Înotul este o activitate fizică ale cărei beneficii sunt recunoscute de către milioane de practicanți din întreaga lume. Exercițiile în apă, fie că sunt reprezentate de mișcări specifice înotului, fie că sunt antrenamente aerobice, sunt o metodă excelentă de a-ți menține corpul în formă, indiferent dacă ești adolescent, persoană în vârstă, femeie gravidă, atlet, persoană supraponderală sau cineva care se recuperează în urma unei accidentări. Vrei să începi și tu să faci mișcare și să te simți mai bine în propria piele? Atunci înotul poate fi unul din sporturile pe care ai putea să le încerci. Dacă vei continua să citești acest articol, vei găsi și o parte dintre beneficiile pe care înotul ți le oferă atunci când îl practici regulat. Așadar, să nu mai pierdem vremea și să trecem direct la subiect!
Înotul este eficient pentru mușchi și blând cu articulațiile
Datorită susținerii pe care ți-o oferă apa dintr-o piscină sau dintr-un bazin, atunci când faci antrenamente de înot este ca și când te-ai afla în imponderabilitate. Articulațiile și ligamentele tale nu sunt supuse aceluiași stres așa după cum s-ar întâmpla dacă ai face alte activități fizice pe uscat, gen tenis sau jogging. Se poate spune, deci, că înotul este un sport în care aproape că nu riști să te accidentezi. Totuși, chiar și fără să-ți forțezi la limită corpul, toți mușchii lui vor fi antrenați în mod eficient când înoți. Toate mișcările specifice înotului sunt delicate și se efectuează cu mușchii întinși, oferindu-ți nu doar rezistență, ci și flexibilitate. Poți deveni mai puternic și mai flexibil în câteva săptămâni dacă începi să înoți chiar de pe acum!
Susține sănătatea sistemului cardiovascular
Înotul nu se rezumă doar la a antrena toate grupele principale de mușchi din corp, beneficiile sale pentru sănătatea ta fiind mult mai complexe. Înotătorii care practică acest sport regulat, au parte și de o îmbunătățire și o menținere a performanțelor și stării de sănătate a sistemului lor cardiovascular. O inimă și niște plămâni puternici și rezistenți te pot ajuta să depui mai mult efort la antrenamente și să fii mai eficient. Având o formă fizică foarte bună, vei avea și un stil de viață mai echilibrat, ceea ce înseamnă că nivelul de zaharuri din sânge va scădea, vei arde calorii și te vei simți puternic și din punct de vedere mental, putând face față mult mai ușor provocărilor din viața ta.
Arde caloriile
Ca înotător, vei arde întotdeauna mai multe calorii decât un alergător, deoarece toți mușchii tăi sunt implicați în efectuarea mișcărilor specifice unui anumit stil de înot. De asemenea, din moment ce nu forțezi la fel de mult ligamentele când înoți, vei fi mai ferit de accidentări în comparație cu un alergător. Astfel, poți să te antrenezi mult mai des și mai bine, pe toată durata anului, deoarece ești mereu în formă. Când vine vorba despre slăbit, trebuie să fii conștient de faptul că, dacă vrei să scapi de kilogramele în plus, este nevoie să arzi mult mai multe calorii decât consumi, antrenamentele de înot fiind esențiale. Ai grijă și la ceea ce mănânci și programează-ți mesele pe care le vei lua în mod inteligent de-a lungul zilei. Un sfat bun ar fi să nu mănânci imediat înainte sau după antrenament, ci să aștepți vreo două ore. Alimentele pe care le vei consuma trebuie să fie unele sănătoase și, mai presus de toate, nu trebuie să uiți să bei și multă apă pe durata antrenamentelor!
Înotul pe durata sarcinii
Pentru femeile gravide, toți doctorii recomandă ca acestea să facă un pic de mișcare de o intensitate moderată pe durata sarcinii lor. Mersul pe jos, yoga, sau participare la cursuri de aerobic pentru gravide sunt considerate, de regulă, activități de pe urma cărora ele pot beneficia. Printre activitățile fizice pe care le pot face femeile gravide, trebuie inclus și înotul, acesta fiind foarte eficient în antrenarea părții superioare a corpului, inclusiv a spatelui. Spatele unei gravide trebuie să fie rezistent, pentru a putea susține greutatea abdomenului pronunțat. Cel mai bun stil de înot, în acest caz, este brasul. El nu necesită executarea de mișcări de rotație ale abdomenului, făcându-l mai confortabil pentru o femeie însărcinată. Chiar dacă se recomandă activități fizice ușoare în timpul sarcinii, cel mai bine este să se ceară sfatul unui medic înainte de a începe orice fel de antrenamente.
Cum să începi?
Dacă te simți pregătit să începi, ți-as recomanda să mergi la bazinul olimpic din orașul tău și să întrebi ce tipuri de activități oferă acesta. Începătorii ar trebui să ia imediat legătura cu un antrenor care să le explice și să-i învețe lecțiile de bază din înot, iar cei care sunt deja cunoscători ai acestui sport, pot intra în echipa local de înot, dacă doresc să participe la competiții.
0 Comentarii
Adaugă comentariu
Articole Similare
Avantajele înotului
Diferența dintre jogging și alergare
Avantajele mersului pe bicicletă