Beneficiile ramatului cu un braț

Beneficiile ramatului cu un braț

Din păcate nu mulți dintre cei care practică fitnessul sau culturismul includ această mișcare în antrenamentele pentru spate, fie pentru că nu îi cunosc beneficiile, fie că nu stăpânesc execuția corectă. Însă, dacă vrei un spate bine lucrat și o musculatură dezvoltată, nu ezita să înveți cum se execută corect ramatul cu un braț cu gantera și să îl incluzi numaidecât în antrenamentele tale obișnuite. Dacă nu ești convins încă, citește beneficiile acestui exercițiu pe care ți le voi prezenta în cele ce urmează.

1. Avantaje unilaterale

Așa cum sugerează și numele exercițiului – ramat cu un braț – acesta se execută unilateral, cu câte un braț pe rând. O astfel de mișcare este intens lăudată de antrenorii de fitness și culturism deoarece permite o focusare mai bună asupra mușchilor targhetați. În plus, mișcarea implică mult mai bine fibrele mușchilor vizați, rezultând într-o îmbunătățire a puterii și a echilibrului fizic și estetic între cele două părți ale corpului.

2. Creștere musculară

Dintre toate mișcările ce vizează mușchii spatelui, doar ramat cu un braț permite o întindere suficient de mare a mușchilor. Și asta rezultă automat într-o creștere a masei musculare. Atunci când mușchiul este întins cu regularitate și mai ales atunci când se opune rezistență, se produce o rupere masivă a fibrelor musculare, fapt care are un puternic efect anabolic (creștere musculară).

3. Stabilitate

Datorită faptului că mișcarea este făcută în general cu un singur picior și cu o mână pe bancă, trunchiul tău va rămâne drept și stabil pe toată durata exercițiului. Fără a fi nevoit să te concentrezi asupra echilibrului, poziției corpului sau relaxarea zonei lombare, vei putea să faci un efort suplimentar astfel încât să te concentrezi asupra unei execuții mai profunde și o contractură cât mai puernică a mușchilor vizați. În final, toate acestea vor rezulta într-o creștere musculară mult mai rapidă.

4. Variații

Unul dintre cele mai importante avantaje ale exercițiului ramat cu un singur braț este că poți varia unghiul mișcării, în funcție de zona musculară pe care vrei să o lucrezi mai mult. Poți proceda astfel încât să vizezi mai mult zona de mijloc a spatelui trăgând gantera către șold sau zona superioară a spatelui și deltoizii anteriori prin ridicarea în linie dreaptă a greutății. Mai mult, acest exercițiu poate fi executat nu doar cu palma orientată către interior, ci și cu palma orientată către exterior, ceea ce te forțează să tragi cotul în afară și să angajezi în mișcare mai mulți mușchi din zona de mijloc a spatelui.

5. Un spate mai lat, cu mușchi mai dezvoltați

Majoritatea celor care practică culturismul execută de obicei exerciții – în zilele de antrenament dedicate spatelui – care fie să contribuie la lățirea spatelui, fie la ”îngroșarea„ acestuia, printr-o creștere musculară semnificativă. Ramat cu un singur braț cu gantera este un exercițiu care te poate ajuta să atingi ambele scopuri amintite mai sus. Priza tradițională, cu palma către interior, vizează fibrele musculare din zona laterală a spatelui, ajutându-te astfel să te lățești. În plus, având în vedere că poziția din care este executat îți furnizează suficientă stabilitate, exercițiul poate fi executat și cu greutăți foarte mari, fapt care duce, de asemenea, la o creștere musculară impresionantă. Sperând că am reușit să te conving asupra beneficiilor de care poți beneficia de pe urma acestui tip de exercițiu, te sfătuiesc să îl incluzi în viitoarele tale antrenamente pentru a obține în sfârșit spatele la care ai visat.