Biciclete de fitness. Inamici sau aliați?

Biciclete de fitness. Inamici sau aliați?

Sunt convins că, așa cum am pățit și eu, ai avut câteodată neplăcerea de a da peste antrenori sau îndrumători din sala de sport, care nu sunt foarte bine pregătiți sau pe care pur și simplu nu ii interesează evoluția ta.

Cu siguranță ți s-a întâmplat să mergi într-o sală și, neștiind exact cum să te antrenezi, fie pentru că ești începător, fie pentru că nu ai mai făcut mișcare de mult timp, ai apelat la un instructor. Ai reușit, pe lângă banii de abonament, de echipament, să mai faci rost de încă 30 de lei cu care să plătești un antrenor personal. Erai foarte încrezător că, ajutat fiind de el, vei reuși să îți atingi greutatea și masa musculară ideala.

Biciclete de fitness, inamici sau aliați?

La primul antrenament, faceți cunoștință, îi spui că vrei să slăbești x kg și începeți. Te pune pe una din multele biciclete de fitness din sală și începi sa pedalezi. Obosești jumătate de oră, apoi începe adevăratul antrenament. Îți place, simți cum fiecare mușchi este încordat și obosești. Fix ăsta e motivul pentru care ai venit la sală. După antrenamentul propriu-zis, iar te pune jumătate de oră pe bicicletă. Ok, ești începător, nu înțelegi de ce, dar te duci și pedalezi.

A doua zi, faci o febră de nu mai știi de tine, abia poți să te speli pe dinți, dar ești încrezător și motivat să continui. Ajungi iar în sală, îi plătești iar antrenorului 30 de lei și reîncepi: bicicletă jumătate de oră, antrenament de forță, în care simți că efectiv îți vor cădea mâinile. Te doare fiecare încheietură, dar perseverezi. Termini cu forța și când crezi că poți pleca acasă, surpriză: te așteaptă 30 de minute de pedalare.

Trece prima săptămână, trece chiar și prima lună de antrenament. Ești mândru de tine și de ceea ce ai realizat. Începi să vezi rezultate. Hainele vin mai bine pe tine, cântarul nu mai depășește 100 de kg. E totul bine. Mai puțin bicicleta de fitness. Folosindu-l atât de mult, începi să urăști aparatul ăla. În mintea ta, ajunge să reprezinte cea mai rea parte a antrenamentului: te obosește destul de mult la încălzire, astfel încât începi sesiunea de forță deja epuizat. Mai mult decât atât, la final, când ești bucuros că ai terminat cu greutățile, stii ca tot pe şa ajungi.

Din păcate, mulți antrenori personali fac greșeala asta: folosesc atât la încălzire, cât și la stretching-ul post-antrenament același aparat sau același exercițiu. De aici, ajungi să te plictisești, iar de plictiseală la „nu mai merg la sală că nu am chef” mai e doar un pas.

Nu mă înțelege greșit, consider că exercițiile pe biciclete de fitness sunt bune. Foarte bune chiar. Eu mi-am cumpărat un astfel de aparat și pedalez minim 20 de minute acasă, în zilele în care nu am cum să ajung la sală. Problema apare atunci când folosești excesiv un stil antrenament.

Ca o sugestie, te vei simți mult mai bine dacă înainte de antrenament faci puțină gimnastică pentru încălzire, cu rotiri ample ale încheieturilor, iar la final te sui 20 de minute pe bicicletă. În felul acesta, nu îți va mai părea atât de plictisitor antrenamentul, vei și da jos din surplusul de greutate și vei ajunge să arăți și să te simți exact cum îți dorești.