Bine de știut: 20 de efecte nebănuite ale exercițiilor fizice

Bine de știut: 20 de efecte nebănuite ale exercițiilor fizice

Atunci când te-ai apucat de sală, de alergat sau de aerobic te gândeai că cel mai important rezultat al antrenamentelor va fi creșterea în masă musculară sau un corp tonifiat, demn de invidiat. Foarte adevărat. Însă, pe lângă acest efecte vizibile, mai există și multe altele care îți pot influența viața atât în mod pozitiv, cât și negativ. Fără alte introduceri, iată care sunt cele mai interesante 20 de efecte nebănuite ale exercițiilor fizice și cum le poți combate (dacă sunt negative) sau profita de ele (dacă sunt pozitive):

1.Maximizează efectele vaccinului antigripal

Efectuarea de exerciții cardio imediat după ce ai făcut vaccinul antigripal te poate ajuta să îi maximizezi efectele.

Recomandări:

Activitatea aerobică îmbunătățește circulația sângelui, fapt care ajută componentele vaccinului să ajungă mai repede în corp. Pentru a obține maximul de beneficii de pe urma vaccinului antigripal ideal ar fi să faci cel puțin 90 de minute de exerciții cardio, imediat după injectare.

2. Provoacă șocul anafilactic

În timpul exercițiilor fizice, mastocitele (celule ale sistemului imunitar) eliberează histamina, un compus care duce la umflarea corpului și la senzația de mâncărime, alături de alte simptome asociate cu alergiile, precum stări de amețeală, senzație de vomă și dificultăți în respirație.

Recomandări:

Apariția șocului anafilactic în timpul exercițiilor fizice poate fi declanșată și de consumul anumitor alimente precum țelina, alunele sau scoicile. Dacă știi că acestea nu îți fac bine (chiar dacă nu ești neapărat alergic), evită să le consumi înainte de antrenamente. De asemenea, poți lua un antihistaminic și să crești dificultatea exercițiilor treptat, pentru a-i da organismului posibilitatea să se adapteze. 20 de efecte nebănuite ale exercițiilor fizice

3. Scad frecvența urinărilor în timpul nopții

Nicturia, sau nevoia de urina de mai multe ori în timpul nopții, este o afecțiune întâlnită de cele mai multe ori la persoanele mai în vârstă, în special bărbați. Această afecțiune este declanșată de cele mai multe ori de mărirea prostatei.

Recomandări:

Potrivit unui studiu efectuat în SUA, pe un eșantion de 30.000 de bărbați cu probleme ale prostatei, riscul de a dezvolta o formă ușoară de nicturia scade cu 13% și cu 34% pentru o formă mai severă, în cazul celor care practică regulat activități fizice. Așadar, pentru a evita această afecțiune neplăcută este suficient să respecți recomandarea de a face 30 de minute de mișcare în fiecare zi.

4. Irită mameloanele

Din cauza fricțiunii dintre tricou și piele (mameloanele sunt ieșite în relief, deci sunt cele mai predispuse la răni), accentuată de o transpirație abundentă, alergătorii de anduranță ajung de cele mai multe ori la linia de finish cu tricoul plin de sânge.

Recomandări:

Pentru a evita această problemă extrem de neplăcută, poți opta pentru apărători speciale pentru sfârcuri sau chiar la plasturi pe care să îi lipești peste zonele respective înainte de începerea cursei. De asemenea, se pot folosi creme speciale sau tricouri foarte mulate, care să reducă acțiunea de frecare. 20 de efecte nebănuite ale exercițiilor fizice

5. Reduc poftele alimentare

În încercările tale de a slăbi te gândeai ce bine ar fi dacă ai putea să scapi de acea poftă necontrolată de dulciuri și junk-food? Iată că se poate.

Recomandări:

O oră de alergat ușor te poate ajuta să scapi de pofta de alimente nesănătoase. În timpul efortului, spun specialiștii în sport și nutriție, se "activează" o parte a creierului care controlează apetitul și care "preferă" mai degrabă alimente sărace în calorii și suprimă pofta pentru mâncăruri nesănătoase.

6. Cresc apetitul pentru alcool

Ți s-a întâmplat să ai poftă de o bere sau de oricare băutură alcoolică după finalizarea antrenamentelor? Din câte se pare, asta are legătură că efortul depus în sala de fitness.

Recomandări:

Acum, că ai citit asta, nu-ți căuta scuze pentru a consuma mai mult alcool. Apetitul pentru astfel de băuturi are legătură mai mult cu psihicul, cei mai mulți dintre noi considerând că merităm o recompensă după un antrenament epuizant. Atât timp cât nu depășești măsura, nu ai de ce să îți faci griji. 20 de efecte nebănuite ale exercițiilor fizice

7. Combat ridurile

Exercițiile fizice te pot ajuta să menții pentru mai mult timp aspectul proaspăt al pielii sau chiar să o întinerească, în cazul celor care s-au apucat de sport la o vârstă mai înaintată.

Recomandări:

Pentru a ține ridurile departe de fața ta, fie că ești bărbat sau femeie, este suficient ca de două-trei ori pe săptămână să practici 30 de minute de exerciții cardio. La fel au făcut și subiecții unui studiu derulat de Universitatea din Ontario. Rezultatele, publicate în The New York Times, au fost de-a dreptul uimitoare: pielea participanților la studiu putea fi ușor comparată cu cea a unei persoane de 20 - 30 de ani, în condițiile în care subiecții aveau peste 40 de ani!

8. Erodează smalțul dinților

Da, cine ar fi crezut? Potrivit unor studii, atleții sunt mult mai predispuși la această afecțiune a dinților decât o persoană sedentară. În timpul antrenamentelor intense, saliva devine mai alcalină și atacă smalțul dinților, făcând-te mai predispus la carii.

Recomandări:

Nu trebuie să te lași de sport pentru a evita acest neajuns. Ai grijă, în schimb, să menții o igienă orală adecvată și să eviți alimentele care distrug sănătatea dinților. Uită de băuturi carbogazoase, îndulcitori, și spală-te pe dinți după ce consumi citrice sau alte alimente acide. 20 de efecte nebănuite ale exercițiilor fizice

9. Te fac mai fericit

Exercițiile fizice te ajută să ții la distanță depresia, nervozitatea, oboseala sau sentimentele negative și îți dau, în schimb, energie și o stare generală de bine.

Recomandări:

30 de minute de mișcare în fiecare zi sunt suficiente pentru a crește nivelul de oxigen și de endorfine din organism, precum și circulația sângelui la nivelul creierului. Astfel, vei ajunge să te simți mai binedispus și mai optimist decât dacă ai sta toată ziua pe canapea, în fața televizorului.

10. Îmbunătățesc abilitățile creierului

Un stil de viață echilibrat, cu un program de exerciții fizice pe măsură te poate ajuta să îți menții funcțiile creierului la cote maxime, chiar și la o vârstă înaintată.

Recomandări:

Cu cât începi mai devreme antrenamentele, cu atât mai bune rezultate vei avea, așa că nu mai sta pe gânduri. Potrivit specialiștilor, cele mai bune exerciții pentru menținerea unei capacități intelectuale peste medie sunt cele de agilitate, deoarece îmbunătățesc atenția și memoria. 20 de efecte nebănuite ale exercițiilor fizice

11. Înlătură efectele alcoolismului

Exercițiile cardio, efectuate cu regularitate, pot înlătura efectele negative ale alcoolului asupra creierului.

Recomandări:

Chiar dacă beneficiile activităților aerobice sunt de necontestat, nu te baza pe ele mai mult decât este cazul. Cel mai bine este să consumi alcool cu moderație și să ai grijă de sănătatea ta, pentru a nu fi nevoit să o "repari", ci să o îmbunătățești.

12. Previn depresiile sezoniere

Depresiile sezoniere sunt un fenomen absolut normal, din câte se pare, pus pe seama schimbărilor climatice și a modificărilor din organism, dar care poate fi extrem de enervant.

Recomandări:

Nu este nevoie să alergi la maraton sau să stai cu orele în sala de fitness pentru a te simți mai bine. 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi îți vor schimba starea de spirit și tu vei putea să te bucuri de viață și de vreme, indiferent de anotimp. 20 de efecte nebănuite ale exercițiilor fizice

13. Provoacă diaree

Acest fenomen se manifestă cu precădere în timpul sesiunilor de alergat. În timpul mișcării, în corp au loc o serie de modificări, precum scăderea circulației sanguine din intestine și schimbări hormonale de natură să producă această senzație neplăcută.

Recomandări:

Pentru a nu te confrunta cu acest fenomen în timpul sesiunilor de alergat, evită consumul de îndulcitori și alimente bogate în fibre, precum și cafeina, cu 3-6 ore înainte de antrenament. De asemenea, asigură-te că te hidratezi corespunzător înainte, în timpul și după sesiunile de alergat.

14. Ameliorează astmul

Exercițiile cardio ușoare pot întări inima și plămânii și îmbunătăți considerabil calitatea vieții.

Recomandări:

Un program de exerciții aerobice de 20-30 de minute efectuate de 2-3 ori pe săptămână pot îmbunătăți considerabil starea persoanelor care suferă de astm, prin creșterea nivelului de oxigen din corp. Peentru un program de antrenament cardio, te poți antrena cu succes cu ajutorul unei biciclete eliptice, a unei benzi de alergat sau, dacă preferi, poți alerga în parc. Astfel de vei bucura din plin și de frumusețea naturii. 20 de efecte nebănuite ale exercițiilor fizice

15. Prelungesc viața

Toată lumea vrea să adauge ani vieții, dar nu mulți aleg calea cea mai bună pentru a face asta. Soluția? Evident, activitatea fizică!

Recomandări:

La fel ca și în alte situații, nu este nevoie să alergi zeci de kilometri sau să stai ore întregi în sala de fitness pentru a-ți prelungi viața. 10 minute de alergat ușor în fiecare zi sunt de ajuns pentru a adăuga timp și calitate vieții tale.

16. Obosesc inima

Nu mai e niciun secret faptul că antrenamentele intense îți pot afecta inima, deși mulți nu iau în considerare acest aspect.

Recomandări:

Cheia pentru o inimă și o viață sănătoasă sunt antrenamentele moderate. Desigur, dacă ai alte planuri în minte, cel mai bine ar fi să consulți cardiologul din când în când, pentru a verifica dacă ești în regulă. 20 de efecte nebănuite ale exercițiilor fizice

17. Îmbunătățesc memoria

Atunci când faci genuflexiuni cu bara te gândești că acestea îți vor face picioarele și posteriorul să arate frumos și astfel te simți mai motivat. Dar ce spui despre faptul că acestea îmbunătățesc și memoria?

Recomandări:

Un studiu recent, confirmă eficacitatea acestui exercițiu. Potrivit rezultatelor acestuia, persoanele care au fost supuse la un antrenament cu greutăți au fost capabile să își amintească cu 10% mai multe imagini în timpul unui test, decât subiecții care nu au făcut niciun fel de activitate fizică. Pentru aceste rezultate a fost suficientă efectuarea a 6 seturi de genuflexiuni, a câte 10 repetări fiecare.

18. Îmbunătățesc viața sexuală

Cuplurile care fac sport împreună au o viață sexuală mult mai activă decât persoanele care nu practică niciun fel de activitate fizică, ori decât cele care se antrenează separat.

Recomandări:

În acest caz, cu cât mai mult efort depui pe pista de alergare sau în sala de forță, cu atât mai mult vei fi răsplătit în dormitor. În afară de sex, antrenamentele în cuplu contribuie și la o mai bună sudare a relației. 20 de efecte nebănuite ale exercițiilor fizice

19. Echilibrează sistemul digestiv

Exercițiile fizice au efecte benefice asupra sistemului digestiv și echilibrează nivelul bacteriilor din intestine.

Recomandări:

Dacă vrei un sistem digestiv sănătos, populat de bacterii din cele mai diverse, atunci nu evita exercițiile fizice. Indiferent că mergi la sală, alergi sau practici vreun sport, ai toate șansele să îți îmbunătățești sănătatea și calitatea vieții.

20. Te ajută în carieră

Un stil de viață activ te poate ajuta să avansezi în carieră. Exercițiile fizice te ajută să capeți încredere în propriile forțe, fapt care se va răsfrânge și asupra vieții profesionale.

Recomandări:

Pune-ți ordine în activitățile de zi cu zi și fă-ți timp pentru jumătate de oră de alergat, mers cu bicicleta sau alte exerciții fizice. Acestea îți vor da o stare de bine și suficientă încredere pentru a te face remarcat la locul de muncă.