8 ponturi pentru alegerea sălii de fitness

8 ponturi pentru alegerea sălii de fitness

Odată cu începerea noului an te-ai gândit probabil că ar fi o idee bună să începi să mergi la sală și să mai dai jos din burtica de sarmale cu care te-ai pricopsit de sărbători. Și dacă nu ai început deja cu antrenamentele, poate lucrul care îți stă în cale este că nu știi exact ce sală să alegi și ce aspecte trebuie să îndeplinească aceasta pentru a se mula pe nevoile tale. Poate ți se pare ușor exagerat, dar o sală de fitness situată mult prea departe de casă ori de serviciu sau în care atmosfera nu este cea mai plăcută, îți poate influența serios cheful de antrenament. Pentru a evita o astfel de situație, citește în continuare care sunt cele mai bune 8 ponturi pentru alegerea sălii de fitness cele mai potrivite pentru tine.

1. Identifică-ți obiectivele

În funcție de felul în care dorești să arăți și de nivelul la care dorești să ajungi, îți poți alege locul cel mai potrivit pentru antrenamente. De exemplu, dacă țelul tău este să ajungi culturist profesionist și să participi la concursuri de gen, o sală de cartier nu este alegerea cea mai potrivită. Pentru atingerea acestui obiectiv ai nevoie de îndrumare de la profesioniști și de un mediu de lucru pe măsură.

2. Locația potrivită

Cu cât este mai departe sala de locul în care stai sau muncești, cu atât cresc șansele de a ”chiuli” de la antrenamente. Fie de lene, fie din lipsă de timp, o distanță prea mare de parcurs până la sală îți poate pune bețe în roate și te poată împiedica să îți atingi obiectivele. Din câte se pare, potrivit specialiștilor, distanța ideală până la sala de fitness ar trebui parcursă în aproximativ 5-15 minute.

3. Testează serviciile

Înainte să plătești un abonament pe una sau mai multe luni, nu strică să plătești o ședință de probă pentru a te asigura că aparatele și atmosfera din sală ți se potrivesc și îți oferă avântul de care ai nevoie.

4. Fă un inventar

În funcție de obiectivele propuse, trebuie să te asiguri că sala îți furnizează echipamentele și aparatele de care ai nevoie. De exemplu, dacă ți-ai propus să slăbești și să faci multe exerciții cardio pentru asta, bicicletele pentru fitness, benzile de alergat sau biciclete eliptice nu trebuie să lipsească din sala pe care dorești să o frecventezi.

5. Atmosfera

Așa cum spuneam și mai sus, în afară de serviciile pe care le oferă, o sală de fitness trebuie să vină și cu o atmosferă care să te motiveze, să te facă să îți dorești să te reîntorci cât mai repede la antrenamente și, cel mai important, să te impulsioneze în a-ți duce la bun sfârșit programele de exerciții.

6. Atenție la reguli!

Chiar dacă pare de necrezut, există anumite săli care impun reguli din cele mai stupide, care nu fac altceva decât să te împiedice să te desfășori așa cum ți-ai dori. De exemplu, unele săli interzic practicarea deadlift-urilor sau a altor exerciții care nu se potrivesc cu serviciile pe care le oferă. Înainte de a-ți face un abonament, verifică dacă regulile impuse îți pot afecta antrenamentele!

7. Curățenia e obligatorie!

Nimic nu e mai dezgustător decât o sală de fitness și culturism murdară și mirosind din plin a transpirație! De asemenea, chiar dacă în aparență pare curat, nu strică să arunci un ochi și la dușuri, vestiare și toalete! Dacă nu ești mulțumit de ceea ce vezi, nu arunca banii pe fereastră, caută o sală care să îndeplinească minimele condiții de igienă!

8. Evită ”frații”!

Dacă ai avut inspirația să iei o ședință de probă, poți verifica și dacă în sala respectivă te vei lovi de colegii binevoitori și vorbăreți care te vor ține din treabă. ”Frate, ia uite cât fac la piept!” sau ”Frate, nu e bine să consumi asta înainte de antrenament, nu vei face mușchi!”, pot fi doar câteva din expresiile cu care aceștia te vor întrerupe chiar când te pregătești cu entuziasm de un set de genuflexiuni cu bara. Bineînțeles, aceste 8 ponturi pentru alegerea sălii de fitness sunt doar o parte din aspectele pe care trebuie să le urmărești. În funcție de preferințele și obiceiurile fiecăruia în parte, acestea pot fi cu mult mai multe. În final, important este să găsești un loc în care să te simți bine și unde îți poți practica fără probleme antrenamentele preferate.