8 motive excelente pentru a merge la serviciu pe bicicletă

8 motive excelente pentru a merge la serviciu pe bicicletă

Crezi că a merge la serviciu pe bicicletă sună ca o nebunie? Sau poate că ți se pare prea periculos, pierdere de vreme sau o prea mare bătaie de cap, nu? Mai gândește-te o dată, pentru că nu este chiar așa cum crezi! Ciclismul poate avea foarte multe beneficii pentru tine, atât din punct de vedere al sănătății, cât și financiar! S-ar putea să te simți un pic agitat sau neliniștit înainte de a face primul tău drum prin trafic cu bicicleta spre serviciu, dar, o dată ce te-ai obișnuit cu rutina, vei vedea că această activitate îți va face mare plăcere și vei vrea să o repeți în fiecare zi. Fără a mai pierde vremea cu o introducerea prea lungă, permite-mi să-ți dezvălui cele 8 motive pentru care ar trebui să mergi la muncă pe bicicletă.

1. Economisești timp

Din start, o să îmi spui că nu se poate să ajungi la birou mai repede cu bicicleta decât cu mașina. Iar eu am să-ți răspund că te înșeli. Hai să analizăm următoarea situație. Să presupunem că locuiești într-un oraș mare. De exemplu, București. Ai idee cât de aglomerat este traficul acolo? Nu cred că știe nimeni să-ți spună exact câte mașini trec în 5 minute pe o arteră principală, dar toată lumea este de acord cu un singur lucru: petreci foarte mult timp stând și așteptând în intersecții și la semafoare. Din păcate, încă nu s-au inventat mașinile zburătoare sau teleportarea, deci, dacă te afli prins într-o coadă interminabilă în trafic, nu prea ai cum să ieși de acolo prea curând. Pe de altă parte, atunci când alegi să circuli cu bicicleta, te poți strecura mult mai ușor printre mașini, copaci, garduri, pietoni sau alte obstacole. Și, chiar dacă ai dat peste un obstacol care nu poate fi trecut ușor pe bicicletă, poți oricând să te dai jos de pe ea și să-l ocolești sau poți lua bicicleta pe sus și o poți trece de partea cealaltă a obstacolului respectiv. Încearcă să faci același lucru și cu mașina și vezi dacă îți iese!

2. Economisești bani

Transportul în comun poate fi o soluție la a scăpa de nervii din trafic, dar nu este tocmai perfect. Pentru a merge cu autobuzul, tramvaiul, troleul sau metroul, trebuie să scoți niște bani din buzunar, pentru că biletele nu se iau pe gratis. Mai există și riscul ca acestea să nu sosească la timp, din diverse motive, ceea ce înseamnă că poți întârzia la serviciu. Iar că să mergi la job cu propria mașină, am văzut deja că este un chin. Plus de asta, și ea consumă benzină sau motorină, deci, tot nu ai scăpat de cheltuieli. Data viitoare când vrei să te duci la serviciu, fă rost de o bicicletă. Pedalatul nu costă nimic!

3. Scapi de stres

Am spus mai spus că statul în trafic și așteptatul mijloacelor de transport în comun îți mănâncă nervii, dar simțeam nevoia să o mai fac o dată. Oare de ce crezi că ești așa de stresat în fiecare dimineață? De câte ori nu ți-ai spus că trebuie să te grăbești sau să pleci mai devreme, altfel întârzii la muncă? În loc să te trezești în fiecare dimineață foarte devreme și să-ți tot faci griji de cum ai să ajungi la serviciu, nu mai bine renunți la transportul în comun și la traficul aglomerat pentru bicicletă? Ciclismul este una dintre modalitățile bune de a scăpa de stres. Vei avea un cu totul alt tonus când vei ajunge la muncă și te vei simți mai pregătit să faci față provocărilor ce-ți vor apărea în cale pe durata zilei.

4. Te menții în formă

Fără îndoială, mersul pe bicicletă la serviciu, zi de zi, te va ajuta să te menții în formă sau chiar să slăbești (dacă ai câteva kilograme în plus). Indiferent din ce punct privești această activitate, ciclismul oferă foarte multe beneficii sănătății tale. Este suficient să faci chiar și numai 15 minute de mișcare cu bicicleta pe zi și vei începe să observi schimbări pozitive în corpul tău. Evident, poți alege să circuli și mai mult cu bicicleta, nu te reține absolut nimeni! Încearcă, totuși, să faci asta în timpul liber, nu cred că vrei să întârzii la serviciu.

5. Îi inspiri pe alții

Exemplul pe care tu îl dai prin mersul la job cu bicicleta în fiecare zi, îi poate inspira și pe alții să îl urmeze. Convinge-i și pe cei din jurul tău că este mai bine să pedaleze spre serviciu sau spre școală zilnic, în loc să își macine nervii în trafic sau în mijloacele de transport în comun. Convinge-i inclusiv pe copii sau pe soț/soție!

6. Protejezi mediul înconjurător

Ciclismul este o activitate nepoluatoare. Bicicletele nu ard nici un fel de combustibil și nu eliberează în atmosferă substanțe nocive, care pot dăuna mediului și oamenilor. Cu siguranță te vei simți mai bine, mai fericit, știind că și tu poți contribui la protejarea sau chiar la salvarea naturii de la o soartă cruntă!

7. Intri în contact cu alte persoane

Când mergi cu bicicleta la serviciu în fiecare zi sau când faci parte dintr-un club de ciclism, ai oportunitatea de a te întâlni cu alți fani ai pedalatului. Astfel, poți lega noi prietenii și poți cunoaște o mulțime de oameni interesanți, care au aceleași preocupări sau hobby-uri ca și tine. Dacă nu te-ai înscris încă într-un club de ciclism sau dacă nu ți-ai format un grup de prieteni cu care să pedalezi spre serviciu, este timpul să pui chiar tu bazele unei astfel de comunități! Împreună, puteți face multe lucruri interesante, puteți organiza petreceri, puteți merge în excursii sau puteți participa la evenimente din lumea ciclismului.

8. Devii mai productiv la muncă

Cu cât vei ajunge să pedalezi mai des, cu atât mai mult vei remarca faptul că poți lucra mai bine și poți fi mai productiv la serviciu. Te vei simți mai proaspăt și mai pozitiv dimineața, așa că vei dori să te apuci de lucru imediat. De asemenea, vei fi mai alert și vei putea gestiona mai bine diversele situații cu care te poți confrunta în ziua respectivă. Ciclismul îți poate crește nivelul încrederii și al stimei de sine.