Beneficiile consumului de banane
În afară de faptul că sunt foarte gustoase, sățioase și ușor de luat oriunde te-ai duce, bananele conțin și foarte multe vitamine, minerale și nutrienți extrem de utili organismului tău. Din câte se pare, acest fruct-minune conține numeroase substanțe care combat cancerul, întăresc oasele și scad tensiunea arterială. De asemenea, bananele te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus și să îți dezvolți în schimb masa musculară. În afară de beneficiile consumului de banane amintite mai sus, acestea vin la pachet și cu multe alte proprietăți uimitoare de care poți beneficia fără prea mult efort sau cheltuieli majore.
1. Contribuie la creșterea masei musculare
Dacă după antrenamente te simți tot mai obosit și faci febră musculară mai des decât ar trebui sau dacă nu ești mulțumit de ritmul în care se dezvoltă mușchii tăi, motivul ar putea fi carențele de magneziu din organism. Fiind bogate în magneziu, bananele te pot ajuta în contracția musculară, dar și la sinteza proteinelor din organism, fapt care duce în final la o creștere a masei musculare. De asemenea, magneziul conținut de acest fruct intensifică și procesul de lipoliză (proces prin care organismul eliberează celulele grase din depozitele de grăsime și le transformă în energie).
2. Recuperare mai rapidă după antrenamente
Un alt punct din beneficiile consumului de banane se referă la recuperarea mai rapidă după antrenamente, fie ele cu greutăți cu propria greutate corporală sau chiar de sesiuni istovitoare de cardio pe biciclete pentru fitness. Acest lucru se datorează în mare parte nivelului ridicat de potasiu conținut de acest fruct.
3. Reduc stresul și anxietatea
În afară de vitamina B9, cunoscută pentru abilitatea de a ne binedispune, bananele mai conțin și triptofan, o substanță precursoare serotoninei care poate combate stresul și reduce anxietatea. De asemenea, bananele mai conțin și noreprinefrină (sau noradrenalină), substanță cu un rol important în lupta împotriva stresului.
4. Reduc balonarea
Balonarea face ca și cel mai tonifiat abdomen să arate ca și cum posesorul său a dat iama în cel mai mare fast-food din oraș. Diminuarea acestui fenomen neplăcut se numără de asemenea printre beneficiile consumului de banane, datorită conținutului ridicat de potasiu ce ajută la scăderea retenției de fluide din organism, precum și a senzației de abdomen umflat.
5. Contribuie la arderea grăsimilor
O banană conține circa 12 mg de colină, o substanță din grupul vitaminelor B care acționează direct asupra genelor responsabile de depozitarea grăsimilor în zona abdominală. Astfel, unul dintre motivele pentru care persoanele mari amatoare de alcool au abdomenul umflat (balonat) este că acesta epuizează rezervele de colină din organism, fapt care duce la creșterea depozitelor de grăsime din jurul ficatului.
6. Reduc poftele alimentare
Dorința de a ronțăi mereu ceva sau de a savura o prăjitură între mese este dușmanul principal al scăderii în greutate. Dacă urmezi o dietă sau dacă vrei doar să te menții la nivelul actual în ceea ce privește kilogramele, consumul de banane îți poate fi de ajutor. Un alt aspect important de pe lista privind beneficiile consumului de banane este că acestea îți pot menține nivelul zahărului din sânge la un nivel stabil, în așa fel încât să nu mai dai târcoale raftului de dulciuri din cămară. Consumă fructul între mese și vei vedea imediat rezultatele.
7. Digestie mai rapidă
Bananele sunt o sursă importantă de prebiotice, carbohidrați nedigerabili care acționează ca hrană pentru bacteriile bune din intestine (probiotice). Acestea, împreună cu fructooligozaharidele (un grup de molecule de fructoză) pot îmbunătăți considerabil sănătatea tractului gastrointestinal.
8. Întăresc sistemul osos
Cu toate că acest fruct nu conține o cantitate prea mare de calciu (mai puțin de 1% din doza zilnică recomandată), fructooligozaharidele pe care le-am amintit anterior contribuie la o mai bună absorbție a calciului ingerat din alte surse.
9. Îți cresc nivelul de energie
Bananele sunt bogate în glucoză, una dintre cele mai ușor digerabile surse de zahăr care îți va oferi energia necesară pentru a-ți duce la capăt antrenamentele, indiferent de natura acestora. De asemenea, dacă vei consuma fructul după antrenament, acesta te va ajuta să refaci nivelul de energie epuizat în timpul exercițiilor dificile.
10. Luptă împotriva cancerului
Delfinidina este un antioxidant cu proprietăți anti-tumorale ce se găsește din plin în banane. Un studiu recent din domeniu a relevat faptul că o concentrație suficientă din această substanță poate inhiba creșterea și proliferarea celulelor canceroase din stomac.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Dieta Dukan (Dieta Protal)
Rețetă pentru vreme rece - supă de paste cu fasole
Dieta ”Suplu Toată Viaţa” – cum, cât şi când să mănânci