sunteți la două categorii cât se poate de diferite, ca urmare, nu prea ai cum să "te pui" cu el. Dacă vrei să ajungi și tu la un nivel de performanță ridicat, apucă-te de treabă, respectă-ți antrenamentele, alimentația și ai răbdare. Performanța crește în timp, nu după un singur set de exerciții.
4. Lasă gagicile alea mișto și treci înapoi la lucru!
Recunoaște, uneori te duci la sală ca să mai vezi ce tipe tari și-au mai făcut apariția. Poate ai ieșit la "vânătoare", dorind să agăți ceva. Nu este rău să mai admiri, din când în când, reprezentantele sexului feminin, dar amintește-ți un lucru: scopul principal pentru care vii la sală nu este să-ți faci lipeala, ci să te antrenezi. Vrei să arăți bine, să ai un corp de invidiat și o sănătate de fier? Sfatul meu este să lași imediat sportul numit "aruncatul cu privirea" și să te concentrezi, în schimb, pe antrenamentul pe care îl ai de făcut.
5. Nu fi nerăbdător
N-aș vrea să fiu eu cel care îți dă vestea proastă, dar mă văd nevoit s-o fac: în fitness, culturism, dar și în alte sporturi, performanța crește sau se îmbunătățește pe parcurs. Acesta este cursul firesc. N-o să obții niciodată rezultate peste noapte, pentru că nu există o formulă magică pentru asta. Lucrurile bune vine mereu la cei care sunt dispuși să aștepte! Continuă să te antrenezi la nivelul la care ești acum, învață tot ceea ce se poate despre sportul pe care îl practici (oricare ar fi el) și, când ești pregătit pentru următorul pas, fă-l! Răbdarea este, fără doar și poate, o virtute!
6. Nu fi tipul ăla care urlă de-l aude toată sala
Aceia dintre voi care citesc rândurile de față și care au mai trecut pe la o sală de forță până acum, știu exact la ce mă refer. La acel individ care urlă din toți rărunchii când ridică greutăți, de-l aude toată sala. Parcă viața lui ar depinde de acest amănunt. Eu, personal, nu am înțeles niciodată de ce trebuie să ragi ca un animal sălbatic și să sperii pe toată lumea din sală. Nu se poate să-ți faci mai în liniște exercițiile? Sau vrei să impresionezi pe cineva și să-i arăți că ești cel mai tare și mai puternic om de pe planetă?
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
10 minute de antrenament intens pentru abdomen
Antrenamentul german pentru volum (metoda celor 10 seturi)
Tehnica HIT - High Intensity Training Routine