8 motive pentru care nu reușești să slăbești

8 motive pentru care nu reușești să slăbești

Printre noi, sunt foarte mulți oameni care petrec ani de zile prin sălile de fitness în încercarea lor de a scăpa de kilogramele în plus care se agață cu încăpățânare de corpurile lor. Uneori, unii dintre ei au succes (sau noroc) și reușesc, într-un final, să-și îndeplinească visul. Pentru ceilalți, însă, soarta pare să fie mai mereu potrivnică. Acestora din urmă le este foarte greu (dacă nu chiar imposibil) să slăbească, orice ar face. Prin urmare, tot ceea ce și-au propus la început de an în materie de formă fizică rămâne doar un gând distant, extrem de greu de atins, iar ei, cei care nu reușesc să slăbească, devin frustrați și nemulțumiți de rezultatele obținute la sală. Știm foarte bine ce se întâmplă când cineva este nemulțumit de un anumit lucru: îl abandonează. Exact asta fac și indivizii de mai sus. Frustrarea îi determină să nu mai vină la sală și să spună că toată această poveste cu slăbitul nu este altceva decât o pierdere de vreme. Dacă și tu ești antrenat în jocul acesta și te afli într-o situație similară, înseamnă că faci una sau mai multe din greșelile pe care am să le enumăr mai jos.

1. Mănânci prea mult

Pare o greșeală destul de evidentă, dar, de cele mai multe ori, unele persoane nu au idee câte calorii consumă de fapt. De exemplu, atunci când comanzi o salată, te gândești că aceasta este o alegere foarte sănătoasă, însă, fără să-ți dai seama, ai putea să consumi până la 600 de calorii din ea! Sosurile de salată, dressing-urile, ketchup-ul și uleiurile care se pun în acea salată, toate au un anumit număr de calorii la care poate nu te-ai gândit că există. Când obișnuiești să mănânci regulat în oraș, ești mai expus riscului de a consuma mai multe calorii decât ar trebui, tocmai pentru că nu ești tu cel care gătește alimentele pe care le mănânci. Dacă ai lua masa acasă, atunci ai ști exact câte calorii mănânci, deoarece alimentele preparate în casă au fost făcute chiar de tine, ceea ce înseamnă că ai o idee destul de bună despre felul în care au fost gătite. Ai tot auzit, de foarte mult ori, legat de slăbit, că, dacă vrei să dai jos kilogramele în plus, trebuie să mănânci mai puține calorii în fiecare zi. Totuși, această strategie este una destul de simplificată. Ipotetic vorbind, ea ar funcționa dacă ai consuma 1500 de calorii pe zi dintr-o prăjitură cu brânză, să zicem, și ai arde 2000 de calorii, însă corpul uman nu este un calculator care să țină socoteala numerelor. Mai degrabă, contează tipul de calorii consumate. O dietă bazată numai pe carbohidrați nu te poate ajuta să slăbești. Ai nevoie de o combinație corectă de proteine, carbohidrați și grăsimi bune pentru a-ți dezvolta masa musculară și pentru a slăbi. Pentru majoritatea oamenilor, raportul 40/40/20 funcționează foarte bine. Dacă 40% din calorii provin din carbohidrați, 40% din proteine și 20% din grăsimi, atunci va apărea și schimbarea pozitivă. Acest raport nu este, totuși, unul universal și nu se aplică tuturor persoanelor, pentru că fiecare dintre noi suntem diferiți. Prin urmare, cel mai bine este să te interesezi ce anume funcționează la tine, înainte de a te apuca de o anumită dietă sau de un anumit plan de alimentație pentru slăbit.

2. Nu mănânci suficiente proteine

Proteina face mult mai mult decât să repare și să dezvolte țesutul muscular. Într-un studiu din 2003, publicat în "Journal of Nutrition", s-a arătat că, dintre membrele a două grupuri de femei supraponderale care au consumat un număr identic de calorii, cele care au urmat o dietă care a inclus 128 de grame de proteine pe zi au slăbit mai mult decât cele care au consumat numai 68 de grame de proteine. Proteinele cresc senzația de sațietate la masă, ceea ce te ajută pe tine să nu mai fii flămând și să mănânci mai puțin pe timpul zilei. Dietele cu un conținut ridicat de proteine au rezultate pozitive și în ceea ce privește lipidele din sânge, nivelul glucozei și raportul mușchi-grăsime din corp. Ele sunt macronutrienți foarte utili în slăbire, dar nu trebuie să rămâi cu impresia că vei vedea rezultate mai rapide prin simpla includere a unor shakeuri în dieta ta. Procesul de slăbire este unul care necesită timp și dedicare, cât și un plan de nutriție potrivit pentru scopul tău. Alege alimente bogate în proteine la fiecare masă, în special în locul celor cu mulți carbohidrați, și vei vedea rezultatele în timp!

3. Bei prea multe lichide

Singurul lichid de care are nevoie cu adevărat corpul tău este apa. Normal, poți să bei și cafea, ceai sau lapte, dar un flux constant de băuturi cu zaharuri pot să aibă un efect negativ asupra eforturilor tale de slăbit. Dacă ajungi să consumi 300 de calorii pe zi din latte-ul acela care-ți place atât de mult, nu faci nici un serviciu organismului tău. Nu are rost să faci din slăbit un proces și mai dificil decât este deja! Un alt lichid care nu te ajută deloc în acest scop este alcoolul. O bere băută ocazional nu-ți face nici un rău, însă nu ar trebui să faci excese. Băuturile alcoolice sunt bogate în calorii pe care corpul tău le depozitează sub formă de grăsime și nu sunt bune nici pentru creier, deoarece îți pot afecta judecata dacă le consumi în cantități mari.

4. Crezi că alimentele sănătoase nu au calorii

Nu contează cât de sănătos este un aliment, dacă mănânci prea mult din el, o să ai probleme în a slăbi. Da, este important să consumi alimente sănătoase, dar nu trebuie să încalci nici în acest caz măsura, chiar dacă vorbim despre alimente nemodificate genetic sau organice. Două exemple de alimente sănătoase care conțin foarte multe calorii sunt nucile și semințele. Acizii grași omega, micronutrienții și fitogenii din aceste "superalimente" sunt numai bune pentru sănătatea ta, dar nu și caloriile în exces. Oricum, asta nu înseamnă că trebuie să le eviți în totalitate, ci doar că este bine să fii atent la câte mănânci. De exemplu, dacă îți plac migdalele, ar fi bine să te limitezi la a mânca doar 10. Deși grăsimile din ele sunt bune, este mai recomandat să consumi și alimente bogate în micronutrienți, precum legumele, care nu au atât de multe calorii ca migdalele.

5. Nu te antrenezi suficient de intens

Ca începător, trebuie să pornești ușor, iar apoi, cu cât te obișnuiești mai mult cu greutățile, aparatele și atmosfera din sala de forță, să mărești intensitatea exercițiilor pe care le faci. Nu trebuie să te mulțumești cu o anumită rutină ușoară, altfel vei ajunge să te plafonezi. Dacă scopul pentru care vii la sală este să slăbești, atunci trebuie să îți împingi organismul către o schimbare vizibilă și pozitivă. Iar această schimbare nu se va obține prin ridicarea acelorași greutăți ușoare zi de zi. Ai nevoie de ceva mai mult de-atât, de aceea trebuie să te antrenezi mult mai intens decât o faci acum.

6. Faci prea multe exerciții cardio cu intensitate scăzută

Știu, probabil că îți vei spune că tocmai ți-am zis să te antrenezi mai intens, iar acum îți recomand să nu o mai faci. Deci, care e treaba până la urmă? Ei bine, exercițiile cardio nu sunt exerciții de rezistență. Ele se referă la un cu totul alt aspect din spectrul fitness-ului. Așa că, nu te aștepta ca două ore pe banda de alergare să producă aceleași rezultate ca o oră de antrenament intens cu greutăți. Dacă vrei să vezi ceva rezultate la capitolul cardio, fă niște antrenamente care să implice tot corpul, cu perioade scurte de pauză. Prin folosirea întregului corp și scurtarea perioadelor de odihnă, vei aduce schimbări în sistemul tău cardiovascular și în cel muscular.

7. Ești stresat

Stresul este "ucigașul" tăcut. Când ești stresat, organismul tău produce cortizol la un nivel foarte ridicat. Acest nivel ridicat cronic de cortizol este responsabil pentru creșterea procentului de grăsime din corp și pentru alte consecințe negative. Chiar și atunci când dieta și antrenamentul tău sunt perfecte, stresul în exces îți poate sabota planul de atingere a scopurilor de slăbit. Relaxează-te! Deși pare mult mai ușor de spus decât de făcut, aplicarea unor tehnici de relaxare în timpul zilei poate avea un mare impact asupra sănătății tale fizice, dar și mentale. Încearcă yoga, fă o baie, citește o carte, urmărește un film sau petrece 10-15 minute meditând.

8. Nu dormi suficient

La fel ca și stresul, lipsa de somn crește nivelul de cortizol din organism, ceea ce nu te ajută deloc la slăbit. Când nu dormi suficient, sensibilitatea la insulină scade și ea. Combinate, cele două probleme creează un mediu nu foarte optim pentru a slăbi. Pentru a-ți atinge scopurile propuse, fă din somn o prioritate! Nu ai cum să petreci toată noaptea, după care să dormi câteva ore, apoi să lucrezi toată ziua următoare și să te aștepți ca organismul tău să răspundă pozitiv. De preferat, ar fi bine să dormi măcar 8 ore pe noapte.