9 trucuri pentru un psihic puternic în ciclism

9 trucuri pentru un psihic puternic în ciclism

Performanța și succesul în ciclism pot fi enigmatice. În ciuda evoluției în tehnologie, fiziologie și concepte de antrenament, oamenii vor rămâne întotdeauna oameni. Sunt și alte lucruri care contează, pe lângă un regim de antrenament foarte bun, de care trebuie să ții cont. Unul dintre acestea este un mental puternic! Indiferent dacă trebuie să supraviețuiești unei zile în care mai toate lucrurile pe care le-ai făcut ți-au mers prost, sau trebuie să tolerezi un anumit nivel de durere, ori e nevoie să-ți menții obiectivismul, o minte puternică este răspunsul. Ciclismul nu este o activitate tocmai ușoară și ar fi bine să accepți și să înțelegi acest lucru. Nu trebuie însă să-ți faci nici un fel de griji, deoarece am să-ți ofer în continuare o listă cu nouă trucuri utile ce te vor ajuta să-ți îmbunătățești starea psihicului tău, pentru a putea trece mai ușor peste obstacolele ce-ți vor ieși în cale pe viitor.

1. Așteaptă-te la lucruri bune

Poate că-ți pare destul de evident acest lucru, dar este foarte important să fii deschis la ideea de succes în ceea ce faci pentru a putea avea parte de el. Dacă obișnuiești să fii o persoană mai cinică de fel, asta se poate dovedi o provocare pentru tine. Dar trebuie să știi că și în momentele grele, dacă reușești să-ți ții capul sus, vei realiza lucruri de care poți fi mândru.

2. Scopul determină acțiunea

Folosește-ți scopul sau ținta ta pe post de "luminiță de la capătul tunelului" pentru a te putea ajuta să treci mai ușor peste antrenamentele și cursele de dimineață. Exercițiile ți se vor părea mult mai ușoare atunci când știi motivul exact pentru care te pregătești.

3. Ai încredere în proces

Fă-ți un plan bun și nu-ți pierde timpul și energia îndoindu-te de el apoi. Perfecționarea este rareori liniară și necesită timp. Încearcă să respecți planul pe care ți l-ai făcut, chiar și atunci când viața ta îți oferă o serie de urcușuri și coborâșuri. Într-un final, vei ajunge la destinație!

4. Fii relaxat și concentrat

Concentrează-te asupra momentului prezent la antrenamente și în curse. Caută acea forță din interiorul tău pe durata intervalelor, a curselor contra-cronometru sau în acea fracțiune de secundă crucială din cadrul unei competiții. Încearcă să privești puțin în viitor, anticipând fiecare mișcare pe care trebuie să o faci în așa fel încât să poți da tot ce este mai bun din tine. Nu te gândi la distanța pe care o mai ai de parcurs și nici la cât de tare te dor picioarele.

5. Nu te stresa

Cursele sunt importante, este adevărat, dar nu trebuie să te stresezi în legătură cu ele. Nu vei rezolva absolut nimic în acest caz, ba mai mult, nu vei face decât să ai o evoluție mai slabă decât anticipaseși. Poți ajunge să suferi eșecuri majore doar pentru simplul fapt că te-a preocupat în mod excesiv un anumit aspect al acelei curse la care ai participat. I-ai dat prea multă importanță, iar acest lucru te-a distras de la alte aspecte care ar fi meritat cu adevărat mai multă atenție din partea ta.

6. Spune-ți ce ai de făcut

Poate părea destul de bizar ceea ce am să-ți spun, dar să știi că este adevărat: vocea interioară din capul tău este una foarte puternică. Ascultă ce-ți spune! Vorbește cu ea, consultă-te cu ea, cere-i sfaturi. Știu, e foarte ciudat ce-ți zic eu aici. Dar ce ar fi să încerci să te folosești de acea voce pentru a te motiva pe parcursul unei sesiuni dificile de antrenament? Repetă-ți mereu sfaturi și vorbe încurajatoare, ca de exemplu "pot să fac asta".

7. Fii sincer cu tine

Fii obiectiv și nu deveni prea atașat de tehnici sau exerciții de antrenament care nu funcționează. Energia ta și timpul tău nu sunt infinite și nu-ți poți permite să le irosești pe lucruri care, pur și simplu, nu dau nici un randament. Fii sincer cu tine și evaluează cu atenție aceste lucruri. Vezi ce te poate ajuta și păstrează-l. De asemenea, ceea ce nu a mers până acum mai deloc, încearcă să elimini. Concentrează-ți atenția numai pe ceea ce contează cu adevărat și lasă detaliile nesemnificative deoparte!

8. Nu te teme

Este foarte ușor să lași frica să te acapareze în diverse feluri subtile sau mai puțin subtile. Ce rost are să te sabotezi singur, gândindu-te că o poți da în bară în timpul unei curse sau că poți suferi o accidentare ori o defecțiune la bicicletă? Teama nu ajută la nimic, teama nu face altceva decât să te paralizeze. Te face să nu mai poți gândi limpede și, ce să vezi, acele temeri pe care le-ai tot nutrit în mintea ta atâta timp s-ar putea îndeplini tocmai când nu-ți dorești așa ceva!

9. Fă totul pas cu pas, fără grabă

Filozoful chinez Lao-Tzu avea o vorbă: "O călătorie de 1000 de pași începe cu unul singur". Exact același sfat este valabil și în ciclism, sau în orice alt sport pe care îl practici. Unele lucruri în ciclism pot părea descurajatoare, ca de exemplu menținerea la o greutate corporală constantă sau respectarea unor seturi de intervale. Dacă îți îndrepți atenția, însă, asupra unor pași mai mici, atunci mintea ta se poate concentra mai bine asupra lor, decât s-ar concentra asupra unei imagini de ansamblu mai mare. Stabilește-ți scopuri și ținte de atins pe tot parcursul "călătoriei de 1000 de pași". Împarte-le în bucățele mai mici, ocupă-te de ele, apoi treci mai departe! Este mult mai simplu așa!