8 sfaturi despre alergare pe care trebuie să le știi

8 sfaturi despre alergare pe care trebuie să le știi

Indiferent că alergi doar pentru a te menține în formă ori că practici acest sport în mod regulat și participi chiar și la competiții, trebuie să ai în vedere câteva aspecte ce te vor ajuta să faci din alergare o activitate mult mai ușoară și mai plăcută. În plus, dacă ai grijă să respecți câteva reguli minime de antrenament, vei reuși să obții performanțe mult mai mari decât în prezent. Multe persoane au impresia (în general cele care nu au alergat în viața lor mai mult de 5 metri, în stația de autobuz) că alergatul nu necesită cine știe ce cunoștințe pentru a fi practicat. E suficient să începi să alergi și gata, treaba e rezolvată! Din păcate, sau din fericire, lucrurile nu stau chiar așa. Pentru a evita accidentările sau tendința de a renunța, este necesar să te documentezi tot timpul, să cauți soluții și să încerci lucruri noi, să îți testezi limitele, ca în final să ajungi să fii stăpân pe tine și pe corpul tău. Odată ce ajungi în acest punct, rezultatele nu vor întârzia să apară și te vei putea bucura din plin de beneficiile alergatului. Acestea fiind spuse, iată care ar fi cele mai importante 8 sfaturi despre alergare pe care trebuie să le știi și să le încerci pe pielea ta:

1. Aleargă în fiecare zi

Perseverența este o calitate ce nu trebuie să lipsească din niciun sport. Fără perseverență nu vei reuși să evoluezi, așa că încearcă să ieși la alergat în fiecare zi, indiferent cât de ocupat ești. Iată unul dintre cele mai importante sfaturi despre alergare de care să ții cont! Efortul susținut te va ajuta să arzi mai multă grăsime (dacă asta îți dorești) și să îți obișnuiești corpul cu mișcarea pe care o implică alergatul.

2. Motivează-te

Poate fi destul de greu să menții un anumit program de alergare, în special dacă ești o persoană foarte ocupată. Evită să cazi pradă tentației de a renunța încercând să găsești un factor motivațional. Îți poți spune fie că te vei recompensa cu ceva la sfârșitul antrenamentului, fie că faci asta pentru a fi sănătos și asta merită orice efort.

3. Investește în echipament

Nimic nu strică mai tare cheful de alergat decât o pereche de pantofi incomozi, care te strâng din toate părțile. Investește în încălțări și haine de calitate, care îți lasă pielea să respire și nu doar că te vei simți mai confortabil, dar eviți și riscul de a te accidenta din cauza unei perechi nepotrivite de pantofi. De asemenea, un alt aspect foarte important din aceste sfaturi despre alergare se referă la felul în care te îmbraci atunci când mergi la alergat. Astfel, experții spun că întotdeauna trebuie să te îmbraci ca și cum afară ar fi cu 10 – 15 grade Celsius mai mult decât este în realitate. Odată ce vei începe să alergi, te vei încălzi și cu siguranță te vei bucura că nu te-ai îmbrăcat așa gros precum plănuiai.

4. Rămâi pozitiv

Încearcă să îți păstrezi o atitudine pozitivă nu doar în timpul alergării, ci și în restul timpului. Faptul că vei fi mai binedispus, te va ajuta să începi cu plăcere și nerăbdare o nouă sesiune de alergare.

5. Renunță la petreceri

Sau mai bine zis, la alcool. Cu 2-3 zile înainte de o competiție sau de o sesiune mai intensă de antrenament este recomandat să eviți petrecerile și consumul de alcool. Acesta din urmă afectează calitatea somnului, te deshidratează și scade capacitatea organismului de a se reface după un efort intens. Chiar dacă acesta poate părea cel mai nesuferit îndemn din aceste sfaturi despre alergare, ai în vedere că nu trebuie să renunți de tot la acest tip de distracții (deși nu ar fi rău!), ci doar atunci când știi că urmează o activitate sportivă importantă.

6. Antrenează-te inteligent

Pentru a deveni mai puternic, organismul tău are nevoie de timp pentru recuperare. Pentru a evita suprasolicitarea, combină zilele cu sesiuni de alergare dificile cu zile mai ușoare și evită să îți forțezi corpul atunci când simți că chiar ai nevoie de o pauză. De asemenea, atunci când chiar nu poți ieși afară, ori te simți prea obosit pentru o tură în parc, îți poți menține antrenamentul cu ajutorul unei benzi de alergare, fie că o ai acasă, fie că trebuie să mergi la sală. Dacă alegi ultima varianta, poți profita de ocazie pentru a efectua exerciții ușoare pentru tot corpul. Din când în când mai ai nevoie și de astfel de antrenamente!

7. Evită întrecerile fără sens

Întotdeauna va exista un prieten mult mai rapid decât tine ori unul cu un corp mult mai atletic. Niciodată râvnirea la ceea ce are sau este cel de lângă tine nu a fost o atitudine sănătoasă, așa că încetează să te mai compari cu cei din jur. Fiecare persoană este unică, deci fiecare va obține rezultate diferite în urma aceleiași acțiuni.

8. Participă la competiții

Chiar dacă ești un atlet amator, te poți înscrie la tot felul de competiții (chiar și unele caritabile), pentru a-ți testa limitele. Trecerea liniei de finish îți va da avânt, încredere și dorință pentru a continua practicarea acestui sport.