Cum alegi o bicicletă de oraș

Cum alegi o bicicletă de oraș

În ultima vreme te-ai tot gândit să faci o schimbare în stilul tău de viață. Vrei să faci sport, dar gașca de prieteni cu care ieșeai la fotbal s-a dus, la sală nu îți prea place să mergi. Așa că te-ai decis să te axezi spre bicicletă. Cum mare parte a timpului ți-l petreci în oraș, nu prea are rost să mergi spre biciclete de munte. Ideal ar fi să alegi biciclete de oraș. Dar înainte de toate, ar fi bine să citești acest articol, pentru a știi cum să alegi din multele variante care sunt pe piață.

Date generale

Modelele de biciclete de oraș au fost inventate de către olandezi, special pentru cei care aveau nevoie să se deplaseze spre muncă. Acestea, fiind mai adaptate stilului de pedalare specific zonei urbane, sunt focusate mai mult pe confort, decât pe viteză sau eficiență. Au mai puține viteze, două sau trei foi cu mai mulți dinți decât cele pentru munte, iar pinioanele sunt mai mici. Sunt mai grele decât bicicletele dedicate deplasărilor pe distanțe mari, cum ar fi cele cross-country, spre exemplu.

Pe cadrul unei biciclete de oraș se pot monta atât frontal cât și în spate portbagaje pentru a putea căra diferite obiecte în timpul pedalării. Șaua este mai mare și mai confortabilă ca în cazul bicicletelor de munte, iar lanțul și roțile vin cu protecție. Rolul acestora este de a nu te murdări atunci când te plimbi.

De regulă, suspensia unei biciclete de oraș este inexistentă. Atât cadrul, cât și furca sunt rigide. Anvelopele sunt subțiri, lucru ideal pe porțiunile de asfalt și îți vor oferi o viteză bună de rulare. Roțile sunt mai mari (de 28 de inci), utile tot pentru a oferi o viteză mai mare de deplasare. Acestea însă nu sunt foarte practice în spații restrânse.

În concluzie, ce trebuie să știi înainte de achiziționarea unei biciclete de oras

  • cadrul poate fi fabricat din oțel, ori din aluminiu, acestea ultimele fiind mai ușoare;
  • sistemul de transmisie poate avea 2 sau 3 foi dar există, totodată și variante single-speed (cu o foaie și un pinion – aceasta te cam limitează în anumite situații, dar sunt mai ieftine);
  • poate veni cu frâne de orice tip;
  • greutatea nu este atât de importantă în cazul unei biciclete de oraș, motiv pentru care nici nu sunt prea ușoare.