Beneficiile mersului pe jos

Beneficiile mersului pe jos

Beneficiile mersului pe jos sunt nenumărate și nu puține sunt persoanele care promovează un astfel de stil de viață. Mersul pe jos este exercițiul perfect care te ajută să te menții în formă, să arzi calorii și să slăbești, dar care te protejează și de bolile de inimă, de infarct și dureri de spate. În concluzie, te ajută să trăiești mai mult. Dar să vedem, mai pe larg, care sunt beneficiile mersului pe jos și cum te ajută acest tip de mișcare să îți prelungești viața.

Beneficiile mersului pe jos

Mersul regulat pe jos reprezintă o schimbare a stilului de viață pe care trebuie să o adopți dacă vrei să trăiești mai mult, să slăbești în loc să te îngrași sau să îți îmbunătățești viața sexuală. Nu te va transforma într-un atlet de performanță, însă cu siguranță îți va schimba viața.

La îndemâna oricui

Aproape orice persoană sănătoasă din punct de vedere fizic îl poate practica și se poate bucura de beneficiile mersului pe jos. Nu ai nevoie de aparate, nu riști să te accidentezi (decât dacă ești foarte ghinionist) și îl poți practica oriunde.

Reduce stresul

Mersul pe jos reprezintă modalitatea perfectă de a scăpa de stres. În afară de faptul că îți pui sângele în mișcare și ajuți organismul să secrete bine cunoscutul hormon al fericirii, mersul pe jos poate fi o ocazie bună să iei o gură de aer curat și să îți limpezești gândurile. Așadar, o plimbare scurtă este cadoul perfect pe care ți-l poți face singur. Este momentul în care ești doar tu cu gândurile tale, moment în care poți să reflectezi în liniște la problemele care te frământă.

Posibilități nenumărate

Dacă îți place să explorezi zone mai puțin accesibile și picioarele nu te ajută de fiecare dată, poți apela cu încredere la o bicicletă de munte. Varietatea te ajută de asemenea să te menții în formă, așa că nu trebuie să rămâi blocat doar pe mersul pe jos. De asemenea, dacă nu ești dispus în fiecare zi să ieși din casă până în parc poți să faci ture în jurul casei, în curte, să urci scări, etc. Posibilitățile sunt multe, important este să te miști, să nu vegetezi pe canapea.

Sfaturi de ținut minte

Dacă te-ai hotărât să îți schimbi viața și să te bucuri de beneficiile mersului pe jos, trebuie să iei în calcul și câteva aspecte care țin de confortul și siguranța ta.

Echipează-te corespunzător

În cazul în care ai ales să mergi prin zone mai abrupte, pe munte, prin păduri sau alte locuri asemenea, ai grijă să te îmbraci cu haine corespunzătoare, care să lase corpul să respire și să se miște în voie. La fel de importante sunt și încălțările și nu ar strica să îți achiziționezi o pereche de pantofi sport de calitate care să te ajute să mergi cât mai mult și mai confortabil.

Începe ușor

Dacă nu ești obișnuit să faci deloc mișcare, nu te aventura prea departe din prima zi. Ia-o încet, lasă-ți corpul să se adapteze și mărește distanța pe care o parcurgi cu 10% în fiecare săptămână. Este important să te bucuri de plimbare și nu să te extenuezi din prima. În acest fel șansele ca tu să te ții cât mai mult de acest stil de viață cresc considerabil.

Fii perseverent

Odată ce corpul tău s-a obișnuit cu efortul depus la o astfel de plimbare, crește dificultatea. Mergi mai mult și mai repede, de cel puțin 5 ori pe săptămână, dacă nu în fiecare zi. La o sesiune de mers ”avansat” de cel puțin 5-6 kilometri poți arde câteva sute de calorii. Adaptează însă distanța și tipul de mers în funcție de terenul pe care te deplasezi.