Cei care nu obişnuiesc să alerge consideră că această activitate ”obositoare”, ”dureroasă” ar trebui evitată şi că e recomandată doar celor care doresc să slăbească sau să-şi recapete tonusul. E bine de ştiut însă că beneficiile sunt multiple pentru sănătate. Alergarea reduce riscul mortalităţii şi prelungeşte viaţa. Din păcate, foarte puţini sunt cei care includ în activitatea zilnică acest gen de mişcare. Un adult sănătos ar trebui sa-şi dedice cel puțin doua ore și jumătate pe săptămână exerciţiilor fizice moderate sau o oră și 15 minute exercitiilor fizice cu un nivel ridicat. A alerga înseamnă a avea o activitate sportivă intensă care poate acoperi necesitatea de mişcare periodică şi poate îmbunătăţi considerabil sănătatea. Sunt necesare doar 15 minute de mers rapid sau 5 minute de alergare pe zi, pentru a face diferenţa.
1.Îmbunătatirea activităţii cerebrale
Datorită unui program de alergare zilnic care are drept consecinţă oxigenarea creierului şi reglarea circulaţiei sanguine, se poate preveni apariţia unor boli cum ar fi Alzheimer. De asemenea, cei care aleargă în mod regulat se bucură de un nivel mai înalt de performanţă cognitivă, dar şi de o capacitate mai bună de a face față stresului cognitiv. Totodată, sportul îmbunătățește abilitățile de gândire, de concentrare și de memorare.
2.Starea de bine
Chiar dacă ai avut o zi mai proastă sau eşti lipsit de chef, starea ta de spirit se va schimba semnificativ şi vei fi mult mai pozitiv. Foarte mulţi dintre cei care aleargă constant au recunoscut că se simt mult mai bine după ce-şi termină programul stabilit. Aceste ”recompense neurobiologice” sunt puse pe seama faptului ca mişcarea ajută la mai buna funcţionare a organismului.
3.Un somn mai bun
Alergarea de dimineaţă contribuie decisiv la somnul de seară.Deşi studiile s-au concentrat pe activitatea din timpul zilei, se ştie ca şi alergarea de după-amiază sau de noapte poate elimina, de asemenea, dificultăţile de dormit prin efectul de incalzire al corpului. Mai mult, astfel se poate evita depresia şi starea de anxietate.
4.Reducerea riscului de boli cardiovasculare
Cei care aleargă constant au cu 30% mai multe şanse de supravieţuire comparativ cu cei care preferă să evite acest gen de exerciţiu cardio.Pentru a se reduce la jumătate riscul bolilor cardiovasculare, sunt necesare doar 5 minute de alergare, zilnic.
5.Reglarea tensiunii arteriale
Mulţi oameni traiesc cu impresia greşită ca hipetrensivii trebuie sa evite efortul fizic, însa studii recente au arătat că exerciţiile fizice aerobe efectuate în mod regulat - cum ar fi mersul pe jos în ritm rapid, pe perioade lungi de timp de ordinul lunilor de zile, pot reduce într-o oarecare masura tensiunea arterială.Începe să mergi în orice ritm este confortabil pentru tine. Pe masură ce intri în formă, vei putea creşte ritmul şi distanţa.
6.Creşte durata de viaţă
Este foarte simplu să-ţi prelungeşti viaţa cu încă trei ani. La fel de simplu cum este să mergi 15 minute în pas alert sau sa alergi 5 minute, în fiecare zi.Nu e nevoie să atingi o performanţă ca să obţii rezultate. Benzile de alergare sunt o idee excelentă pentru cei care preferă intimitatea propriei case. ”Efortul” de a face 30 de minute de jogging, mers activ sau moderat va ţine doctorul departe de tine.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Avantajele înotului
Diferența dintre jogging și alergare
Avantajele mersului pe bicicletă