Te-ai gândit vreodată cât de mult te poate ajuta joggingul dacă îl incluzi în rutina ta zilnică de antrenament?
Taberele sunt împărţite între sportivii care preferă sprintul şi cei care practică alergarea uşoară sau jogging. Ambele au avantaje incontestabile, trebuie doar să decizi care este cea potrivită pentru tine. Înainte de a te pregăti de sprinturi, unde te poti accidenta uşor, îţi prezentăm câteva informaţii despre jogging. În funcţie de nivelul tău de experienţă în sport, vârstă şi preferinţe, joggingul te poate ajuta să îţi atingi scopurile, fie că acestea sunt scăderea în greutatea corporală sau îmbunătăţirea condiţiei fizice.
Este joggingul potrivit pentru mine?
Alergarea de tip sprint presupune o anduranţă, viteză, experienţă şi mobilitate pe care nu toţi sportivii o deţin. Jogging este practicat de culturişti care vor să îşi crească masa musculară, de aceea ei aleg banda pentru antrenamentul cardio dar si pentru a preveni pierderea de masă cauzată de cele mai multe ori de sesiuni extenuante de alergare. Datorită pericolului mai mic de accidentare, în comparaţie cu sprintul, joggingul este potrivit deasemenea şi pentru persoanele supraponderale, însărcinate şi în vârstă. Dacă eşti nou în domeniul fitnessului şi a culturismului şi nu ştii ce tip ce antrenament cardio ţi se potriveşte, 45 de minute pe bicicleta staţionară sau pe bandă este o alegere mai potrivită decât sprintul. Cunoscutul expert fitness Lyle McDonald explică de ce joggingul este perfect pentru începători: „Alergarea uşoară are o mulţime de avantaje. În funcţie de intensitate aceasta arde mai multe calorii în timpul exerciţiului decât sprintul.” Tot el spune că „datorită consumului mare de energie şi a timpului de refacere scurt în sprint unele cercetări demonstrează că poate afecta apetitul în dieta sportivilor”. Cu alte cuvinte, dacă depunem un efort atât de mare în exerciţii dar compensăm cu un număr şi mai mare de calorii consumate după sport încercarea noastră de a scădea în greutate este în zadar.
Unde pot face jogging?
Atunci când îţi propui o sesiune de jogging indoor ai o mulţime de variante şi aparate din care poţi alege. Majoritatea sportivilor aleg banda, dar aceasta îţi poate afecta încheieturile. Dacă ai dureri de genunchi, încheieturi, sau şold, bicicleta staţionară este o alegere mai potrivită. Dacă te bucuri de o vreme frumoasă îţi poţi face antrenamentul în aer liber. Îţi recomandăm să le încerci pe fiecare şi să-l alegi pe cel care îţi place cel mai mult.
Joggingul şi zona de de ardere a grăsimilor
Antrenamentul aerobic este cel mai eficient atunci când este efectuat la un anumit ritm cardiac. Pulsul determină această zonă iar formula pentru „zona de ardere” este 60% din pulsul maxim corespunzător vârstei (220 – vârsta ta). Arderea are loc atunci când organismul foloseşte grăsimi, dar efortul nu este atât de intens încât să folosească zahăr (glucide) ca sursă de energie. Avantajul joggingului este acela că te menţine în această zonă o perioadă mai lungă de timp decât sprintul.
Antrenează-te inteligent
Exerciţiile de intensitate moderată pe aparatul eliptic te vor ajuta să arzi în jur de 10 calorii pe minut. Totuşi, devine monoton să petreci zi de zi 45 de minute sau o oră pe bandă. Evită stagnarea alternând alergarea uşoară sau joggingul în interiorul sălii cu cel în aer liber sau pe suprafeţe cu denivelări, unde crescând dificultatea exerciţiului, creşte şi numărul de calorii arse.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Avantajele înotului
Diferența dintre jogging și alergare
Avantajele mersului pe bicicletă