Adevărul despre fructe - fructele îngrașă
Fructele sunt sănătoase, pline de nutrienți, vitamine, minerale și au un conținut redus de grăsimi și calorii. Vrei să afli mai multe despre efectele acestora asupra sănătății tale? Vrei să știi, în sfârșit, adevărul despre consumul de fructe? Vrei să spulberi orice mit și orice minciună legată de ele? Atunci trebuie să citești acest articol! Vechea zicală conform căreia corpul tău este considerat un templu și trebuie tratat ca atare, are încă foarte multă relevanță și în ziua de astăzi. Fără o fundație solidă, orice clădire, nu numai un templu, nu poate fi construit corect, iar dacă va fi, într-un final, ridicat, el nu va rămâne prea mult timp în picioare, pentru că nu se va putea susține, din cauza fundației prost gândite. Cam același lucru este valabil și în cazul organismului uman. Foarte mulți experți în nutriție și fitness caută în fiecare zi noi metode prin care să poată educa publicul larg despre avantajele pe care le au mișcarea și o alimentație corectă pentru sănătatea unei persoane. Ei doresc, pe această cale, să aducă o schimbare cât mai pozitivă și mai mare în viețile acestor oameni, tocmai pentru a-i determina să trăiască pe cât de sănătos se poate. Importanța nutriției este de necontestat, ea reprezentând fundația oricărui program de fitness de succes. Iar nucleul acesteia este, normal, mâncarea. La fel cum o fundație rezistentă se construiește din anumite materiale de calitate, la fel și anumite mâncăruri și alimente sunt luate în considerare atunci când vorbim despre o nutriție echilibrată. Dacă arunci o privire rapidă pe siteul Macho Men, vei putea observa că s-au scris mai multe articole despre diete și rețete de mâncăruri sau alimente care sunt potrivite pentru construirea unei fundații solide în nutriție, așa că eu nu am să mai reiau încă o dată lista acestora. Te invit să citești acele articole, dacă dorești să afli mai multe despre acest subiect. Acum, voi trece la a explica de ce anumite alimente care sunt considerate a fi sănătoase, nu sunt atât de bune sau de recomandate pentru reducerea grăsimii din corp.
De ce sunt importante fructele?
În ultima vreme, au apărut tot felul de practici și metode care predică atingerea unui look ideal, multe dintre acestea spunând că nu este nici o problemă dacă se omit din alimentație fructele, sucurile de fructe sau oricare alte derivate din fructe. Fructele, după cum spuneam și la început, sunt alimente sănătoase, pline de nutrienți, au multe fibre, vitamine, minerale și au un conținut scăzut de grăsimi și calorii. S-ar putea să te surprindă un pic ce am să-ți spun, dar practicile care predică omiterea fructelor din alimentație, au oarecare dreptate. Vezi tu, când un culturist se pregătește de un concurs sau o competiție, el nu va mai include în alimentația sa fructele. La fel ar trebui să facă oricine dorește să minimizeze nivelul de grăsime din corp, deoarece fructele îngrașă. O să discutăm imediat și logica sau eficiența din spatele acestei practici. Corpul uman poate să absoarbă numai monozaharidele (glucoză, galactoză sau fructoză), reprezentând unitățile simple din zaharuri și amidon. Odată absorbite prin intestinul subțire, transmise către vene, iar apoi trecute prin sânge către ficat transformate în glucoză, trupul nostru pune acea glucoză la lucru în 3 moduri. 1. Poate consuma glucoza imediat pentru a scoate energie din ea, dacă nivelul de glucoză din sânge nu se află la o valoare stabilă de 20 de grame glucoză în sânge/oră. 2. Dacă nu are nevoie imediată de energie, organismul transformă glucoza în glicogen în ficat sau în mușchi. Ficatul are o capacitate de stocare a glicogenului de 100 de grame, în timp ce mușchii pot stoca mai mult, în jur de 250-400 de grame de glicogen, în funcție de mărimea masei musculare și a condiției fizice a individului. Glicogenul care se stochează în ficat este util pentru a produce energie pentru tot corpul, în timp ce glicogenul din mușchi nu-i va alimenta decât pe aceștia. 3. Dacă în corp există un surplus de glucoză, iar rezervele de glicogen sunt la capacitate maximă, glucoza care nu mai poate fi depozitată altundeva, este transformată în grăsime de către ficat și este "pusă la păstrare" ca țesut adipos în corp. La nevoie, acizii grași vor fi utilizați pentru a produce energie, însă grăsimea deja acumulată nu va mai putea fi convertită înapoi în glucoză. Bun, până acum am văzut cum utilizează organismul uman glucoza. Mai departe, îți voi spune de ce fructele (și fructoza sau zaharurile din fructe) nu sunt tocmai favorabile în încercarea maximizării procesului de slăbire. Cum mușchii au rolul de a se contracta, ei dispun de un număr limitat de enzime necesare sintezei glicogenului. Mușchii au suficiente enzime pentru convertirea glucozei în glicogen ȘI ATÂT! Ei nu mai au rezerve și pentru alte procese asemănătoare. La polul opus, ficatul poate scoate glicogen și din fructoză, glicerol, alanină și alți metaboliți de acest gen. Glicogenul muscular, care este similar la structură cu amidonul, este o amilopectină (polimer cu lanț ramificat, ce conține sute de unități de glucoză). Spre deosebire de mușchi, care-și pot furniza energie numai lor, în limita celor 250-400 grame de glicogen, ficatul este responsabil pentru alimentarea întregului corp cu energie.
Dacă mănânci fructe sau bei sucuri de fructe, următoarele situații pot să apară
Referindu-ne la cele trei moduri prin care corpul face uz de glucoză, presupunând că nivelul de glucoză din sânge este adecvat, aceasta va fi stocată sub formă de glicogen. Mușchii, după cum am mai spus deja, nu au enzimele necesare sintezei fructozei. De aceea, ficatul este cel care se ocupă, în acest caz, de convertirea fructozei în glicogen. În medie, ai avea nevoie de 3 pahare de 240 de mililitri de suc de portocale pentru refacerea rezervelor de glicogen din ficat. În acest articol ai aflat că ficatul furnizează energie întregului organism. Când acesta și-a refăcut rezerva de glicogen, el nu va mai putea stoca alte cantități, până când nu le va epuiza pe cele deja existente. Ca urmare, dacă ficatul este cu depozitele de glicogen pline, tot ceea ce vine în exces în această direcție va fi transformat în acizi grași și depozitați în corp ca țesut adipos. Deci, zaharurile din fructe pot fi foarte ușor convertite în grăsimi. Probabil te vei întreba de ce sunt fructele situate atât de jos pe scara indicelui glicemic? Dacă ele nu cauzează o eliberare spontană din insulină, cum se poate să reprezinte o alegere proastă atunci când vine vorba de consumul lor? Pai, pentru că din momentul în care fructoza intră în ficat, iar nivelul de glicogen este deja suficient, atunci ea nu mai poate fi folosită nici de mușchi pentru producerea de glicogen sau energie. Ca urmare, va fi transformată în grăsime. Motivul pentru care fructele sunt pe o treaptă mai joasă a indicelui glicemic, este acela că fructoza pleacă din ficat sub formă de grăsime, iar grăsimea nu influențează nivelul insulinei din corp. Aceasta este toată biochimia din spatele recomandărilor de a limita consumul de fructe într-o dietă. Cu toate că fructele sunt hrănitoare, pline de vitamine, minerale și fibre, dacă scopul tău este să minimizezi conținutul de grăsime din corp, atunci este mai bine să consumi carbohidrați complecși, pentru că aceștia te vor ajuta să îți refaci rezervele de glicogen din mușchi. Fructele, pe de altă parte, ajută doar la refacerea rezervelor de glicogen din ficat, fiind inutile producerii de glicogen în mușchi.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Dieta Dukan (Dieta Protal)
Rețetă pentru vreme rece - supă de paste cu fasole
Dieta ”Suplu Toată Viaţa” – cum, cât şi când să mănânci