Biciclete de munte. Sfaturi pentru începători

Biciclete de munte. Sfaturi pentru începători

Fie că eşti începător în ceea ce priveşte mersul pe biciclete de munte sau în ciclism, nu înseamnă şi că trebuie să arăţi asta. Poate te-ai decis că mountain biking este noua ta pasiune sau poate te-ai hotărât că vrei pur şi simplu să te plimbi cu bicicleta, însă îţi pare incredibil de plictisitor să faci asta între benzile marcate din oraş. Oricare ar fi motivarea ta, nu are rost să te faci de râs, greșind la lucruri pe care bicicliștii experimentați le-ar considera banale.

Dar stai liniștit, toți am trecut prin asta. Ține minte că toate au un început, nimeni nu s-a născut învățat. Tuturor ni s-a întâmplat să greșim, dar din greșeli am învățat ce să (și în special ce să nu) facem. Majoritatea sfaturilor legate de bicicletele de munte pe care urmează să le enumăr, se bazează pe propriile-mi experiențe, acumulate de-a lungul timpului. Unii oameni (ca și mine) învață mai greu, așa că poate dacă aș fi avut unde să citesc ponturile de mai jos, nu aș fi făcut atât de multe greșeli la început (poate...).

  • 1. Alege din varietatea de biciclete de munte cea care ți se potrivește. Ok, poate că este puțin cam inutil acest sfat, pentru că sigur deja te-ai gândit la asta, dar consider că este un pas destul de important. Contează foarte mult ceea ce vrei să faci: dacă nu vrei să folosești bicicleta de munte doar pentru coborâri, nu îți lua una dedicată pentru un astfel de traseu. Acestea sunt grele și nu sunt destinate urcușurilor. Vei fi destul de caraghios, gâfâind în timp ce pedalezi ca un descreierat pe un traseu drept.
  • 2. Nu folosi frâna de față. De fapt, chiar trebuie să o folosești. Mult! Dar mai întâi e bine să înveți când și cum să o utilizezi, astfel încât să nu cazi în nas. De fapt, frâna de față este cea mai importantă dintre cele două, iar pe coborâre fără ea nu poți încetini suficient de mult o bicicletă de munte.
  • 3. Nu sta încordat. Dacă după câteva minute simți durere și tensiune în umeri și palme, relaxează-te. Amintește-ți că faci asta pentru a te detensiona, pentru a te liniști. Sigur, nu da drumul cu totul ghidonului, pentru că sunt mari șanse să cazi, dar nu mai sta așa încordat.
  • 4. Schimbă vitezele. Exact ca atunci când conduci o mașină, vitezele sunt foarte importante când mergi pe o bicicletă. Dacă simți că picioarele ți se rotesc mai repede ca elicele unui elicopter la decolare, atunci probabil că e momentul să schimbi viteza
  • 5. Învață câte ceva despre terminologia folosită în mountainbiking. Nimeni nu îți cere să știi mai multe detalii decât producătorul de biciclete de munte. Însă sunt mari șanse ca atunci când dai de un pasionat, să se ivească întrebări de genul “ce părere ai despre o Merida Big Nine Carbon Team?”. Ar fi cam penibil ca tu să îi răspunzi “juca bine în James Bond”.
  • 6. Nu purta chiloți sub pantalonii de ciclism. Da, știu că se vede cam dubios atunci când te duci la Mega să îți iei două beri și o pungă de chipsuri, însă când ești cu bicicleta pe un traseu de munte, boxerii ți se vor transforma în tanga, iar temperatura va ajunge la punctul de fierbere… acolo jos.
  • 7. Nu ignora problemele mecanice. Chiar și cea mai scumpă bicicletă de munte, după suficient de multe trasee, se va strica. Este și normal ca anumite părți să cedeze, din când în când. Este foarte important, însă, ca atunci când sesizezi o defecțiune, fie ea cât de mică, să o repari, astfel încât să nu se transforme într-una majoră.
  • 8. Nu renunța!!! Cel mai important sfat pe care pot să ți-l dau este să nu renunți. Chiar dacă mersul pe biciclete de munte este greu, este scump și poate că vei găsi zeci, sute de motive pentru care la un momentdat nu vei mai vrea să continui, amintește-ți de ce facem asta: pentru libertate, pentru adrenalină, pentru a ne rupe de betoane și de benzile marcate.