6 motive pentru care nu ai pătrățele vizibile

6 motive pentru care nu ai pătrățele vizibile

Pentru grecii și romanii antici, abdomenul cu pătrățele era un simbol al sănătății, puterii și a unei stări fizice excelente. Statuile lui Zeus, Poseidon și Heracles nu puteau fi complete dacă pe trupurile acestor zeități nu ar fi fost sculptate și pătrățelele. Ele reprezentau, cel puțin în accepțiunea acelor vremuri, perfecțiunea nemuritoare. În zilele noastre, în cultura celor care-și petrec timpul pe internet, un abdomen bine lucrat nu mai reprezintă ceva de ordin supranatural, dar continuă să evoce un simbol al prestigiului. Mă întreb oare câți dintre voi nu au dat fuga la sala de forță după ce au urmărit filmul "300"? Deși este motiv de mândrie să ai un abdomen cu pătrățele, obținerea acestuia nu este lucru ușor. Dacă rutina ta de antrenament este, în mare parte, aceeași și te întrebi de ce nu vezi rezultate mai bune, se poate ca în ea să se fi strecurat una sau mai multe greșeli. În continuare, am să ți le prezint pe 6 dintre ele, așa că nu trece peste acest articol, continuă să-l citești până la capăt!

1. Ai prea multă grăsime care îți acoperă peretele abdominal

Cea mai importantă componentă a unui abdomen puternic, cu pătrățele, este lipsa grăsimii. Dacă organismul tău are prea multă grăsime subcutanată care acoperă zona abdomenului, nu contează câte ore de exerciții faci (abdomene, ridicări ale picioarelor etc.), oricum rezultatele nu se vor vedea. Cea mai eficientă metodă prin care poți ajunge să ai abdomenul visat este curățarea dietei pe care o urmezi. Ca și în cazul altor grupe de mușchi, antrenamentele și exercițiile ajută într-o anumită măsură, însă ele trebuie completate de un plan de alimentație inteligent, care să te scape de grăsimea care îți acoperă abdomenul. Fără o astfel de dietă, tot efortul pe care îl depui la sala de forță va fi cam în zadar. Așadar, renunță la shaorma și fă o alegere mai sănătoasă. Schimbă-ți vechile rețete cu unele noi, hrănitoare și sănătoase.

2. Exercițiile pentru abdomen pe care le faci nu sunt diversificate

Pentru mulți dintre noi, pătrățelele de pe abdomen sunt doar niște forme geometrice apărute pe trunchi, dar adevărul este că sistemul muscular din această parte a corpului este ceva mai complex de-atât. Peretele abdominal este alcătuit din mușchi drepți, mușchi oblici interni și externi și cei transversali care se află situați sub cei oblici interni. Toți acești mușchi ajută trunchiul să se flexeze sau să se rotească. Și, mai important, ei mențin trunchiul stabil în timpul extensiilor sau al rotațiilor. Dacă tu îți antrenezi mușchii numai prin flexare, prin nenumărate abdomene, nu îi vei putea activa pe toți, aceștia neputând să crească. La fel ca oricare alți mușchi, ei trebuie antrenați din toate unghiurile posibile pentru a se putea dezvolta. Pentru rezultate mult mai bune și pentru a scoate la iveală pătrățelele, variază exercițiile pe care le faci în așa fel încât să poți activa fiecare mușchi abdominal!

3. Nu te antrenezi cu suficiente greutăți

În ultima vreme, se pare că a apărut un nou și ciudat trend care spune că, dacă îți dorești un abdomen cu pătrățele, trebuie să faci un număr ridicol de mare de repetări. Ca urmare, mulți dintre cei care merg la sală se apucă să lucreze ca nebunii, ajungând să facă și până la 500 de repetări pe antrenament. Ok, nu e chiar o nebunie să faci asta dacă practici un anumit sport care îți cere să ai un abdomen puternic, dar, dacă vrei doar să-ți dezvolți musculatura, trebuie să stimulezi mușchii abdominali în același fel ca și pe ceilalți mușchi din corpul tău. Dacă, de exemplu, ai face flexii pentru bicepși, chiar ți-ar plăcea să faci 500 de repetări într-un singur antrenament pentru creșterea musculaturii? Probabil că nu. Pentru a-ți dezvolta mușchii abdominali în același fel și în aceeași măsură ca și pe ceilalți, antrenează-te cu greutăți și variază numărul repetărilor de fiecare dată când lucrezi această grupă de mușchi. Spre exemplu, la unul dintre antrenamente, fă toate exercițiile cu greutatea corpului în reprize de 15-30 de repetări, apoi, în ziua următoare, scade numărul acestora la 8-12 și folosește greutăți mai mari.

4. Încerci să elimini grăsimea prin abdomene

Să lămurim un lucru: nu poți scăpa de grăsimea dintr-o anumită zonă din corp prin antrenarea acelei părți mai des. Dacă vine cineva la tine vreodată și-ți spune așa ceva, dă-i o palmă peste ceafă și trezește-l/o la realitate (ok, nu trebuie să fii violent, era mai mult o metaforă). Lămurește-o pe acea persoană că este imposibil să poți controla grăsimea dintr-o anumită parte a corpului. Singura modalitate prin care poți da jos grăsimea de pe abdomen, este prin eliminarea ei din tot corpul, prin exerciții cardio, nutriție și antrenament de rezistență. Din păcate, grăsimea abdominală este ultima care dispare din corp și prima dornică să revină. Ea se ține agățată de corpul tău cu o tenacitate uimitoare, ceea ce poate face dieta și exercițiile două lucruri descurajatoare. Cheia, în acest caz, este consecvența. Poate să dureze multă vreme până când vei reuși să scoți la iveală pătrățelele, dar dacă te ții de o dietă, în cele din urmă vei vedea rezultate!

5. Îți antrenezi abdomenul în fiecare zi

Acesta este un subiect un pic mai delicat, deoarece mulți atleți obișnuiesc să-și lucreze abdomenul în fiecare zi sau la sfârșitul antrenamentului. Totuși, ei fac acest lucru de ani de zile, iar ceea ce funcționează la ei s-ar putea să nu funcționeze și la tine. Mușchii abdominali sunt activați atunci când faci exerciții precum genuflexiunile sau îndreptările, de aceea este bine să iei o pauză de la astfel de mișcări o dată pe săptămână. Ei sunt stimulați chiar și atunci când faci ridicări combinate, indiferent dacă tu îți dai seama ori realizezi asta sau nu. Pentru a avea cele mai bune rezultate, antrenează-ți direct mușchii abdominali de 2-3 ori pe săptămână. Pe măsură ce aceștia se dezvoltă și devin mai puternici, poți scurta durata antrenamentelor pentru ei și/sau le poți include în rutina ta zilnică.

6. Îți schimbi frecvent dieta

Foarte, foarte mulți oameni trec printr-o dietă drastică sau printr-un plan de nutriție conceput pentru un anumit concurs pentru a-și scoate în evidență pătrățelele pentru acea competiție. Dar, odată ce aceasta a luat sfârșit, ei se întorc din nou la mâncarea fast-food, nesănătoasă, nu mai fac exerciții cardio și, uite așa, se duc și pătrățelele. Spune la revedere dietelor drastice și inconsecvenței nutriționale! Aminteam ceva mai devreme că a fi consecvent este unul dintre cei mai importanți factori în definirea abdomenului. Trebuie să faci din fitness un stil de viață. Dacă mănânci alimente sănătoase și te antrenezi intens în mod regulat, pătrățelele de pe abdomenul tău vor rezista mai mult timp.